Milk stout

Milk stout – słodkie piwo znane też jako sweet stout. Czym wyróżnia się jego unikalna receptura?

Ocena

Ciemne, aromatyczne, słodkie, z wyraźnym, palonym aromatem. Nad nieprzejrzystym, niemalże czarnym piwem unosi się zbita, kremowa piana. Tak właśnie prezentuje się milk stout, charakterystyczne piwo pochodzące z Wielkiej Brytanii. Czytaj o nim więcej!

Być może spotkałeś się z napojem o charakterystycznej nazwie milk stout. Wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z mlekiem. Nazwa wiąże się z zawartością laktozy w składzie, która nadaje specyficzny, słodki smak, a tym samym większą kaloryczność. To piwo z wyglądu jest ciemnobrązowe, a czasem nawet czarne. Natomiast na górze zwieńcza je umiarkowanie obfita, lecz bardzo trwała piana w kolorze beżowym lub jasnobrązowym. Kto raz spróbuje milk stout, ten albo je pokocha, albo znienawidzi. Piwo ma bowiem bardzo charakterystyczny smak palonego zboża lub kawy z mlekiem. Sprawdź, czy warto go spróbować!

Sweet stout – charakterystyka piwa

Milk stout to ciemne piwo górnej fermentacji, które ma charakterystyczną słodycz, a jego smak przez ekspertów określany jest jako palony. Może zawierać aromaty kawy z dodatkiem:

  • mleka;
  • gorzkiej lub mlecznej czekolady;
  • palonego zboża.

Nuty chmielu są raczej słabo wyczuwalne i mogą przypominać czerwone owoce. Goryczka jest średnia lub niska – zdecydowanie mniejsza niż w tradycyjnym stoucie. Tekstura i wrażenie w ustach po wypiciu tego piwa jest raczej gładkie, delikatne, bez uczucia ściągania czy alkoholowego palenia.

Zobacz też:  Mocne ciemne piwo porter o charakterystycznym smaku

Podstawą wytwarzania tego trunku jest słód pale ale. Jednak to palone słody i jęczmień nadają temu piwu jego ciemny kolor i charakterystyczny aromat. Znany też jako cream stout, spośród innych stoutów wyróżnia go dodatek laktozy. Możliwy jest też dodatek słodów karmelowych i palonych. Do produkcji piwa w stylu milk beer używa się drożdży neutralnych.

Milk stout – pochodzenie browaru

Stout mleczny to jeden z kilku rodzajów stoutu. Pochodzi z Anglii, choć tam nie zaleca się używania używanej przez nas nazwy. Co prawda nie istnieje żaden oficjalny akt prawny, który tego zabrania, ale nazwa ta była powodem do rozpoczęcia kilku spraw sądowych. Browary stanęły przed zarzutem powiązania produktu z mlekiem, a tym samym z okresem połogu i laktacji. Niektórzy lekarze sugerowali, że napój ten może wspomóc odzyskiwanie pełni sił przez kobietę po porodzie.

Milk stout a sweet stout

Można spotkać się też z określeniem sweet stout. Dodatek laktozy sprawia bowiem, że jest on słodszy niż zwykły stout. Klasyczna wersja tego rodzaju piwa to ale górnej fermentacji. Niektórzy eksperci uważają, że stout wywodzi się od porteru (ciemnego piwa robionego z palonego słodu). Z kolei inni twierdzą, że obie nazwy odnoszą się do tego samego produktu.

Charakterystyczne dla wszystkich stoutów jest używanie do jego produkcji mocno prażonego słodu jęczmiennego. Duża zawartość chmielu przekłada się też na sporą goryczkę. Najbardziej znanymi przedstawicielami tego gatunku są Guinness i Murphy’s Irish Stout. W polskich sklepach najłatwiej dostać pierwszy z nich.

Zobacz też:  Grzane piwo z miodem – najlepsze propozycje!

Ile kosztuje milk stout?

Natomiast jeżeli zależy ci na spróbowaniu prawdziwego milk stout, trzeba będzie nieco lepiej się za nim rozejrzeć. Najpewniejszą opcją są sklepy internetowe. Niektóre browary produkują wiele innych ciekawych odmian tego napoju, np. vanilla milk stout lub chocolate milk stout. Tego typu kraftowe piwa kupisz za około 8–10 zł za butelkę o pojemności 500 ml – zamiast tradycyjnej angielskiej pinty. Trunek ten możesz też dostać w lokalnych barach oferujących duży wybór piw kraftowych.

Milk stout to jeden z kilku rodzajów brytyjskich stoutów. Jego największe produkcje znajdują się Irlandii i Szkocji, ale też w Sri Lance, na Malcie i Południowej Afryce. Jeśli jesteś miłośnikiem tej słodkiej odmiany palonego piwa, możesz pokochać też oatmeal stout (z dodatkiem owsa), chocolate stout (czekoladowy) lub coffee stout (z kawowymi nutami).