nalewka z nutelli

Nalewka z Nutelli – poznaj przepis na przepyszny trunek!

Nalewka z Nutelli to propozycja dla miłośników słodyczy. A w szczególności dla miłośników Nutelli. Jeżeli chcesz poczuć nie tylko moc procentów ale też charakterystyczny smak słynnego kremu, to przepis dla ciebie. Poznaj go i wykonaj nalewkę samodzielnie.

Ocena

Nutella to jeden z najbardziej popularnych kremów czekoladowo-orzechowych. Może służyć do smarowania kanapek bądź do uzupełniania deserów. Ale czy wiedziałeś, że możesz dzięki Nutelli przyrządzić pyszną alkoholową nalewkę? Teraz już wiesz. Wykorzystaj przepis i ciesz się wyjątkową słodyczą trunku. Oto przepis na nalewkę z Nutelli!

Nalewka z Nutelli – składniki

Chyba nie będziesz zdziwiony informacją, że podstawowym składnikiem wymaganym do przygotowania opisywanej tu nalewki jest Nutella. Powinieneś wyposażyć się w jedną szklankę (około dwieście pięćdziesiąt mililitrów) owego kremu. Alternatywnie możesz wykorzystać także inny czekoladowo-orzechowy krem. Jednak Nutella da całości najlepszy smak. Poza tym potrzebne będzie mleko (około trzysta trzydzieści mililitrów), około dwieście mililitrów śmietany (30 procent lub 36 procent), jedna czwarta szklanki cukru oraz 125 mililitrów wódki. Nalewka z Nutelli to tylko te składniki i nic więcej!

Nalewka z Nutelli – przygotowanie. Etap pierwszy

W pierwszym etapie przygotowanie tej nalewki musisz umieścić w garnku Nutellę, śmietanę, mleko i cukier. Całość podgrzewaj na małym ogniu, regularnie wszystko mieszając. Podgrzewaj do czasu, gdy mikstura zacznie wrzeć. Wtedy zdejmij rondelek z ognia. Mieszaj regularnie do czasu aż całość zupełnie wystygnie.

Nalewka z Nutelli – przygotowanie. Etap drugi

W drugim etapie przygotowania nalewki dodaj do powstałej wcześniej orzechowo-mlecznej mikstury wódkę. Wymieszaj dokładnie. Całą wymieszaną nalewkę przelej do butelki. Możesz pić nalewkę od razu, jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie jej w lodówce na okres dwóch lub nawet trzech dni. Gdy całość się przemaceruje, będzie smakować dużo lepiej. Nalewkę z Nutelli warto podawać mocno schłodzoną. Wtedy będzie raczyć podniebienie delikatną orzeźwiającą słodyczą. Smacznego!

Zobacz też:  Nalewka z pomarańczy, czyli babciny przepis na świąteczny trunek!