nalewka z granatu

Nalewka z granatu. Dowiedz się, jak ją przyrządzić!

Nalewka z granatu to oryginalna propozycja dla miłośników mocniejszych trunków. Jej przygotowanie nie jest trudne, za to efekty niesamowite. Przekonaj się, jak przyrządzić ten alkohol!

Ocena

Omawiany tu trunek nie jest jednym z tych, które w pierwszej kolejności przychodzą na myśl, gdy ktoś ma ochotę na dobrą nalewkę. To nie może dziwić. W końcu granat to w naszych warunkach owoc nader egzotyczny. Tym samym i nalewka z granatu kojarzy się jako coś nietypowego a może wręcz niedostępnego. Jednak bez wątpienia warto jej spróbować. Zwłaszcza, że w przygotowaniu jest bardzo prosta. Zaś w smaku znakomita! Przekonaj się sam!

Nalewka z granatu – składniki

Jakich składników będziesz potrzebować do przyrządzenia nalewki z granatu? Nie ma ich wiele. Co oczywiste, po pierwsze musisz zaopatrzyć się w granaty. Najlepsze będą dwa duże i słodkie owoce. Niezbędny będzie też naturalny składnik wszelkiej maści nalewek, czyli wódka. Konkretnie jeden litr. Do tego trzy łyżki cukru oraz świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. To wszystko.

Nalewka z granatu – przygotowanie owoców

Jeżeli dysponujesz wszystkimi wymaganymi składnikami, możesz przejść do przyrządzania nalewki z granatu. Pierwszy etap tego procesu to przygotowanie owoców. W tym celu musisz wyjąć z granatów wszystkie pestki, a także pozbyć się białych błonek, które łączą ze sobą kolejne cząstki granatu.

W ten sposób przygotowane owoce należy wsypać do słoja. Następnie należy zalać wszystko alkoholem, słój zamknąć i odstawić na około miesiąc. Po tym czasie otwórz słój, zlej alkohol, a owoce zasyp cukrem i dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Zobacz też:  Nalewka z głogu – świetnie sprawdzi się jesienią!

Nalewka z granatu. Drugi etap przygotowania

Taki zasyp zostaw w słoju na kolejny tydzień. Pamiętaj, by regularnie potrząsać słojem. Po tygodniu odciśnij owoce i połącz z alkoholem. To jeszcze nie koniec. Teraz powinieneś zostawić tak przygotowaną miksturę na kolejny miesiąc. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować i rozlać do butelek.

Nalewka z granatu to charakterystyczny słodkawy smak. Niewolny przy tym od lekko kwaśnych nut. Choć przygotowanie nalewki jest czasochłonne, jest przy tym bardzo proste. A czas poświęcony na przeprowadzenie owego procesu z pewnością nie będzie stracony!