najlepsze piwo

Jakie jest najlepsze piwo? Poznaj propozycje piw kraftowych, które koniecznie trzeba sprawdzić!

Znalazłeś już piwny produkt, który przypadł ci do gustu czy może w dalszym ciągu zastanawiasz się, jakie jest najlepsze piwo? Poznaj nasze zestawienie polskich i zagranicznych piw, których warto spróbować.

1.5/5 - (133 votes)

Ciemne, jasne, orzeźwiające, pszeniczne, mocne, bezalkoholowe lub z wyraźną goryczką – lista rodzajów i typów piwa jest wręcz nieskończona. Zapaleni piwosze mogą przebierać w najróżniejszych gatunkach tego trunku, aż znajdują najlepsze piwo, które nigdy im się nie znudzi. Wśród wyrobów polskich i zagranicznych browarów można znaleźć prawdziwe perełki na wiele różnych okazji – na długie zimowe wieczory, gorące letnie dni czy też uroczyste spotkania w gronie rodziny. Poznaj przygotowany przez nas ranking najlepszych piw na różne okoliczności.

Piwna rewolucja – coś dla miłośników złotego trunku

piwna rewolucja coś dla miłośników złotego trunku

Jeszcze niedawno rynek piwa w Polsce był naprawdę ubogi – dostępnych było tylko kilka rodzajów piwa wytwarzanych przez wielkie koncerny. Należały do nich głównie napoje typu lager, czyli jasne piwa dolnej fermentacji o podobnym do siebie smaku. Sytuacja jednak zmieniła się diametralnie dzięki piwnej rewolucji – zjawisko to przywędrowało do naszego kraju ze Stanów Zjednoczonych. Powstało wiele browarów rzemieślniczych, które stały się alternatywą dla ogromnych koncernów. Produkują one piwa kraftowe w wielu różnych wersjach, które różnią się poziomem nachmielenia, zawartością alkoholu, kolorem, rodzajem słodu czy innymi parametrami, które mają wpływ na ich unikalny smak i aromat.

Zobacz też:  Milk stout – słodkie piwo znane też jako sweet stout. Czym wyróżnia się jego unikalna receptura?

Najlepsze piwa, czyli browary rzemieślnicze

Już od wielu lat uważa się, że najlepsze piwo warzone jest w niewielkich, lokalnych browarach. Wyroby takie są nazywane rzemieślniczymi lub kraftowymi. Zamierzeniem piwowarów, którzy zajmują się jego produkcją, nie jest dotarcie do jak najszerszej grupy odbiorców, ale zaoferowanie wyrobu o doskonałej jakości. Każdy, kto chociaż raz spróbował takiego trunku, nie chce już wracać do browarów koncernowych. Dzieje się tak między innymi dlatego, że każde piwo kraftowe wyróżnia się innym smakiem – jest więc unikalne. Terminu tego używa się w odniesieniu do browarów, które stawiają na tradycyjne metody warzenia piwa. Często używają one wyższej jakości surowców i eksperymentują, jeśli chodzi o technologie.

IPA – piwo, które odwróciło świat do góry nogami

Dla wielu osób najlepsze piwo na świecie to IPA, czyli india pale ale. Stało się ono popularne właśnie w trakcie piwnej rewolucji. Jego nazwa pochodzi od trunku, który kiedyś był eksportowany do Indii przez Brytyjczyków. Jego znakiem charakterystycznym jest wysoki poziom chmielu, co wpływa na głęboki smak oraz wyraźną goryczkę. IPA to piwa, które wyróżniają się intensywnym makiem i zapachem – wyczuwalne są w nich nuty:

  • kwiatowe;
  • cytrusowe;
  • kokosowe;
  • żywiczne.

Dlaczego ten rodzaj trunku cieszy się tak dużym powodzeniem? W przeciwieństwie do piw z dużych koncernów jest pozbawione sztucznych dodatków oraz cukrów. Smak zawdzięcza tylko naturalnym aromatom.

Zobacz też:  Piwo marcowe – sławny, sezonowy niemiecki lager ze słodu i ulubieniec Oktoberfest

Najlepsze polskie piwa

najlepsze polskie piwa

Piwowarstwo w Polsce także ma dużo do zaoferowania koneserom tego złotego trunku. Przykładem może być piwo w stylu Russian Imperial Stout. W wielu rankingach uważane jest za najlepsze piwo z polskich sklepów. To mocniejsza wersja popularnych porterów. Zawiera aż 25% ekstraktu oraz wysoką zawartość alkoholu. To ciemne, wręcz czarne piwo, w którym wyraźnie odczuwalne są nuty czekoladowe oraz waniliowe. Wyróżnia się charakterystyczną goryczką i często dominują w nim aromaty kawy. Ma gładką i aksamitną teksturę. Nie podaje się go w szklankach, ale w eleganckich kieliszkach o zaokrąglonej formie, zwężających się ku górze, co pozwala wyeksponować mocny smak piwa.

Najlepsze piwo belgijskie

Belgia to kolejny kraj, który słynie z produkcji najlepszych na świecie piw. Ma sporo do zaoferowania miłośnikom tego napoju – zarówno ciemne i aromatyczne, jak i jasne oraz lżejsze piwa o znakomitej jakości. Na uwagę zasługuje zwłaszcza belgijski lambic. Wyróżnia się on spontaniczną fermentacją, czyli taką, do której nie dodaje się starannie wyselekcjonowanych drożdży. Cały proces przebiega z udziałem szczepów dzikich drożdży. Lambic może dojrzewać nawet do 5 lat w beczkach w których wcześniej przechowywane było wino, co również ma wpływ na jego charakterystyczny smak. Piwa belgijskie są uważane za jedne z najlepszych również dzięki obecności wielu niecodziennych składników, takich jak kolendra czy skórka pomarańczy.

najlepsze piwo na upały

Najlepsze piwo na upały

Nie tylko ciemne i aromatyczne piwa cieszą się dużą popularnością wśród koneserów tego trunku. Uważa się, że pierwszy tego typu trunek na świecie, który może pochwalić się wielowiekową tradycją pochodzi z Niemiec, a dokładniej z Bawarii. Jest wyrobem duchownych, którzy od zamierzchłych czasów specjalizowali się w produkcji pszenicznego piwa. Hefe weizen, bo o nim mowa, to lżejsze piwo o jasnej barwie i obfitej pianie. Jego znakiem charakterystycznym jest duże nagazowanie oraz charakterystyczna goryczka. To być może najlepsze piwo na upały i niedzielne spotkania ze znajomymi. Warzenie piwa przebiega z dużym udziałem słodu pszenicznego, dzięki czemu wyczuwalna jest w nim kwasowość, która jeszcze bardziej orzeźwia.

Zobacz też:  Piwo jasne pełne a ciemne – czym różnią się od siebie te dwa główne style piwowarskie? Charakterystyka jasnego piwa

Jak widać, dla każdego najlepsze piwo może oznaczać co innego. Jeżeli szukasz idealnego trunku, z pewnością do gustu przypadną ci wyroby pochodzące z lokalnych browarów – wśród nich znajdziesz wiele dobrych piw pochodzących z najróżniejszych części Europy.