nalewka z cukierków lodowych

Nalewka z cukierków lodowych, czyli babcina metoda w nowoczesnej formie

Nalewka z cukierków ice to trunek, który zachwyca swoim lazurowym kolorem. Zbliżoną barwę przybierają w słoneczną pogodą przybierają lodowce. Kiedy dodasz do tego smak samego alkoholu, z pewnością sam go przygotujesz!

Domowe alkohole najczęściej przygotowywane są na bazie owoców, ziół czy innych roślin. W większości wypadków są to pradawne receptury wykorzystywane jeszcze przez naszych przodków. Nalewka z cukierków lodowych to całkiem nowy pomysł, który zachwyca miłośników klasycznych alkoholi. Czym charakteryzuje się ten trunek?

Jak powstała pierwsza nalewka ice?

Pierwsza nalewka została sporządzona przez Hipokratesa, czyli prawdziwego ojca medycyny. Właśnie dlatego wino z miodem oraz przyprawami zostało określone mianem „Hipokrasema”. Jeszcze w VIII wieku n.e arabskim alchemikom udało się uzyskać pierwszy na świecie bimber. Sekret jego produkcji był pilnie strzeżony przez wiele lat, dlatego dopiero w XIII wieku został opisany przez Arnauda de Villeneuve’a. Niedługo potem zauważono, że alkohol znacząco wzmacnia lecznicze działanie ziół. Od tamtej pory coraz częściej przepisywano chorym określone nalewki. Pierwszy alkohol tego typu przeznaczony do zwykłej konsumpcji pojawił się dopiero w XVI wieku. Miało to miejsce na włoskiej ziemi, a rosoglio, czyli spirytus z olejkiem różanym, spożywany jest na tamtejszych terenach po dziś dzień. Aktualnie do tworzenia trunków wykorzystuje się różne produkty. Interesującą nowością jest likier z cukierków lodowych. 

nalewka z cukierków lodowych - jak powstała pierwsza nalewka ice?

Czym są popularne cukierki ICE?

Cukierki lodowe to nic innego, jak produkt o charakterystycznym oraz bardzo wyrazistym smaku. Połączenie lodowego orzeźwienia oraz owocowej świeżości sprawiło, że z pomocą tych słodyczy możliwe jest stworzenie równie dobrej ajsówki. Nalewka z cukierków ICE odświeża i orzeźwia, a jej specyficzny, bardzo orzeźwiający i miętowy smak sprawia, że idealnie sprawdza się w gorące dni i nie tylko. Jak zrobić iceówkę?

Zobacz też:  Kahlua – meksykański likier kawowy

Przepis na iceówkę w klasycznej odsłonie – jak ją zrobić?

Klasyczna nalewka z cukierków ice nie jest zbyt wymagająca. Do jej przyrządzenia będziesz potrzebował:

  • 0,5 l wody;
  • 500 g cukierków ICE;
  • 0,7 l wódki.

Przygotowanie:

  1. Rozpakuj cukierki, umieść je w ścierce, zawiń oraz za pomocą tłuczka do mięsa podziel na małe kawałki.
  2. Umieść cukierki w słoiku i zalej alkoholem, po czym pozostaw na około 14 dni.
  3. Pamiętaj, aby każdego dnia dokładnie mieszać przygotowaną miksturę.
  4. Kiedy czas minie, będziesz miał do czynienia z gęstym syropem. Dodaj do niego około 500 ml przegotowanej wody, a twoja nalewka z cukierków lodowych będzie gotowa.

Nalewka z cukierków lodowych z dodatkiem cytryny – sprawdzony przepis

Nalewka z cukierków ice z dodatkiem soku z cytryny będzie smakować znacznie intensywniej, dlatego również warto ją wypróbować.

Składniki:

  • 0,5 l wódki;
  • 4 paczki cukierków ICE;
  • 3 szklanki cukru. 
  • 5 cytryn.

Przygotowanie:

  1. Cukierki rozdrobnij oraz zasyp cukrem.
  2. Wciśnij cytryny do swojej mieszanki.
  3. Całość odstaw na 5 dni do momentu, kiedy słodycze się rozpuszczą.
  4. Po tym czasie dodaj wódkę.
  5. Odczekaj kilka dni, po tym czasie twoja nalewka z cukierków ice będzie mogła zostać przelana do butelek.
nalewka z cukierków lodowych - z dodatkiem cytryny sprawdzony przepis

Iceówka z dodatkiem blue curacao

Składniki:

  • 500 ml wody;
  • 250 ml spirytusu;
  • około 150 g cukierków ICE (ok. 2-3 opakowania cukierków);
  • syrop blue curacao.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w garnku, dodaj cukierki i gotuj na małym ogniu do momentu ich rozpuszczenia.
  2. Ostudź przygotowany syrop i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  3. Dodaj blue curacao i spirytus, po czym dokładnie wymieszaj.
  4. Przelej do butelek alkohol i pozostaw na dwie doby w lodówce.
  5. Po tym czasie twój trunek jest gotowy.

Ice’ówka nie jest zbyt popularna. Mimo tego naprawdę warto ją wypróbować, gdyż jej orzeźwiający smak będzie ratunkiem w niejeden gorący dzień.

5/5 - (1 vote)