gin daisy

Gin Daisy – co go wyróżnia? Sprawdź, jak przygotować koktajl samodzielnie w domu!

Gin Daisy jest smacznym i prostym w przygotowaniu koktajlem na bazie ginu. Jego kolor to jedna z przyczyn, dla której wzbudza zainteresowanie wielu pań. Dowiedz się, czym się charakteryzuje i z czym go podawać!

Ocena

Gin Daisy jest prostym, ale efektownym trunkiem, który z uwagi na swój różowy lub morelowy kolor wzbudza zainteresowanie ze strony pań. Istnieje co najmniej kilka sposobów na jego przygotowanie. Efektem każdego jest estetyczny, kolorowy, lekki i słodko-kwaśny drink. Sprawdź receptury w naszym krótkim tekście!

Gin Daisy w wersji klasycznej

Pierwsze zapiski mówiące o ginie Daisy sięgają lat sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Wówczas koktajl przygotowywano z odpowiednich proporcji ginu, soku z cytryny, likieru z gorzkiej pomarańczy oraz syropu cukrowego. Mieszankę niekiedy uzupełniano wodą gazowaną i podawano z dodatkiem 4-5 kostek lodu.

Tajemnica smaku Gin Daisy leżała w odpowiednim połączeniu składników. Dzięki temu można było otrzymać wyważoną mieszankę słodyczy, alkoholu i kwasowości o pięknym brzoskwiniowym kolorze. W koktajlu mieszało się płyny o różnych gęstościach, dlatego należało go odpowiednio wstrząsnąć, ale w żadnym wypadku nie mieszać.

Składniki ginu Daisy w wersji klasycznej

Oto składniki drinka Gin Daisy w klasycznym wydaniu:

  • 45 ml ginu;
  • 15 ml likieru z gorzkiej pomarańczy;
  • 30 ml soku z cytryny;
  • 25 ml syropu cukrowego;
  • woda gazowana;
  • 4–5 kostek lodu.

Gin Daisy w wersji współczesnej

Obecnie Daisy wyróżnia się różowym kolorem, którego intensywność zależy od rodzaju wykorzystanego lodu oraz ilości dodanej grenadyny. Pozostał jednak zbilansowany słodko-cierpki smak z lekkim posmakiem granatu.

Zobacz też:  Negroni – król aperitifu. Co warto wiedzieć o tym drinku?

Składniki ginu Daisy w wersji współczesnej

Obecnie do przygotowania ginu Daisy wykorzystuje się:

  • 20 ml wody gazowanej;
  • 20 ml soku z cytryny;
  • 20 ml grenadyny;
  • 40 ml ginu;
  • lód w kostkach lub kruszony;
  • ćwiartka lub plaster pomarańczy dla ozdoby.

Oto przepis na najprostsze przygotowanie ginu Daisy.

  1. Połącz wszystkie składniki w shakerze.
  2. Dokładnym i energicznym ruchem wstrząśnij nim. 
  3. Jeśli wykorzystujesz lód kruszony i chcesz uzyskać efekt cieniowania, lód dodaj osobno do szklanki i powoli zalewaj go mieszanką.

Gin Daisy to słodko-kwaśny drink o brzoskwiniowym lub różowym kolorze. Zabarwienie oraz delikatność sprawia, że jest bardzo chętnie zamawiany przez kobiety. Bardzo łatwo go przygotować, więc możesz to zrobić już dziś!