nalewka z głogu

Nalewka z głogu – świetnie sprawdzi się jesienią!

Nalewka z głogu wykazuje znakomite działanie prozdrowotne. Możesz przygotować ją na wódce, a także na spirytusie. Świetnie sprawdzą się również takie dodatki, jak miód, dzika róża czy korzenne przyprawy. Poznaj sprawdzony przepis!

Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie nalewki z głogu, musisz pamiętać o tym, aby starannie wybierać owoce. Warto postawić na te bardzo dojrzałe, gdyż będą one intensywne w smaku i puszczą sporo soku. Zazwyczaj zbiera się je pod koniec września i na początku października. Nalewka z głogu ceniona jest od wielu lat i z pewnością zna ją twoja babcia i mama. Słynny jest jej bardzo korzystny wpływ na odporność organizmu, może być bardzo pomocna przy przeziębieniu. 

Czym jest głóg?

Głóg to roślina, którą niektórzy hodują w swoich domowych ogródkach. Może być ciekawą ozdobą, ale przede wszystkim wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia człowieka. Roślina ta jest znana i często używana w medycynie ludowej. Owoce głogu zazwyczaj są czerwone lub bordowe i stanowią źródło wielu cennych witamin i minerałów. Znajdziesz w nich m.in.: potas, magnez, wapń, a także witaminę C i witaminę A. 

Nalewka z głogu – właściwości

Zastanawiasz się pewnie, jakie korzyści dla twojego zdrowia przyniesie spożywanie nalewki z kwiatów głogu? Za chwilę poznasz jej właściwości, jednak pamiętaj, że w przypadku takich zdrowotnych eliksirów bardzo ważny jest umiar, ponieważ zawierają one alkohol. 

Nalewka z owoców głogu wykazuje szerokie działanie prozdrowotne. Może pomóc ci zniwelować nerwobóle, zaparcia, ból przy miesiączce, bezsenność, pomoże w redukcji stresu, a także korzystnie wpłynie na organizm, który boryka się z chorobami serca, nadciśnieniem czy infekcjami górnych dróg oddechowych. Wzmacnia także odporność. Taka nalewka to świetny sposób, aby uchronić się przed jesiennym przeziębieniem. Zdecydowanie powinna znaleźć się w twojej domowej spiżarni.

Nalewka z głogu – przepis 

Przepis na nalewkę z głogu jest bardzo prosty. Jeśli to twoja pierwsza próba stworzenia tego prozdrowotnego trunku, nie musisz się o nic martwić, z pewnością będzie to udane przedsięwzięcie. Nalewka z owoców głogu powinna znaleźć się w każdym domu, gdyż spożywana w rozsądnych ilościach, pomoże zadbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nie musisz ograniczać się do klasycznej wersji – możesz przygotować nalewkę z głogu z miodem lub nalewkę z głogu i dzikiej róży. Te dodatkowe składniki mieszanki również będą miały pozytywny wpływ na twoje zdrowie. 

Zobacz też:  Likier bananowy – jak go zrobić i z czym podawać?

Korzenna nalewka z głogu na spirytusie

To wersja idealna na jesień i zimę. Jej wyjątkowy, delikatnie korzenny smak świetnie zgra się z ciepłym kocem i ulubionym filmem. Taki trunek może być też dodatkiem do zimowej rozgrzewającej herbaty.

Co będzie ci potrzebne?

  • owoce głogu (około 1 kg);
  • spirytus (około 1 l);
  • woda (około 1 l);
  • cukier (około 0,5 kg);
  • laska cynamonu;
  • laska wanilii;
  • goździki (kilka sztuk);
  • skórka pomarańczy.

Jak przygotować nalewkę z głogu?

Gdy zdobędziesz już wszystkie niezbędne składniki, czas zabrać się za przygotowanie nalewki. Najpierw umyj i osusz owoce, a następnie przełóż je do dużego słoika. Dodaj spirytus i szklankę wody. Tak przygotowaną miksturę odstaw na około 4 tygodnie. Po tym czasie odsącz płyn, a owoce wymieszaj z cukrem, wodą i przyprawami. Całość zagotuj i poczekaj, aż cukier się rozpuści. Po ostudzeniu dodaj do wcześniej odsączonego płynu. Przygotowana w ten sposób nalewka powinna poczekać jeszcze przynajmniej 2 miesiące. Potem przefiltruj nalewkę i rozlej do butelek. 


Nalewka z głogu to świetny sposób na wsparcie swojego organizmu i troskę o zdrowie. Oczywiście pamiętaj, że nalewki na bazie alkoholu powinno się pić z umiarem. Przygotowanie takiego trunku nie przysporzy ci trudności. Wypróbuj przepis zawarty w artykule i znajdź miejsce w swojej spiżarni dla nalewki z głogu.

5/5 - (1 vote)