likier bananowy

Likier bananowy – jak go zrobić i z czym podawać?

Likier bananowy nie grzeszy kolorem ani wyglądem – to często spotykana opinia, która jest prawdziwa. Jednak jego smak jest naprawdę przepyszny! Oto domowy przepis na pyszny likier bananowy, który przygotujesz sam!

Co warte podkreślenia, likier bananowy jest jednym z najłatwiejszych likierów do zrobienia domowymi metodami. Przede wszystkim, nie musisz używać specjalistycznego sprzętu ani poświęcać mu dużej uwagi. Specjaliści mówią, że ten likier wręcz robi się sam. Likier z bananów może być podawany i spożywany na mnóstwo sposobów. Przedstawiamy sprawdzone przepisy, dzięki którym błyskawicznie go przyrządzisz.

Likier bananowy – drinki

Zanim przedstawimy przepis na likier bananowy, warto wyróżnić ciekawe drinki, których jest składnikiem. To chociażby:

  • Banshee – 30 ml likieru bananowego, 30 ml likieru kakaowego jasnego, 30 ml śmietanki – te składniki mocno wstrząśnij z lodem, podawaj na lodzie lub odcedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dodatkowo możesz udekorować chipsem bananowym lub posypać wiórkami kokosowymi albo kakao;
  • Bananaball – 40 ml likieru bananowego, 30 ml wódki, około 80 ml soku pomarańczowego – wrzuć kilka kostek lodu do shakera, a następnie wlej do niego wymienione składniki i dobrze wstrząśnij. Na koniec przelej do kieliszka koktajlowego, wypełnionego kruszonym lodem.

Likier bananowy z dojrzałych bananów – sprawdzony przepis

Przepis na likier z dojrzałych (ewentualnie przejrzałych) bananów jest bardzo łatwy. Każdy poradzi sobie z nim bez żadnych problemów. Co ważne, likier ze świeżych bananów możesz przygotować bardzo szybko. Likier bananowy z mlekiem skondensowanym i innymi składnikami zrobisz bez trudu, korzystając z naszych porad.

Likier bananowy z dojrzałych owoców – składniki

Aby przygotować samodzielnie likier bananowy z dojrzałych (lub przejrzałych) bananów, potrzebne będą następujące składniki:

  • 3 duże, dojrzałe banany;
  • 4 żółtka jajek;
  • 1 szklanka cukru;
  • 500 g skondensowanego, niesłodzonego mleka;
  • 0,5 l wódki;
  • sok ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Zobacz też:  Sambuca – mocny włoski likier o smaku anyżu

Jak zrobić likier bananowy? Wskazówki

  1. Dojrzałe banany pokrój w plasterki, a następnie pokrop delikatnie sokiem z cytryny.
  2. Kolejny bardzo ważny etap to zblendowanie owoców na jednolitą masę. 
  3. Teraz żółtka jajek utrzyj z cukrem tak, aby uzyskać puszystą masę. 
  4. Masę bananową połącz z masą z żółtek. Dodaj do tego skondensowane, niesłodzone mleko, a całość wymieszaj przy użyciu łyżki. 
  5. Kolejny etap to stopniowe dolewanie wódki. Pamiętaj jednak, by na tym etapie mieszać trunek delikatnie oraz równomiernie za pomocą łyżki lub trzepaczki – dzięki temu obie masy dobrze się połączą. 
  6. Ostatni krok przygotowywania likieru bananowego to przelanie go przez gęste sito. Dzięki temu pozbawisz go zbędnego osadu.

Twój likier bananowy jest już gotowy – możesz przelać go do butelek i cieszyć się jego smakiem.

Domowy przepis na likier bananowy z suszonych bananów

Do likieru bananowego doskonale sprawdzą się też banany suszone. Możesz je kupić m.in. w sklepach zdrową żywnością. Swoim wyglądem przypominają nieco suszone kiełbaski w plastrach. Domowy przepis na przygotowanie likieru bananowego z suszonych owoców jest znacznie prostszy i szybszy niż na ten ze świeżych owoców. Jak wspomnieliśmy, suszone banany można kupić, ale także samemu poddać je suszeniu, czyli tzw. maceracji. Suszyć banany możesz dokładnie tyle czasu, ile chcesz, lecz powinieneś pozostawić je przynajmniej na miesiąc.

Likier z bananów suszonych – składniki i kolejne kroki

Aby przygotować domową metodą likier bananowy z suszonych owoców, potrzebne będą ci następujące składniki:

Narzędzia, które ci się przydadzą to zakręcany słój o pojemności przynajmniej 1 litra oraz gaza lub drobne sitko. Jak zrobić likier bananowy z suszonych owoców?

  1. Do przygotowanego, umytego i osuszonego słoja wsyp pokrojone wcześniej suszone banany, a następnie zalej je wódką. 
  2. Teraz słój z zawartością odstaw na miesiąc. 
  3. Gdy będzie leżakować, raz dziennie (energicznie, lecz delikatnie) wstrząsaj zawartością słoja. Gdy już minie ten czas, wyjmij banany.
  4. Następnie przeciśnij je przez gazę lub drobne sitko. Dzięki temu będziesz w stanie wyciągnąć jak najwięcej płynu. 
  5. Syropu cukrowego użyj tyle, ile uznasz za stosowne. Tak przygotowany likier bananowy możesz już przelać do butelki. Możesz go przechowywać poza lodówką.
Zobacz też:  Meksykańska wódka dla koneserów. Jak pić tequilę?

Jakie owoce do likieru z bananów są najlepsze?

Teraz wyjaśniamy, dlaczego do likieru bananowego ze świeżych owoców najlepiej użyć tych dojrzałych lub przejrzałych. Otóż banany na likier, które są bardzo świeże, mogą szybko uwolnić charakterystyczny ziemisty aromat i posmak. Najlepsze i najbardziej aromatyczne banany to te mocno dojrzałe, a nawet przejrzałe, czyli takie, których skórka jest już ciemna. Jeśli owoce będą zbyt świeże, będziesz musiał codziennie poświęcić czas na testowanie likieru. Warto więc oszczędzić sobie trudu i wybrać dojrzałe banany.

Co warto wiedzieć o przygotowaniu likieru bananowego?

Jeśli zdecydowałeś się na przygotowanie likieru bananowego obydwoma powyższymi sposobami (zarówno z owoców świeżych, jak i suszonych) zmieszaj wszystko. Uzyskasz doskonały smak!

Jeśli robisz likier z bananów, możesz swobodnie regulować zawartość alkoholu w takim trunku. Przedstawione powyżej przepisy uwzględniają przygotowanie likieru bananowego z zastosowaniem 0,5 l wódki. Jeśli jednak chcesz, by twój likier był słabszy, może to być np. 200 ml wódki, 300 ml lub 400 ml. Masz tu bardzo dużą dowolność.

Jak i z czym spożywać likier bananowy?

Likier bananowy doskonale smakuje pity w czystej formie. Możesz go jednak dodać także do jakiegoś mocnego alkoholu. Dobrze komponuje się z bourbonem oraz rumem. Spośród napojów bezalkoholowych likier z bananów dobrze komponuje się z lemoniadą.

Na początku przedstawiliśmy jednak propozycje drinków, którymi ważnym składnikiem jest ten likier. Polecamy oczywiście przede wszystkim taką jego formę. Smacznego!