Kamikadze – kolorowy shot z odległej Japonii

Słodko–kwaśny smak oraz intensywna barwa sprawiły, że kamikadze stały się gwiazdami wśród drinków typu shot. Chcesz je zaserwować w trakcie imprezy? Zobacz, jak przygotować je w odpowiedni sposób.

Kamikadze – jak zrobić japońskie shoty? 

Japoński drink powstaje z wódki i soku z cytryny, którym w wersji podstawowej towarzyszy błękitny likier. Możesz jednak modyfikować podstawową recepturę i eksperymentować z kolorami kolejnych shotów. 

Kamikaze – drink niebieski

Najsłynniejszy przepis na kamikadze zakłada wykorzystanie Blue Curacao – likieru, dzięki któremu gotowy shot ma charakterystyczną błękitną barwę. 

Niebieski kamikadze – przepis podstawowy 

Do przygotowania shotu w tej wersji potrzebujesz: 

  • 60 ml wódki,
  • 60 ml likieru Blue Curacao,
  • 60 ml soku z cytryny.

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Jedyne, co musisz zrobić, to połączyć ze sobą wszystkie składniki w tym samym czasie. Najlepiej sprawdzi się tu shaker, do którego możesz dorzucić kilka kostek lodu. Możesz też wykorzystać dowolny pojemnik ze szczelnym zamknięciem, choć w tym przypadku musisz schłodzić alkohol przed rozlaniem do kieliszków. 

Jak zrobić kamikadze w innych barwach? 

Skład kamikaze w ostateczności uzależniony będzie od tego, na którą z wersji kolorystycznych tego drinka postawisz. Czym zastąpić Blue Curacao, aby uzyskać inną barwę? Jeśli chcesz przygotować drink kamikadze w kolorze:

  • zielonym, weź 60 ml likieru miętowego, 
  • żółtym, weź 60 ml smakowej wódki (np. cytrynówki),
  • czerwonym, weź 60 ml wódki truskawkowej, arbuzowej lub żurawinowej.

Kamikadze – drink podawany w zestawie 

Kamikadze świetnie sprawdza się na większych imprezach. Tu zwykle shot podawany jest na niewielkiej tacce, na której stawia się kilka kieliszków o pojemności 50 ml. Standardowy zestaw to cztery shoty, które zwykle wypija się jeden po drugim. Jeśli chcesz, by każda porcja prezentowała się wyjątkowo, możesz obok siebie ustawić kamikadze o różnych barwach, tworząc ciekawą kompozycję. 

Zobacz też:  Irish Coffee – jak przygotować kawę po irlandzku?

Shoty znane dziś na całym świecie, pojawiły się pod koniec II wojny światowej w jednym z barów w Tokio. Od początku wyróżniały się intensywną barwą, sposobem podania oraz nazwą, przypominającą o japońskich kamikadze – pilotach gotowych na samobójcze misje w walce z wrogiem.

Orzeźwiający smak, ciekawy wygląd oraz łatwość przygotowania to czynniki, dzięki którym kamikaze zdobył wielką popularność. Jeśli szukasz pomysłu na smaczne drinki, a nie chcesz się męczyć ze skomplikowanymi przepisami, japońskie shoty będą dla ciebie idealne.