creme de cassis

Creme de cassis — likier z czarnych porzeczek

Creme de cassis to wyjątkowa propozycja, której powinien spróbować każdy, kto jest miłośnikiem likierów. Zaliczasz się do tego grona? W takim razie koniecznie udaj się do sklepu po ten niesamowity trunek lub spróbuj przygotować go samodzielnie w domu.

Domowe wyroby na własny użytek świetnie się sprawdzą również jako oryginalne prezenty dla bliskich. Creme de cassis z pewnością urzeknie każdą osobę, która lubi ciekawe i unikalne smaki, jeśli chodzi o alkohol. Zrobienie likieru z czarnej porzeczki cassis we własnym domu to nic trudnego. W dalszej części artykułu poznasz krótką historię likieru cassis, dowiesz się także jak przygotować go samodzielnie. 

Creme de cassis – co to takiego?

creme de cassis-co to

Cassis likier to wyjątkowy alkohol z czarnych porzeczek, który produkowany jest w Burgundii. Początki likieru creme de cassis to lata czterdzieste XIX wieku, jednak we Francji raczej jest on składnikiem koktajli, a nie samodzielnym trunkiem. Likier de cassis to świetna propozycja – każdy powinien spróbować tego oryginalnego w smaku alkoholu. 

Creme de cassis – jaka jest cena likieru?

Zastanawiasz się, jaka jest cena likieru cassis? Wszystko zależy od konkretnej marki i sklepu, jednak średnia cena trunki to ok. 50 złotych. Przygotowanie likieru de cassis w domu może być mniej kosztowne. 

creme de cassis-cena

Likier cassis – jak zrobić go w domu?

Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować likier cassis de dijon? Polska wersja tego popularnego we Francji trunku jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jakie produkty będą ci potrzebne? Przygotuj:

  • pół kilo czarnych porzeczek;
  • 500 ml spirytusu;
  • 300 g cukru;
  • skórkę z cytryny.

Czas przejść do przygotowania creme de cassis krok po kroku. Na początku przygotuj garnek, wlej pół szklanki wody i dodaj cukier. Mieszaj dokładnie do momentu, aż cukier się rozpuści. Kolejnym krokiem jest ostudzenie rozpuszczonego cukru i połączenie go ze spirytusem. Następnie należy zająć się owocami. Czarne porzeczki musisz dokładnie umyć i usunąć szypułki, a następnie osuszyć. Owoce włóż do słoika i zalej przygotowaną wcześniej mieszanką, dodaj także skórkę z cytryny. Całość wymieszaj i zakręć słoik. Tak przygotowany creme de cassis powinien poczekać na spróbowanie około 40–50 dni. Po tym czasie powinieneś oddzielić owoce od likieru, np. za pomocą gazy lub specjalnego filtra. Likier cassis powinien poczekać jeszcze około 3–4 tygodnie. Po tym czasie możesz skosztować własnego wyrobu!

Creme de cassis to wyjątkowy likier, który z pewnością przypadnie ci do gustu, jeśli jesteś miłośnikiem oryginalnych smaków. Możesz pić go jako osobny trunek lub przygotować na jego bazie pyszne koktajle, które urzekną każde podniebienie. Zdecydowanie warto spróbować tego intrygującego alkoholu.