Nalewka z malin na bimbrze to doskonały pomysł na domowy, wysokoprocentowy trunek. Poznaj przepis i sposób wykonania tej owocowej nalewki, a także właściwości zdrowotne malin.
Nalewka z malin na bimbrze — przepis, wykonanie i właściwości
Składniki i proporcje
Aby przygotować nalewkę z malin na bimbrze, potrzebne będą dojrzałe maliny, cukier lub miód oraz mieszanka alkoholi albo sam bimber. W pierwszej wersji przepisu łączymy kilogram owoców, pół kilograma cukru i litr alkoholu. Druga opcja to zastąpienie cukru miodem. Można też użyć zamiast wódki ginu, dzięki czemu nalewka nabierze oryginalnego aromatu.
Sposób przygotowania
Aby przygotować nalewkę, należy umyć i osuszyć owoce malin, zalać je cukrem lub miodem, a następnie zalać alkoholem. Tak przygotowaną mieszankę trzeba szczelnie zamknąć i odstawić na około miesiąc, regularnie potrząsając. Po tym czasie zawartość należy przelać, przefiltrować i rozlać do mniejszych butelek. Gotową nalewkę warto odstawić jeszcze na kilka tygodni.
Właściwości malin
Maliny mają niską kaloryczność, a jednocześnie są bogate w witaminy i minerały. Dzięki dużej zawartości witaminy C wspierają odporność, obniżają gorączkę i pomagają na infekcje. Ułatwiają też trawienie. Liście malin wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe.
Podsumowanie
Nalewka z malin na bimbrze to oryginalny trunek, który można przygotować samodzielnie w domu. Korzystając z tego przepisu, uzyskamy aromatyczny i pełen witamin napój o właściwościach wspierających odporność.
Leave a Comment