nalewka korzenna

Nalewka korzenna – domowy sposób na świąteczny trunek

Nalewka korzenna pachnie świętami Bożego Narodzenia. Wszystko to za sprawą składników, które możesz spotkać w keksach, piernikach i kompocie z suszu. Sprawdź, jak zrobić świąteczny alkohol!

Ocena

Przygotowanie nalewki korzennej trwa dwa tygodnie. Warto mieć to na uwadze, szczególnie gdy zależy ci, aby trunek był gotowy na Boże Narodzenie. Zapewniamy jednak, że czas oczekiwania się opłaca, ponieważ w rezultacie otrzymasz wyjątkowy alkohol, idealny na wieczorne spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Prezentujemy sprawdzony sposób na przygotowanie trunku, jakim jest nalewka korzenna.

Przepis na domową nalewkę korzenną

Przygotowanie nalewki korzennej wymaga zgromadzenia szeregu składników i odrobiny cierpliwości, ale cały trud zostanie wynagrodzony wyjątkowym smakiem i aromatem. Taki trunek można pić samodzielnie, ale również stosować jako dodatek do koktajli i drinków.

Składniki nalewki korzennej

  • 500 g suszonych owoców (mieszanka, jak do kompotu z suszu);
  • 150 g ciemnego cukru;
  • 400 ml wody;
  • 500 ml wódki;
  • sok i skórka z 1 pomarańczy;
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru;
  • 10 goździków;
  • 0,25 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej;
  • 6 ziarenek ziela angielskiego;
  • 0,25 łyżeczki zmielonego kardamonu;
  • dwie szczypty zmielonych nasion kolendry;
  • łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu;
  • 0,3 łyżeczki mielonych gwiazdek anyżu.

Sposób przygotowania nalewki korzennej

  1. Dokładnie umyć pomarańczę i sparzyć ją wrzątkiem. Obrać cienką warstwę pomarańczowej skórki. Pokroić ją w plasterki. Wycisnąć sok.
  2. Cukier z dodatkiem skórki z pomarańczy i wody umieścić w rondelku i zagotować. Poczekać aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie mieszankę dokładnie ostudzić.
  3. Suszone owoce, sok z pomarańczy, przyprawy, syrop ze skórki pomarańczy i cukru oraz wódkę umieścić w słoiku, dokładnie zakręcić, wstrząsnąć i odstawić do chłodnego i zacienionego miejsca na 14 dni.
  4. Po upływie dwóch tygodni nalewkę dokładnie przecedzić przez drobne sito pokryte kilkakrotnie złożoną gazą. Trunek jest gotowy do spożycia, a owoce można wykorzystać do pieczenia ciast.
Zobacz też:  Nalewka cytrynowa – najlepszy przepis na domową cytrynówkę

Nalewka korzenna wprawdzie nie jest trudna w przygotowaniu, ale wymaga zgromadzenia szeregu składników i dwóch tygodni oczekiwania na ich połączenie. W zamian otrzymuje się wyjątkowy trunek idealny do picia w towarzystwie świątecznych wypieków.