lager

Lager – czym charakteryzują się piwa dolnej fermentacji i co należy o nich wiedzieć?

Lager to ogólna nazwa opisująca wszystkie piwa dolnej fermentacji. Rodzajów lagerów jest wiele, mają one różną barwę, smak oraz aromat. Zobacz, czym charakteryzują się lagery i jakie są ich rodzaje!

Ocena

Lager, czyli piwo dolnej fermentacji, opisuje całą grupę piw. Najczęściej jednak słowo to kojarzone jest z międzynarodowym lagerem, czyli najpopularniejszym stylem piwa na świecie, który nazywany jest również jasnym lagerem. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że lagerem jest również porter bałtycki, czyli piwo już na pierwszy rzut oka różniące się od klasycznego międzynarodowego lagera. Czytaj dalej!

Czym jest lager?

Słowo „lager” wywodzi się od niemieckiego czasownika lagern, czyli leżakować lub składować. Lagery fermentują w niższej temperaturze niż piwa górnej fermentacji. Zwykle fermentacja odbywa się w temperaturze od 6°C do 12°C. Z tego powodu lagery były dawniej warzone jedynie w miesiącach zimowych, aby móc utrzymać odpowiednią dla nich temperaturę fermentorów. Słowo lager ma także węższe znaczenie, które odnosi się do najbardziej pospolitego gatunku piwa dolnej fermentacji, czyli klasycznego jasnego lagera. Jasny lager współcześnie produkowany jest z dodatkiem składników niesłodowanych, czyli cukru, pszenicy i kukurydzy. Większość piw na półkach sklepowych to właśnie jasne lagery.

Jakie są rodzaje lagerów?

Piw dolnej fermentacji jest naprawdę wiele. Różnią się one zasypem słodowym, chmieleniem lub wykorzystanym szczepem drożdży. Poniżej wymienimy najbardziej popularne odmiany lagerów.

Międzynarodowy lager

Obecnie jest to najpopularniejsze piwo na świecie. Ponad 90% spożywanego na świecie piwa to właśnie jasne lagery. Piwo bardzo mocno odfermentowane o barwie słomkowej, prawie całkowicie przejrzyste. Ma stosunkowo niską goryczkę. W aromacie na pierwszy plan wysuwają się nuty słodowe.

Zobacz też:  Ciemne piwo wyróżnia się wytrawnym smakiem i głębokim aromatem – poznaj jego najpopularniejsze rodzaje

Porter Bałtycki

Ciemne piwo dolnej fermentacji o stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu. Pojawił się w krajach nadbałtyckich, gdzie zastąpił portera angielskiego. W piwie można wyczuć aromaty palone, słodowość, karmel oraz toffi. W smaku piwo jest treściwe i oleiste, a pomimo znacznej słodowości nie jest zaklejające. Portery Bałtyckie dużo zyskują na odpowiednio długim leżakowaniu, pojawiają się wtedy nuty szlachetnego alkoholu i cherry.

Pilznery

Swoją nazwę zawdzięczają miejscowości Pilzno w Czechach, gdzie w 1842 roku opracowano ich recepturę. Piwo ma barwę od jasnożółtej do jasnobursztynowej. W aromacie można wyraźnie wyczuć zioła i zapachy korzenne, które pochodzą z chmieli. Piwo ma dosyć intensywną goryczkę, jest dzięki temu bardzo rześkie i orzeźwiające.

Piwa marcowe

Jest to mocne sezonowe piwo, którego recepturę opracowano w Niemczech. Jest to jedno z najbardziej popularnych piw z tego kraju. Warzy się je w marcu, a w procesie tworzenia wykorzystuje się zmagazynowany słód z zeszłego roku. Jest to piwo, które tradycyjnie serwuje się podczas Oktoberfest w Monachium. Marzenbier ma aromat słodowy, który przypomina trochę chleb lub herbatniki. W smaku dominują przede wszystkim słody, ale pozbawione nut kawowych lub toffi powinny być to raczej smaku skórki od chleba. Piwo ma bardzo niewielką ilość chmielu.

Mimo rosnącej mody na górną fermentację lagery wciąż cieszą się ogromną popularnością. Ostatnimi czasy obserwuje się trend dodawania do nich nowofalowych odmian chmielu, które sprawiają, że te tradycyjne piwa pokazują się w zupełnie nowej odsłonie.

Zobacz też:  Zielone piwo – jak zrobić piwo na dzień św. Patryka?