cointreau

Cointreau – słodki składnik kultowych drinków

Bez cointreau trudno wyobrazić sobie jedne z najsłynniejszych drinków świata, czyli cosmopolitan i margaritę. Ale likier ze skórek pomarańczy sprawdza się w różnych zadaniach. Jak go pić i gdzie jeszcze możesz używać? Sprawdź!

Cointreaupod tą elegancką nazwą kryje się mocny i słodki likier o smaku pomarańczowym typu triple sec. To alkohol o długiej tradycji – pierwsze butelki zostały sprzedane już w 1875 roku. Jego twórcami są bracia Adolphe i Edouard-Jean Cointreau. Byli to cukiernicy i właściciele destylarni w Saint-Barthélemy-d’Anjou w okręgu Angers we Francji. Likier przez nich stworzony szybko zdobył popularność – Francuzi zachwycili się nim po Wystawie Światowej w 1889 roku, podczas której trunek (o nieco ulepszonej przez twórców recepturze) został nagrodzony medalem. Od tego czasu likier braci Cointreau zdobył wiele innych prestiżowych nagród i na stałe zagościł nie tylko na francuskich stołach. Ty także możesz go spróbować. Przedstawiamy propozycje drinków z cointreau!

Likier z gorzkich pomarańczy – jak pić

Ten francuski trunek można spożywać na kilka sposobów. Najbardziej oczywiste jest picie cointreau w formie czystej – należy jednak uważać. Jest to bowiem mocny, 40-procentowy alkohol. Jego siłę można zmniejszyć poprzez rozcieńczenie, ale nie wodą, tylko:

  • sokiem owocowym (najlepiej z owoców cytrusowych);
  • napojami gazowanymi;
  • lemoniadą. 

Likier pomarańczowy doskonale sprawdza się także w drinkach, a eksperci radzą łączyć go przede wszystkim z alkoholami na bazie agawy, np. z tequilą. Takie koktajle możesz z powodzeniem przygotować samodzielnie.

Margarita z cointreau 

Pierwszy przepis na drinka, który przedstawiamy, to margarita z cointreau.

Składniki to:

  • 1/3 szklanki świeżego soku z limonki; 
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego;
  • 2 łyżki tequili;
  • 1/3 do 1/2 szklanki cukru;
  • lód;
  • ćwiartka świeżej limonki (opcjonalnie);
  • sól (opcjonalnie).
Zobacz też:  Bahama Mama – jak przygotować egzotyczny koktajl?

Sposób przygotowania margarity z cointreau

  1. Zacznij od przygotowania kieliszka, żeby po przyrządzeniu drinka jak najszybciej przelać go do naczynia. Aby to zrobić, natrzyj brzeg kieliszka limonką. 
  2. Następnie zanurz go w rozsypanej na blacie soli – ten krok możesz oczywiście pominąć, jeśli nie lubisz margarity z solą. 
  3. Do shakera wsyp lód (mniej więcej do połowy jego objętości).
  4. Dodaj sok z limonki, likier pomarańczowy, tequilę i cukier, po czym energicznie wstrząśnij.
  5. Gdy będziesz mieć pewność, że składniki dobrze się ze sobą połączyły, przelej drink do kieliszka i udekoruj plasterkiem lub ćwiartką limonki. 

Wykorzystując likier ze skórek gorzkich pomarańczy, możesz też przygotować smakowe wersje margarity, np. tak lubianą mrożoną margaritę truskawkową. Musisz zmiksować w blenderze likier, tequilę, sok z limonki, cukier oraz rozmrożone lub świeże truskawki (bądź inne owoce np. arbuza, jagody lub brzoskwinie). Drink najlepiej podawać w kieliszkach natartych solą lub czerwonym cukrem, udekorowanych ćwiartką limonki. 

Domowy cosmopolitan na bazie likieru pomarańczowego

Składniki drinka to:

  • 20 ml cointreau;
  • 40 ml wódki;
  • 20 ml soku żurawinowego;
  • 15 ml świeżego soku z limonki. 

Jak przygotować taki cosmopolitan na bazie cointreau?

  1. Likier, wódkę oraz oba soki wlej do shakera.
  2. Dodaj lód. 
  3. Następnie energicznie wstrząśnij i… gotowe. 

To najszybszy drink świata, który najlepiej podawać w kieliszku do martini, udekorowanym plasterkiem pomarańczy.

Likier cointreau – cena

Francuski trunek nie należy do najtańszych – za butelkę cointreau o pojemności 700 ml trzeba zapłacić ok. 80–100 zł. To jednak tylko pozornie spory koszt, zwłaszcza gdy nie pija się go w formie czystej. Jeśli wykorzystasz go jako likier do drinków, zużyjesz go relatywnie mało. Jedna butelka wystarcza więc na długo. Likier sprzedawany jest w butelkach w pomarańczowym kolorze, sam jednak jest neutralny. Choć… nie zawsze: w zetknięciu z lodem bądź po schłodzeniu pojawiają się bowiem pięknie opalizujące chmurki.

Zobacz też:  Pisco Sour – skarb z Ameryki Południowej. Jak go przygotować?

Cointreau – likier i jego receptura

Likier cointreau produkowany jest ze skórek gorzkiej pomarańczy oraz alkoholu wytwarzanego z buraków cukrowych. Dokładna receptura pozostaje tajemnicą rodziny Cointreau. Francuscy cukiernicy używali do produkcji swego najsłynniejszego alkoholu trzech rodzajów pomarańczy:

  • słodkiej;
  • macerowanej;
  • gorzkiej.

Ze względu na stężenie trzech pomarańczowych smaków Edouard Cointreau postanowił nazwać miksturę „triple sec”. Dziś marka zrezygnowała z tego określenia, aby wyróżnić się na tle innych trunków typu triple sec

Likier pomarańczowy cointreau nie tylko do drinków

Niegdyś likier ten używany był wyłącznie jako aperitif i digestif, co oznacza, że pity był w formie czystej przed posiłkiem i po nim. Dziś jest przede wszystkim składnikiem słynnych, pitych na całym świecie koktajli, takich jak choćby:

  • cosmopolitan;
  • margarita;
  • B52. 

Miłośnicy dobrej kuchni chętnie wykorzystują także likier pomarańczowy cointreau do pieczenia. Nadaje on ciastom wyjątkowy aromat. Może być też dodatkiem do słodkich dań np. naleśników z owocami. W ostatnich latach rosnącą popularnością cieszą się ponadto lody z dodatkiem tego alkoholu.

Likier znany jest na całym świecie i dostępny w wielu sklepach oraz restauracjach. Produkowany jest jednak wyłącznie w jednym miejscu, czyli tam, gdzie się narodził. Jedyna fabryka cointreau znajduje się w miasteczku Saint-Barthélemy-d’Anjou w okręgu Angers. Nie musisz jednak wybierać się aż do Francji, aby skosztować tego likieru np. jako bazy któregoś z proponowanych przez nas drinków. Smacznego!