Szampan należy do kategorii win musujących, jednak nie każde wino musujące jest jednocześnie szampanem. Ten wyjątkowy trunek pochodzi z Szampanii – regionu we Francji. Poznaj jego historię, rodzaje i metody wytwarzania. 

Delikatny i orzeźwiający szampan świetnie się sprawdzi podczas świętowania urodzin, rocznicy ślubu i wielu innych ważnych okazji. Klimat panujący w Szampanii sprawia, że trunki tam wytwarzane mają wyjątkowy smak i aromat. Tajemnica unikalnego smaku tkwi w najlepszych winogronach, które można znaleźć w tamtej części kraju. Drogi szampan kojarzy się ze świętowaniem i luksusem. Ten elegancki trunek każdemu przypadnie do gustu!

Szampan – co to za alkohol?

Szampan francuski to najbardziej znane wino musujące na świecie. Wiele osób popełnia jednak błąd, używając tej nazwy w stosunku do tanich win z bąbelkami. Szampanem można nazwać wyłącznie wina musujące produkowane w Szampanii. Cena prawdziwego szampana zaczyna się od około 120 zł i może dochodzić nawet do kilku tysięcy. Chcesz wiedzieć, ile kosztuje najdroższy szampan na świecie? Butelka tego trunku pochodząca z limitowanej edycji Goût de Diamants z logo z białego złota ozdobionego 19-karatowymi diamentami kosztuje około 6 milionów złotych.

Prawdziwy szampan nie jest sztucznie nasycony dwutlenkiem węgla, a charakterystyczne bąbelki tworzą się w wyniku naturalnej fermentacji. Produkowany jest z następujących winogron: 

Wybierając szampana w sklepie , warto pamiętać o tych kilku aspektach, aby odróżnić prawdziwy trunek od innego wina musującego. 

Szampan – historia luksusowego alkoholu

Pierwsze próby produkcji szamana nie były udane – nie miał on odpowiedniego smaku, a z powodu gromadzącego się gazu korki samoistnie wybuchały. Pierwszy raz proces produkcji szamana opisał w 1662 roku Christopher Merret. Francuzi nie do końca zgadzają się z tym, że to on wynalazł ten wyjątkowy trunek. Według nich pionierem był benedyktyński mnich – Dom Pierre Perignon. Ten człowiek przyczynił się do udoskonalenia produkcji trunku – zalecał dokładne selekcjonowanie winogron, zaczął używać dębowego korka, który był lepszy niż poprzednie wersje, używał specjalnego stojaka do przechowywania wina i butelek z grubszymi ściankami. To przyczyniło się do ulepszenia procesu produkcji, a w efekcie uzyskania doskonałego smaku i aromatu. Szampany zyskały światową sławę dopiero w XVIII wieku i wtedy też stały się luksusowym alkoholem. 

Szampan – metody wytwarzania trunku

W procesie produkcji dobrego szampana ważne jest ręczne zbieranie winogron, ponieważ wyłącznie w ten sposób można wybrać najlepsze owoce. Trunek jest dwukrotnie fermentowany i zawiera charakterystyczne bąbelki, które tworzą się w butelce w trakcie drugiej fermentacji. Dwutlenek węgla powstaje w butelkach naturalnie. Alkohol powinien leżakować przynajmniej 15 miesięcy, lecz w praktyce proces ten trwa dłużej. W tym czasie osad gromadzi się w szyjce butelki. Szyjkę zamraża się, aby usunąć zbędny osad i uzyskać czyste wino. Ostatni etap to zakorkowanie butelki, nadanie etykiety i sprzedaż. Ta metoda produkcji trunku nazywana jest tradycyjną lub szampańską. 

Rodzaje szampana

Istnieje kilka typów szampana, zależnie od tego, jaką ich cechę bierze się pod uwagę. Jeśli zwracamy uwagę na rodzaj winogron wykorzystanych do przygotowania najlepszego szamana, można wskazać:

Jeśli natomiast weźmiemy pod uwagę ilość dodanego cukru, można wyróżnić:

Do najbardziej znanych marek zajmujących się produkcją szampana zalicza się: 

Szampan – sposoby serwowania

Słodki szampan jest twoim ulubionym? Niezależnie od konkretnego rodzaju, szampan będzie świetnym trunkiem na urodziny, wesele czy Sylwestra. Jak go podawać? Powinien być odpowiednio schłodzony, a przy otwieraniu butelki należy zachować niezwykłą ostrożność. Przytrzymaj korek ręką, trzymając butelkę pod kątem, obracaj nią delikatnie, aż korek się wysunie. Szampana serwuje się w wąskich i wysokich kieliszkach

Szampan to luksusowy alkohol znany na całym świecie. Idealnie nadaje się do świętowania ważnych wydarzeń, jednak warto pamiętać o tym, że nie każde wino musujące jest szampanem. Prawdziwy tego rodzaju trunek pochodzi z Szampanii we Francji, a jego produkcja wymaga odpowiedniej wiedzy i umiejętności.