piwo korzenne

Piwo korzenne, cieszy się dużą popularnością w USA – dowiedz się, jak smakuje i czy przypadnie ci do gustu

Piwo korzenne jest popularnym napojem w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Chętnie wybierają go miłośnicy niepowtarzalnych smaków. Dowiedz się, czym się wyróżnia oraz czy warto spróbować tego trunku.

Wbrew pozorom piwo korzenne nie jest typowym napojem alkoholowym, otrzymywanym w wyniku fermentacji. Tak naprawdę ma niewiele wspólnego z piwem, chociaż bywa tak nazywane. Nie zawiera ani alkoholu, ani charakterystycznej goryczki wynikającej z zawartości chmielu. Wyczuwa się w nim nuty ziołowe, korzenne, a nawet waniliowe. Dowiedz się, czy to napój w sam raz dla ciebie!

Piwo korzenne (root beer) – nieco historii

Piwo korzenne nie jest jeszcze zbyt popularne w naszym kraju, natomiast w USA od wielu lat cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się jeszcze przed przybyciem kolonizatorów. Rdzenni mieszkańcy wytwarzali napój z korzeni drzewa sasafrasu i wykorzystywali w celach leczniczych. Miał on właściwości antyseptyczne i przynosił ulgę w zapaleniu płuc. Gdy na kontynencie pojawili się Europejczycy, charakterystyczny smak przypadł im do gustu i przejęli tradycję wytwarzania tego napoju, między innymi dlatego, że w tych czasach unikano picia wody ze względu na częste zatrucia. Nikt jednak nie chciał wykorzystywać nasion zbóż do wytwarzania tradycyjnego piwa, ponieważ służyły one za pokarm. Na początku piwo korzenne sprzedawane było w sklepach cukierniczych lub aptekach.

Piwo korzenne – czym się charakteryzuje?

Obecnie piwo korzenne to gazowany napój bezalkoholowy o intensywnym i głębokim smaku. Jest on na tyle oryginalny i nietuzinkowy, że trudno go opisać słowami. Wiele osób, które spróbowały tego wyrobu, wyczuwa w nim korzenne nuty, a także waniliowe i ziołowe, a niekiedy nawet miętowe. Dawniej jego receptura złożona była z mieszanki ziół, przypraw i roślin – w jej składzie znajdowały się między innymi korzenie z sasafrasu, czyli rośliny korzennej z rodziny wawrzynowatych oraz sarsaparilli, która jest rośliną z rodziny kolcorośli. Wysoko skoncentrowane aromaty naturalne miały bezpośredni wpływ na jego wyszukany smak, który przypadł do gustu tak dużej grupie osób. Obecnie proces jego produkcji został znacznie uproszczony.

Zobacz też:  Black IPA, czyli ciemny trunek o ciekawym smaku. Zobacz, czym charakteryzuje się ten styl piwa!

Piwo korzenne – jak smakuje?

Z upływem czasu produkcja tego napoju ulega modyfikacji. Właśnie dlatego wyrób ten obecnie może mieć różny smak, chociaż jego najważniejsze cechy pozostają takie same – jest to napój gazowany i bezalkoholowy. Dostępne są wersje piwa korzennego o smaku bardziej ziołowym lub imbirowym. W innych wyczuwalna jest słodycz – głównie aromaty wanilii. Od roku 1960 nie stosuje się już do jego produkcji safrolu, ze względu na jego rakotwórcze działanie. Zamiast tego producenci piwa używają sztucznych aromatów bez zawartości tego składnika. Piwo korzenne zawsze zawiera cukier w swoim składzie, więc jest słodkie. Dostępne są też wersje tego produktu z dodatkiem grejpfruta i cytryny czy karmelu.

Piwo korzenne – jak podawać ten napój?

Piwo korzenne najlepiej smakuje mocno schłodzone. W USA przed podaniem tego specyfiku kubki były najpierw zamrażane, a następnie napełnianie zimnym napojem. W taki sposób otrzymywało się bardzo orzeźwiający produkt, idealny na upalne dni. Dzięki temu, że wyraźnie wyczuwalne są w nim słodkie nuty wanilii czy karmelu, bywa traktowany jako deser. W tym celu dodaje się do niego lody waniliowe. W takiej sytuacji podawany jest w szerokich i wysokich szklankach, takich jak na piwo. Następnie wrzuca się do nich dwie gałki lodów waniliowych, które jak się rozpuszczą, tworzą zimy, aromatyczny i gęsty napój.

Piwo korzenne – przepis

Przez długi czas receptura piwa korzennego pozostawała sekretem, aż do momentu, gdy jego produkcją zajął się Roy W. Allen. Obecnie w składzie napoju znajduje się kilka podstawowych składników, takich jak:

  • woda gazowana;
  • syrop kukurydziany;
  • barwnik w postaci karmelu;
  • naturalne i sztuczne aromaty, między innymi ekstrakt Quillaia.
Zobacz też:  Piłeś już piwo miodowe? Dowiedz się, jak smakuje i komu przypadnie do gustu

Substancją konserwująca jest benzoesan sodu. Napój ma sporą zawartość węglowodanów, a tym samym kalorii. W 100 gramach znajduje się 208 kcal. Nic dziwnego, że bywa traktowany jako deser. Jego atutem jest to, że nie zawiera alkoholu, więc może być spożywany przez kierowców.

Wiesz już, jak smakuje piwo korzenne? Jeżeli jeszcze nie, najwyższa pora, aby się o tym przekonać! Być może ten oryginalny napój rodem z USA przypadnie ci do gustu!

Ocena