nalewka z dzikiej róży

Nalewki z owoców dzikiej róży – jak przyrządzić pyszną i zdrową nalewkę?

Nalewka z dzikiej róży to bardzo smaczny trunek, który ma również wiele właściwości zdrowotnych. Za lecznicze działanie odpowiadają oczywiście owoce dzikiej róży. Pyszną i zdrową nalewkę z dzikiej róży możesz przyrządzić samodzielnie. Poznaj przepis!

Nalewkę z dzikiej róży możesz w łatwy sposób przygotować w domowym zaciszu. Musisz tylko wiedzieć, skąd i kiedy wziąć owoce dzikiej róży, które są konieczne do przygotowania tego smakowitego trunku. Jakie są składniki nalewki z dzikiej róży na spirytusie i na wódce? W jaki sposób przygotowywać miksturę? Dowiedz się z naszego poradnika. Przepisy poznasz już teraz!

 Nalewka z dzikiej róży – przepis

Nalewkę z róży można przygotować w domu na kilka sposobów. Przedstawiamy przepisy, które pozwolą na samodzielne przyrządzenie pysznego trunku. Sprawdź, co robić krok po kroku!

Nalewka z dzikiej róży na spirytusie – przepis

Pierwszą z naszych propozycji jest nalewka z dzikiej róży na spirytusie. O tym, jak i kiedy zbierać owoce, przeczytasz w dalszej części tekstu. Jeśli zebrałeś już owoce i odpowiednio je przygotowałeś, czas przystąpić do działania. Abyś mógł samodzielnie przyrządzić nalewkę z owoców dzikiej róży na spirytusie, potrzebne będą następujące składniki:

  • 0,5 kg owoców dzikiej róży;
  • 0,5 l spirytusu;
  • 0,5 kg cukru;
  • 0,2 l wody.

Oprócz tego potrzebować będziesz także:

  • słoika o pojemności przynajmniej 1 l;
  • sitka;
  • lejka;
  • butelki, której pojemność to minimum 0,7 l.
  1. Rozpocznij od dokładnego umycia i wysuszenia owoców. 
  2. Następnie każdy z owoców dzikiej róży ponakłuwaj w kilku miejscach. 
  3. Wsyp owoce do przynajmniej litrowego słoika i zalej je spirytusem. 
  4. Musisz ten słój odstawić w ciepłe miejsce i odczekać 30 dni lub nawet dwa miesiące. Nie zapominaj jednak, żeby codziennie nim potrząsnąć.
  5. Gdy już minie czas oczekiwania, przychodzi kolei na następny krok. Zlej spirytus przez sito do butelki o pojemności 0,7 l, którą wcześniej przygotowałeś. 
  6. Owoce dzikiej róży, które pozostały w słoju, zasyp cukrem, a następnie pozostaw na 3 tygodnie. Nie możesz oczywiście zapomnieć o regularnym potrząsaniu. Po upływie tego czasu zlej uzyskany płyn do butelki, w której jest spirytus.
  7. Kolejny etap przyrządzania nalewki z dzikiej róży to zalanie owoców wodą. 
  8. Gdy zalejesz, wstrząśnij mocno naczyniem, w którym owoce się znajdują, dzięki czemu wypłuczesz pozostałości cukru i spirytusu. 
  9. Teraz przelej wodę do butelki. Dzięki temu rozcieńczysz moc spirytusu. Sprawisz także, że owoce dzikiej róży będą jeszcze bardziej wyciśnięte. To w zasadzie koniec – możesz już delektować się swoją nalewką z dzikiej róży! Nie musisz przechowywać tego trunku w lodówce. Im dłużej postoi, tym lepszego nabierze smaku.
Zobacz też:  Najważniejsze akcesoria barmańskie – kiedy i jak z nich korzystać?

Przepis na nalewkę z dzikiej róży na wódce

Nalewka z dzikiej róży może także bazować na wódce. Oto potrzebne składniki do takiej nalewki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży;
  • 1 l wódki;
  • 1,5 szklanki cukru;
  • szklanka wody.
  1. Gdy masz już zebrane i przemrożone owoce dzikiej róży, musisz je umyć i osuszyć. Następnie trzeba je ponakłuwać, np. przy użyciu widelca.
  2. Teraz możesz przełożyć owoce do słoja. Powinien być on przynajmniej litrowy. Pamiętaj, by słoik wyparzyć, a potem osuszyć. 
  3. Owoce dzikiej róży zalej wodą. Następnie zakręć słój i odczekaj dwa tygodnie. Nie zapominaj, by regularnie potrząsać słoikiem. Rób to dość energicznie.
  4. Przelej wodę do rondelka, potem wsyp cukier i podgrzej. Całość mieszaj aż do momentu, gdy cukier się już rozpuści. W ten sposób powstanie syrop cukrowy. To ważny składnik nalewki z dzikiej róży.
  5. Powstały syrop wlej do słoja, w którym znajdują się owoce dzikiej róży. Musisz teraz zakręcić słój i odstawić go na następne 2 tygodnie.
  6. Po upływie tego czasu przełóż zawartość słoja na drobne sitko, które powinieneś umieścić nad sporą miską. 
  7. Następnie przecedź owoce tak, aby wycisnąć znajdujący się w nich sok. 
  8. Teraz czas wlać całość do słoja. Słoik zakręć i odstaw na dwa miesiące. 
  9. Po upływie tego czasu przelej zawartość kilka razy przez drobne sitko. Dzięki temu nalewka z dzikiej róży nie będzie mętna. Gotowe!

Litewska tradycyjna nalewka z dzikiej róży z miodem – żenicha

Nalewki z owoców z dzikiej róży wywodzą się z bliskiej nam z wielu powodów Litwy. Jednym z tradycyjnych wariantów takiej nalewki u naszych sąsiadów była żenicha. W dawnych czasach butelki z żenichą ustawiano przed domami, w których mieszkały panny na wydaniu. Taka nalewka z dzikiej róży zawiera dodatkowo:

  • suszoną miętę;
  • rumianek;
  • miód.

Jak sama nazwa wskazuje, żenicha miała bezpośredni związek z żeniaczką. 

Zobacz też:  Nalewka z mandarynek – sprawdzone przepisy na słodką nalewkę

Skąd wziąć owoce dzikiej róży na nalewkę?

Na początku każdego przepisu na nalewkę z dzikiej róży pojawia się etap zbierania. Pamiętaj jednak, że trzeba będzie samemu zebrać owoce dzikiej róży! Sama nazwa wskazuje że, roślina ta występuje dziko. Jest pospolitym krzewem, który lubi miedze, lasy i przydroża. Nie powinieneś mieć więc problemu ze znalezieniem dobrego krzaka. Upatrz sobie dorodny krzew dzikiej róży, najlepiej z dala od ruchliwej drogi. Dzika róża kwitnie w maju, kiedy to obrasta licznymi i drobnymi kwiatami w kolorach białym lub różowym.

Dzika róża – nalewka a czas zbierania owoców

Owoce dzikiej róży możesz zbierać już z końcem sierpnia i na początku września, czyli pod koniec lata i wczesną jesienią. Wtedy to pojawiają się owoce. Jednak najlepszym czasem na zbieranie owoców dzikiej róży jest późna jesień, gdy wystąpią już pierwsze przymrozki. Gdy owoce są przemrożone, nabierają zdrowotnych właściwości, a nalewka dużo lepiej smakuje. To jedna z najważniejszych tajemnic nalewki z dzikiej róży. Jeśli nie było jeszcze pierwszych przymrozków, zebrane owoce wstaw na 2 dni do zamrażarki – osiągniesz ten sam rezultat.

Jak podawać i z czym pić nalewkę z owoców z dzikiej róży?

Nalewka z owoców dzikiej róży charakteryzuje się bardzo ciekawym, wielowarstwowym smakiem. Możesz ją spożywać jako czysty napój, ale dobrze smakuje również z lodem. Czystą nalewkę z dzikiej róży pije się z małych kieliszków. Nalewka znakomicie sprawdzi się jako dodatek do rozgrzewającej herbaty. Możesz ją także wykorzystać do takich kombinacji, jak:

Wykorzystaj ją w tych drinkach zamiast likieru wiśniowego. Taki trunek może być także doskonałym dodatkiem do sytego, tłustszego obiadu. Możesz go również połączyć z dżemem i innymi przetworami domowej roboty. Jak jeszcze można przyrządzić nalewkę z dzikiej róży? Alkohole domowe to także:

  • nalewka z dzikiej róży z pestkami;
  • nalewka z dzikiej róży i cytryny.
Zobacz też:  Likier kminkowy – przepis na domowy trunek

Jakie właściwości lecznicze ma nalewka z dzikiej róży?

Nalewki z dzikiej róży mają bogate właściwości zdrowotne. To oczywiście zasługa przewodniego składnika, jakim jest dzika róża. To właśnie te owoce mają wiele wartościowych składników odżywczych. Nalewka z dzikiej róży jest naturalnym lekiem, warto więc zawsze mieć w zanadrzu butelkę tego trunku.

Nalewka z dzikiej róży i jej prozdrowotne działanie

Wśród leczniczych właściwości nalewki z dzikiej róży na pierwszym miejscu należy wymienić wspomaganie odporności. Ochrona systemu immunologicznego organizmu to jednak nie wszystko. Działanie przeciwzapalne sprawia, że specyfik ten doskonale sprawdza się jesienią i zimą, kiedy organizm jest szczególnie narażony na infekcje i przeziębienia. Kolejną z niewątpliwych zalet smacznej nalewki z dzikiej róży jest jej korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Nalewka może znacznie wspomóc pracę nerek i wątroby. Obniżenie ciśnienia krwi, a nawet leczenie chorób serca to kolejne prozdrowotne skutki jej spożywania.

Dzika róża, czyli podstawa nalewki, zawiera:

  • dużo witaminy C (dzięki temu nalewka chroni przed szkorbutem);
  • witaminy A, B1, B2, E oraz K;
  • kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki i pektyny.

Na koniec warto wspomnieć kilka ciekawostek. Dziką różę znano i stosowano już w czasach starożytnych. Rzymianie zakładali wieńce z dzikiej róży podczas uczt i biesiad. Płatkami wypychane były poduszki – to miało zagwarantować Rzymianom zdrowy i spokojny sen. Płatki dzikiej róży mogą także posłużyć do wykonania pysznej i aromatycznej konfitury i nadziewać nią pączki. Z ususzonych płatków robi się zaś ziołowe i owocowe herbaty. My jednak proponujemy nalewkę z dzikiej róży! Przepisy masz na wyciągnięcie ręki. Smacznego i na zdrowie!