nalewka z mirabelek

Nalewka z mirabelek, czyli smak dzieciństwa dla dorosłych

Nalewka z mirabelek to niezbyt popularny trunek. Jej smak jest jednak niesamowity, dlatego każda osoba, która spróbuje jej choć raz, będzie chciała samodzielnie przyrządzić ten alkohol. Jak się okazuje, jest to naprawdę proste.

Starszym pokoleniom mirabelki kojarzą się z jedynym w swoim rodzaju smakiem kompotu. Dzieci, które dorastały w naszym kraju w latach 70. i 80. XX wieku nie wyobrażały sobie wakacji bez tych owoców. Aktualnie nieraz rosną one przy drodze i po prostu gniją. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, abyś wykorzystał je do stworzenia nalewki z czerwonych czy żółtych mirabelek. 

Czym tak naprawdę są mirabelki?

Mirabelka to odmiana śliwy, która pochodzi z Azji. Na Stary Kontynent owoce te trafiły już w XIII wieku za sprawą René-le-Bon. Ten francuski hrabia rozpoczął hodowlę ich sadzonek, a owoce podbiły okoliczne tereny i zostały uznane za lokalny skarb. Po dziś dzień z Lotaryngii pochodzi aż 80 procent całej światowej produkcji mirabelek. Obecnie to nalewka z mirabelek, a nie same owoce, interesuje coraz większą liczbę osób.

Mirabelki – co warto o nich wiedzieć?

Nalewka z mirabelek nieraz jest także nazywana trunkiem z ałyczy. Owoce te nie są zbyt duże, dlatego ich wypestkowanie to dość istotny proces, jeśli zamierzasz przyrządzać z nich trunek. Oczywiste jest to, że nalewka z mirabelek bez drylowania także jest możliwa, jednak naprawdę warto pozbyć się pestek, gdyż znacząco usprawni ci to pracę. Jak tego dokonać? Najprostszym sposobem jest ściśnięciu owoców w dłoni – po takim działaniu pestka sama powinna wyskoczyć. Jeśli ci się to nie udaje, wykorzystaj nóż z ostrym końcem, obieraczkę albo drylownicę. Nalewka z mirabelki zapewni ci takie witaminy jak A, B6, C, E oraz K. Co więcej, dostarczy twojemu organizmowi wiele żelaza, potasu, fosforu, błonnika oraz wapnia.

Zobacz też:  Nalewka z czarnej porzeczki – jak ją zrobić?

Nalewka z mirabelek – właściwości

Nalewka z żółtych mirabelek cechuje się wieloma korzystnymi właściwościami. Przede wszystkim pozbywa się toksycznego cholesterolu, usprawnia pracę jelit, a także usuwa zbędne tłuszcze. Nalewka z mirabelek działa również regenerująco i antyoksydacyjnie. Usuwa wolne rodniki, które są odpowiedzialne za wszelkie nowotwory. Co więcej, chroni organizm przed miażdżycą oraz reguluje ciśnienie krwi. Ponadto nalewka z mirabelek pomaga w procesie krzepnięcia krwi, korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz opóźnia proces starzenia skóry. Jak zrobić nalewkę z mirabelek?

Nalewka z żółtych mirabelek – domowy przepis

Szybka nalewka z żółtych mirabelek może być przygotowywana wedle wielu przepisów. Bez większego problemu możesz dodać do niej różne przyprawy oraz produkty, które wzbogacą jej smak. Kieruj się swoimi własnymi odczuciami, a z pewnością nie będziesz tego żałował. W prezentowanym wariancie do trunku zostanie dodany miód. 

Nalewka z mirabelek – przepis na alkohol z miodem 

Nalewka z mirabelek z miodem to bardzo popularny trunek, który charakteryzuje się swoistą słodyczą. Jakie produkty będą ci potrzebne, aby przyrządzić ten alkohol?

  • 1 kg dojrzałych mirabelek;
  • 0,5 l spirytusu;
  • 250 g cukru;
  • 1 szklanka miodu lipowego;
  • 1 szklanka wody.

Jeśli przepadasz za szczególnie słodkimi trunkami, możesz dodać do swojej nalewki z mirabelek na wódce nieco więcej cukru lub miodu. W przeciwnym razie zmniejsz ich ilość, a alkohol będzie odrobinę bardziej wytrawny.

Nalewka z mirabelek — przygotowanie:

  • umyj oraz wypestkuj mirabelki, wykorzystując jeden ze wspomnianych sposobów;
  • wrzuć owoce do słoika oraz zasyp cukrem;
  • odstaw naczynie w ciepłe miejsce na 7 dni, co jakiś czas mocno je wstrząśnij;
  • po upływie tygodnia zalej nalewkę z mirabelek wodą oraz spirytusem, po czym pozostaw ją na kolejne 7 dni;
  • zlej alkohol oraz wymieszaj z płynnym miodem;
  • rozlej trunek do butelek i odstaw na 4 miesiące – po tym czasie nalewka z mirabelek będzie gotowa.
Zobacz też:  Cointreau – słodki składnik kultowych drinków

Należy pamiętać o tym, aby alkohol przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej odczekać około 6 miesięcy, zanim otworzy się butelkę. W przeciwnym razie nalewka z mirabelek może nie być tak dobra, jak oczekujesz.

Nalewka z mirabelki z pestkami — jak ją przygotować?

Jak już wspominaliśmy, to wydrylowane owoce są znacznie częściej wykorzystywane do tworzenia nalewki z mirabelek. Nie oznacza to jednak, że pestki zawsze muszą zostać usunięte. Świetnym tego przykładem jest trunek tworzony na bimbrze, którego smak jest równie dobry, jak innych alkoholi. Jakich produktów będziesz potrzebował, aby przygotować nalewkę z mirabelek z pestkami?

  • 1 kg bardzo dojrzałych mirabelek;
  • 250 ml wody;
  • 350 g cukru;
  • 500 ml bimbru 70%.

Przygotowanie:

  1. Wykorzystaj wodę oraz cukier, aby ugotować syrop, po czym odstaw go do ostygnięcia.
  2. Umyj owoce oraz natnij je nożem wokół osi bez usuwania pestek.
  3. Przełóż mirabelki do słoja.
  4. Zalej owoce syropem wymieszanym z bimbrem oraz zamknij dokładnie całość.
  5. Odstaw trunek na około 21 dni w słoneczne miejsce, co jakiś czas potrząsaj słoikiem.
  6. Po upływie 3 tygodni przefiltruj całość oraz przelej do butelki.
  7. Butelki zakorkuj i pozostaw na 3-4 miesiące.
  8. Kiedy upłynie ten czas, twoja nalewka z mirabelek będzie gotowa.

Sposobów na przygotowanie alkoholu, jakim jest nalewka z mirabelek jest naprawdę wiele. W rzeczywistości jednak, jedyne co ci jest potrzebne, to chęci, a niedługo potem będziesz mógł cieszyć się pysznym alkoholem.

5/5 - (1 vote)