nalewka kawowa

Nalewka kawowa, czyli przyjemne lekarstwo na chłodne i deszczowe dni

Nalewka kawowa to trunek, który poleca się zarówno amatorom kofeinowego napoju, jak i pozostałym osobom, które na co dzień nie spożywają kawy. Wielką zaletą tego alkoholu jest fakt, że możesz go przygotować o dowolnej porze roku.

Kawa to napój, który przygotowywany jest z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. W większości wypadków spożywasz ją na gorąco, a jej pochodzenie to słoneczna Etiopia. Na Stary Kontynent dotarła dopiero w XVI wieku. Obecnie jest to jedna z popularniejszych używek na całym świecie. O ile o niej samej z pewnością słyszałeś, to jednak nalewka z kawy to napój dla jeszcze wielu z nas niespotykany. Czym charakteryzuje się ten trunek?

Nalewka z kawy rozpuszczalnej – co warto wiedzieć?

Przyrządzenie nalewki kawowej na szybko to coś, z czym z pewnością sobie poradzisz. Zadanie to nie wymaga doświadczenia z przygotowywania alkoholi ani żadnych szczególnych umiejętności. Sposobów pozwalających przygotować kawówkę na spirytusie jest naprawdę wiele. Na samym początku jednak warto trzymać się przepisu, gdyż wszelkie modyfikacje mogą zakończyć się niepowodzeniem. Dzięki temu będziesz w stanie ocenić swoją nalewkę kawową na wódce czy spirytusie. Jeśli jednak masz już doświadczenie w tym względzie, śmiało możesz dodać do nalewki określony składnik, jeśli uznasz, że poprawi smak twojego wyrobu. Gwarantujemy, że z biegiem czasu opanujesz swój własny przepis na kawówkę, który zostanie doceniony przez znajomych i rodzinę.

Nalewka kawowa – jak należy ją podawać?

Nalewka kawowa to trunek, którego smak jest dość specyficzny. W związku z tym musisz pamiętać o tym, że nie każdemu przypadnie do gustu. Niektórym osobom, które na co dzień nie piją kawy, alkohol ten posmakuje, jednak pozostałe z niego zrezygnują. Co więcej, nalewka kawowa to trunek, który niezbyt nadaje się na letnie, upalne dni. Nie charakteryzuje się owocowym oraz orzeźwiającym smakiem tak, jak inne domowe alkohole. Wszystko jest zależne od wykorzystanego przepisu, jednak nalewka kawowa to dość mocny trunek. W związku z tym nie powinno się go przyjmować w nadmiarze. W jakich wypadkach nalewka z ziaren kawy i wanilii okaże się najlepsza? Jej wielką zaletą z pewnością jest fakt, że świetnie rozgrzewa. Jej aromat także jest niesamowity, dlatego warto dodawać ją do kawy albo delektować się nią w czasie deseru. Nalewka kawowa to także idealny dodatek do musów i kremów na desery dla dorosłych.

Zobacz też:  Likier wiśniowy – przepis i kilka popularnych drinków

Nalewka kawowa z mlekiem skondensowanym – jak ją przygotować?

Nalewka przygotowana z kawy rozpuszczalnej jest znacznie delikatniejsza niż z produktu ziarnistego. Ponadto przyrządza się ją znacznie szybciej, dlatego zawsze miej ten trunek lodówce, abyś był zabezpieczony w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Jakie składniki są potrzebne, aby przygotować nalewkę kawową z mlekiem?

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
  • puszka mleka skondensowanego;
  • 2 laski wanilii;
  • pół szklanki cukru;
  • 100–150 ml spirytusu;

Przygotowanie:

  1. Wlej mleko do garnka oraz dodaj kawę, cukier i laski wanilii.
  2. Gotuj całość na małym ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas mieszaj.
  3. Ostudź miksturę oraz stopniowo dodawaj spirytus, mieszaj aż do połączenia wszystkich produktów.
  4. Przelej trunek do butelek oraz pozostaw na 24 godziny.
  5. Po upływie tego czasu nalewka kawowa będzie gotowa do spożycia.

Nalewka z ziaren kawy na spirytusie – domowy przepis

Alkohol przygotowany z kawy ziarnistej nic innego, jak czysty goryczkowaty smak, który uwielbiany jest przez smakoszy czarnego napoju. Ta nalewka z kawy na spirytusie jest zarezerwowana dla prawdziwych fanów kofeinowego płynu. 

Składniki:

  • 1 szklanka wody;
  • około 50 sztuk ziaren kawy;
  • pół szklanki miodu;
  • 1 litr spirytusu;
  • laska wanilii.

Przygotowanie:

  1. Umieść ziarna kawy oraz laskę wanilii w dużym słoiku, po czym zalej całość spirytusem.
  2. Pozostaw słoik w ciepłym i zacienionym miejscu na około 14 dni.
  3. Kiedy czas minie, zagotuj wodę z miodem, a po jej wystygnięciu dodaj mieszankę do słoika.
  4. Ponownie pozostaw trunek w takich samych warunkach na kilka dni.
  5. Przefiltruj alkohol i rozlej do butelek.
  6. Po miesiącu leżakowania nalewka kawowa będzie zdatna do spożycia.

Jak przygotować nalewkę kawową na wódce?

Jak się możesz domyślić, nalewka kawowa przygotowana na bazie wódki będzie znacznie delikatniejsza od wersji ze spirytusem. Takie dodatki, jak miód czy wanilia są opcjonalne, jednak my przedstawimy klasyczny przepis bez dodatkowych składników. Jedyne, czego będziesz potrzebował, to:

  • 1 litr wódki;
  • 30 sztuk ziaren kawy.
Zobacz też:  Nalewka z pomarańczy, czyli babciny przepis na świąteczny trunek!

Przygotowanie:

  1. Kawę umieść w słoiku, po czym zalej całość alkoholem.
  2. Odstaw na około 2 miesiące w chłodne i zacienione miejsce.
  3. Kiedy czas minie, przefiltruj całość i rozlej do butelek.
  4. Po miesiącu leżakowania twoja nalewka kawowa będzie gotowa.

Opisywany trunek to naprawdę przepyszny alkohol. Mimo tego, że nalewka kawowa z pewnością nie posmakuje każdemu, to amatorzy czarnego napoju ją pokochają. Kiedy nabierzesz nieco wiedzy, śmiało możesz modyfikować przepisy, a pewnego dnia znajdziesz ten, który najbardziej będzie ci odpowiadał.

5/5 - (1 vote)