Nikogo nie powinien dziwić fakt, że nazwa ratafia nie wzięła się z niczego. Najpewniej pochodzi ona od toastu „rata fiat…”, który wznoszony był przez Kreolów francuskiego pochodzenia. Czym tak naprawdę jest ten alkohol?
Ratafia, czyli słodki trunek owocowy z interesującą historią
Alkohole przygotowywane z brzoskwiń, moreli i wielu innych owoców na wódce lub spirytusie to przysmak wielu osób. Niemałą zaletą takich alkoholi jest prostota ich przygotowania, dzięki czemu bez większego problemu poradzisz sobie z tym zadaniem. Jedną z popularniejszych jest nalewka ratafia – przez smakoszy uważana za prawdziwą królową nalewek.
Ratafia – co to jest?
Nalewka z różnych gatunków owoców – czyli właśnie ratafia – to niezwykle słodki oraz aromatyczny trunek. W domach właścicieli ziemskich był to bardzo alkohol, który zachwycał nieskończoną ilością kolorów i smaków. Wódka ratafia była ceniona za swoją niepowtarzalność – za każdym razem okazywała się zupełnie inna. Jak to możliwe? Jej smak zależał od liczby słonecznych dni, pogody, a także… samej fantazji sporządzającego ratafię.
Nalewka wieloowocowa, czyli królowa słodkich trunków
Na przestrzeni wieków ratafia była bardzo chętnie przygotowywana w polskich domach. Ten staropolski trunek należy do grupy tak zwanej nalewek tutti frutti, które wyróżniają się obecnością wielu owoców w swoim składzie. Mimo tego, że wódka ratafia to przepyszny alkohol, raczej nie przypadnie ci do gustu, jeśli nie przepadasz za słodyczą w alkoholach.
Dlaczego nalewka ratafia została okrzyknięta królową tych trunków? Odpowiedź na to pytanie jest naprawdę prosta. W tym alkoholu znajdziesz wiele gatunków różnych owoców odpowiadających za jej niepowtarzalny smak. W innych nalewkach najczęściej wykorzystywany jest tylko jeden rodzaj owoców, czasami (choć rzadko) dwa.
Jak zrobić ratafię?
Sposobów na przygotowanie wieloowocowej nalewki jest naprawdę wiele. W części z nich wykorzystany zostaje spirytus, a w pozostałych – wódka. Jedne są nieco prostsze, a inne będą wymagały od ciebie więcej zaangażowania. W niektórych wypadkach niezbędne okażą się nawet suszone owoce, które dodadzą smaku nalewce z różnych gatunków owoców.
Cały proces powinien trwać od wiosny aż do jesieni.
Ratafia – przepis na wieloowocowy trunek
Ratafia to nalewka, której skład możesz ustalać bardzo swobodnie. Zwróć uwagę na to, aby nie dodać czegoś, za czym nie przepadasz, bo smak trunku może wtedy nie przypaść ci do gustu. W jakie składniki musisz się zaopatrzyć, aby stworzyć pyszny alkohol?
- 200 ml spirytusu na 1 l wódki;
- 300 ml wódki na 200 g owoców;
- 300 g jeżyn;
- 300 g truskawek;
- 300 g czerwonych porzeczek;
- 300 g borówki amerykańskiej;
- 300 g białych winogron;
- 3 łyżki cukru na każdą porcję owoców.
Samo przygotowanie ratafii nie jest trudne. Jak wygląda ten proces?
- Oczyść owoce z pestek oraz szypułek, a także dokładnie je umyj;
- ułóż warstwami owoce w słoiku, zrób to wedle ich dojrzewania, zaczynając od truskawek;
- ułożone truskawki zasyp cukru i dodaj wódkę oraz spirytus;
- zakręć słoik oraz pozostaw go w słonecznym miejscu;
- w momencie, gdy dojrzeją kolejne owoce, powtórz wyżej opisaną czynność;
- kiedy dodasz białe winogrona, poczekaj jeszcze około 21 dni;
- po upływie tego okresu przecedź ratafię do butelek oraz zamknij;
- nalewka owocowa musi jeszcze leżakować przez nie mniej niż 4 tygodnie, jednak najlepszy czas to około pół roku.
Jak widać, ratafia to trunek, którego przygotowanie jest stosunkowo proste, ale jednocześnie wymaga sporo czasu. Wyżej przedstawiony przepis nie uwzględnia suszonych owoców, a taka wieloowocowa nalewka ratafia jest równie pyszna. Jak ją przyrządzić?
Jak zrobić ratafię z suszonymi owocami?
Ratafia z suszonymi owocami jest nieco mniej popularna, jednak naprawdę warto przygotować i tę wersję nalewki. Zapewni ci ona wiele smaku, który różni się od tego oferowanego przez klasyczną wersję.
Jakich świeżych owoców będziesz potrzebował? To:
- maliny;
- truskawki;
- 2 cytryny;
- 3 pomarańcze;
- śliwki węgierki;
- jabłka;
- gruszki;
- wiśnie;
- jeżyny;
- jagody;
- poziomki.
Ilość owoców dobierz wedle uznania. Pamiętaj, że łączna waga owoców musi wynosić około 2,5 kg.
Suszone owoce – uwzględnij takie jak:
- głóg;
- orzechy;
- rodzynki;
- figi;
- płatki róży;
- daktyle;
- dzika róża.
Dodatkowymi składnikami, których będziesz potrzebował na swoją ratafię, są:
- 2 l wody;
- 3 l spirytusu;
- 1,25 kg cukru.
Ratafia z suszonymi owocami – jak ją przygotować?
- Wykrój pestki oraz gniazda nasienne z owoców, usuń szypułki oraz dokładnie je umyj;
- większe owoce pokrój na drobniejsze kawałki;
- umieść truskawki w słoiku oraz zasyp je cukrem;
- całość zakręć i odstaw na 24 godziny;
- po upływie doby zalej owoce alkoholem;
- systematycznie dodawaj kolejne warstwy owoców;
- wraz z nadejściem listopada lub też grudnia przefiltruj nalewkę ratafia;
- gotowy trunek przelej do butelek oraz odstaw w chłodne i zimne miejsce na około 6 miesięcy;
- po pół roku ratafia jest gotowa do spożycia.
Ratafia to przepyszny alkohol, który ma wielu miłośników. Jej przygotowanie naprawdę nie jest trudne, a wyżej przedstawione przepisy to tylko i wyłącznie wierzchołek góry lodowej. Sprawdź sam, jakie kompozycje owoców będą smakowały ci najlepiej i spraw, by twoja nalewka wieloowocowa była niepowtarzalna. Ogranicza cię tylko własna pomysłowość!
Leave a Comment