piwa belgijskie

Piwa belgijskie – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć

Z czym kojarzą ci się piwa belgijskie? Belgia to kraj, który słynie z produkcji najlepszej czekolady na świecie i chrupiących gofrów, a także z piwa. Dowiedz się, dlaczego piwa belgijskie cieszą się tak dużą popularnością oraz co je wyróżnia.

Belgia przyciąga smakoszy piwa z całej Europy, a nawet innych zakątków świata. Nic dziwnego. Chociaż jest to mały kraj (dziesięciokrotnie mniejszy od Polski) może pochwalić się aż 200 różnymi lokalnymi browarami, które produkują wysokiej jakości piwo. Uważa się, że dostępnych jest w nim około 700 rodzajów tego trunku, które różnią się rodzajem fermentacji, goryczką, zawartością alkoholu, aromatem czy użytym słodem. Znajdziesz piwa belgijskie o najróżniejszych smakach, w niektórych występują egzotyczne aromaty czy niecodzienne nuty. W miesiącach świątecznych wytwarzane są specjalne piwa doprawiane korzennymi aromatami. Na uwagę zasługują też piwa klasztorne. Dowiedz się o nich więcej!

Piwa belgijskie – nieco historii

Tradycja piwowarska w Belgii sięga zamierzchłych czasów. Uważa się, że napój ten był warzony w tym kraju już w XI w przez lokalne opactwa flamandzkie i francuskie. Dawniej trunek był alternatywą dla wody, ze względu na swoje pozytywne działanie na układ trawienny. Wraz z upływem lat metody warzenia piwa ewoluowały – dużą rolę odegrali w tym Trapiści, czyli katoliccy mnisi, którzy zajmowali się produkcją piwa i opracowywaniem jego receptury. To właśnie oni jako pierwsi w swoich klasztorach stworzyli sławne po dziś dzień piwa takie jak enkel, tripel czy dubbel. W I połowie XIX w. warzeniem piwa zaczęli zajmować się już nie tylko mnisi, lecz także lokalne browary, co sprawiło, że zaczęło przybywać wiele różnych piw.

Zobacz też:  Piwo korzenne, cieszy się dużą popularnością w USA – dowiedz się, jak smakuje i czy przypadnie ci do gustu

Piwa trapistów – czym się charakteryzują?

Trapiści mieli bardzo duży wpływ na rozwój piwa belgijskiego. Gdy przywędrowali na tereny obecnej Belgii z południowych stron, na początku chcieli kontynuować produkcję wina. Jednak chłodniejszy klimat występujący w tym obszarze nie był odpowiedni do uprawy winorośli. Sprawiło to, że zaczęli zajmować się warzeniem piwa. Ich wyroby charakteryzowały się dużą zawartością alkoholu oraz wysokim poziomem dwutlenku węgla, dzięki czemu były wyraźnie nagazowane. Wyróżniały się też doskonałym zbilansowaniem aromatów i smaków – wyczuwalne były głównie intensywne nuty przyprawowe oraz owocowe. Co ciekawe, obecnie niektóre doskonałe piwa belgijskie w dalszym ciągu wytwarzane są przez trapistów. Ich receptura pozostaje niezmieniona, a prawo do używania tej nazwy zastrzeżone.

Piwa belgijskie – dlaczego są tak popularne?

Z czego wynika tak ogromne zainteresowanie piwami belgijskimi? Między innymi z przywiązania do tradycji. W Belgii w dalszym ciągu respektowane są tradycyjne metody warzenia piwa, a starodawne receptury przechowywane są z dużą pieczołowitością. Co ciekawe, w kraju tym można wyróżnić dwa interesujące rodzaje fermentacji:

  • mieszaną;
  • spontaniczną.

W pierwszym przypadku do produkcji piwa stosuje się różne kultury drożdży. Natomiast w fermentacji spontanicznej brzeczka wystawiana jest na działanie powietrza, a nie zaszczepiana wyselekcjonowaną kulturą drożdżową. Na smak i aromat piwa ma więc wpływ unikalna mikroflora występująca w powietrzu na terenie południowo-zachodniej Belgii.

Piwo w Belgii – najpopularniejsze style

Belgia może pochwalić wieloma stylami piwnymi, które znacznie się między sobą różnią. Przykładem jest saison. To jasne i bardzo orzeźwiające piwo sezonowane, które pochodzi z francuskojęzycznej części Belgii. Dawniej było podawane głównie robotników w czasie żniw, obecnie jest chętnie spożywane na spotkaniach ze znajomymi w czasie ciepłych dni. Natomiast dubbel to piwo górnej fermentacji o aromatycznym smaku. Ma aksamitną teksturę, ciemnoczerwoną barwę oraz średnio niską goryczkę. Jeszcze innym rodzajem piwa belgijskiego, tym razem o spontanicznej fermentacji jest lambic. To kwaśny trunek ze sporym udziałem słodu pszenicznego, który dojrzewa w drewnianych beczkach. Piwo warzone jest w regionie Pajjottenland, na zachód od Brukseli.

Zobacz też:  Jak zrobić piwo samodzielnie?

Najbardziej charakterystyczne piwa belgijskie

Niemal 90% belgijskich piw to eurolagery. Mają klasyczną lekką goryczkę wynikającą z obecności chmielu oraz tradycyjny żółto-złocisty kolor. Są lekkie, orzeźwiające oraz gazowane. Wyrobem pochodzącym z tego kraju i znanym na całym świecie jest Stella Artois – co ciekawe, nie cieszy się ono równą popularnością w kraju. Belgowie często stawiają na piwa górnej fermentacji, które wyróżniają się korzenną nutą oraz mocnym i wytrawnym smakiem. Nierzadko dodaje się do nich niecodzienne składniki, takie jak kolendra czy suszone skórki pomarańczy.

Nie ulega wątpliwości, że piwa belgijskie prezentują się wyjątkowo ciekawie pod względem smaku. Dzięki różnorodności stylów i rodzajów, z pewnością znajdziesz trunek, który przypadnie ci do gustu.

Ocena