White IPA

White IPA – co to za piwo? Browar Grodziski, Browar Mentzen i inne odmiany White IPA

Ocena

White IPA to piwo jasne, lekko mętne, o aksamitnej teksturze i wyraźnym, lecz nieprzytłaczającym smaku amerykańskiego chmielu. Poznaj bliżej ten wyjątkowy produkt, który jest połączeniem amerykańskiej i belgijskiej tradycji piwowarskiej.

Historia piwa sięga naprawdę zamierzchłych czasów. Przez długie lata i rozwój technologii wytworzyły się dziesiątki różnych stylów piwowarskich, z których każdy znajdzie coś dla siebie. Można wymieniać tu popularne lagery, ciemne stouty lub mętne piwa pszeniczne. Miłośnikom chmielowej goryczki polecamy obszerną rodzinę pale ale. Ciekawą pozycją wśród nich jest white IPA piwo górnej fermentacji, które łączy w sobie odmienne charaktery piw amerykańskich i belgijskich. Poznaj je bliżej i dowiedz się, gdzie w Polsce kupisz ten wyśmienity trunek.

White IPA – co to za piwo?

White IPA to bardzo ciekawy trunek, który w swoim założeniu jest połączeniem american IPA i belgijskiego witbier. Jest to wersja łagodniejsza, mniej gorzka i chmielowa niż inne rodzaje amerykańskich IPA. Podobnie jak inne piwa tego rodzaju, tworzone jest na drożdżach górnej fermentacji. Smaki, które wybijają się tu na pierwszy plan to chlebowa słodowość, owoce tropikalne (co wynika z zastosowania amerykańskiego chmielu) i średnie nuty korzenne. Jak sama nazwa wskazuje, jest to piwo jasne, może być mętne; po przelaniu posiada białą, gęstą i trwałą pianę.

Zobacz też:  Piwo jopejskie – piwny specjał z Gdańska. Czym wyróżnia się to piwo?

White IPA tworzone jest na słodzie pszenicznym i pszenicy niesłodowej

Powoduje to lekkie zmętnienie finalnego produktu. Składniki te powinny stanowić przynajmniej połowę początkowego zasypu. Reszta uzupełniana jest przez słód pilźnieński. Używa się tu drożdży belgijskich lub innych, o podobnym profilu. Dopuszczalnymi dodatkami są: skórka pomarańczy, kolendra, owies lub inne składniki współgrające z charakterem piwa. Unikalny smak zawdzięczany jest chmielom amerykańskim.

Piwa white IPA w Polsce – dostępne rodzaje

Choć white IPA to piwo amerykańskie, raczej bez problemu można dostać je także w Polsce. Do popularnych opcji należą:

  • Grodziskie White IPA – swój unikalny smak zawdzięcza chmieleniu na zimno, z użyciem trzech różnych odmian szyszek: niemieckiego chmielu „Hallertau Blanc”, amerykańskiego „Equinox” i japońskiego „Sorachi Ace”. Posiada cytrusowo-tropikalny profil i owocowo-kwiatowe nuty. Ciekawym dodatkiem piwa Grodzisk jest herbata Sencha Earl Grey. Nadaje ona aromat herbaty i bergamotki;
  • White IPA Matters z herbatą – jest to interpretacja jasnego IPA w wersji Browaru Mentzen. India pale ale nadaje mu pełnię smaku, a połączenie belgijskiego i amerykańskiego stylu chmielenia skutkuje cytrusowymi aromatami. Wyczuwalne są tu też nuty kokosa, białych owoców i melona. Dodatek herbaty Earl Grey dopełnia bogaty i ekstrawagancki charakter smaku;
  • Salamander White IPA z Browaru 100 mostów – to idealne połączenie IPA i witbier jest wyważone, chmielowe i lekkie, ze zrównoważoną goryczką. Spośród innych podobnych piw wyróżniają je dodatki skórki słodkich pomarańczy i świeżo mielone ziarna kolendry.
Zobacz też:  Piwo w kegach – wybieramy najlepszy wariant

Powyższe piwa kupisz w niektórych sklepach stacjonarnych – tych, które oferują duży wybór piw rzemieślniczych i ciekawsze rodzaje poza komercyjnymi lagerami. Pewniejszą opcją jest jednak zamówienie white IPA bezpośrednio ze strony producenta, z dostawą prosto pod drzwi. Jest to opcja wygodna, która pozwoli ci skosztować nowych smaków piwa, bez obaw o jego dostępność.

White IPA to jeden z wielu stylów IPA, bazujących na angielskim india pale ale. Ten podrodzaj wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, skąd szybko rozprzestrzenił się na cały świat. Jest wyraźnie chmielowy, lecz nie posiada tak dużej goryczki jak inne pale ale. Piwo to powinno być orzeźwiające i lekkie, z obfitą i trwałą pianą. Najlepiej smakuje lekko schłodzone, do temperatury około 8–12 stopni Celsjusza.