Likier z białej czekolady

Likier z białej czekolady – Thermomix. Jak przygotować likier w domu? 

Likier z białej czekolady to jedna z najprostszych nalewek do przygotowania w domu. Pomimo tego, posiada niepowtarzalny słodki smak i przypadnie do gustu każdemu. Za pomocą robota kuchennego likier z białej czekolady przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Ocena

Likier z białej czekolady to likier na bazie białej czekolady, mleka skondensowanego oraz dowolnego alkoholu. Przedstawiamy przepis oparty o wódkę, przy zachowaniu tych samych proporcji możesz wykorzystać jednak inny alkohol, np. whisky albo rum. 

Likier z białej czekolady – składniki 

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania likieru z białej czekolady? Przygotuj: 

  • 250 g ulubionej białej czekolady w kostkach; 
  • 500 ml (2 puszki) mleka skondensowanego; 
  • 300 ml wódki lub dowolnego alkoholu
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu. 

Taka mieszanka stanowi świetną bazę do dalszych eksperymentów z domowymi likierami. Spróbuj dodać sok z pomarańczy, migdały, wiórki kokosowe lub syropy smakowe. Jak przygotować najprostszy likier z białej czekolady? 

Likier z białej czekolady – Thermomix. Krok po kroku 

Nalewkę na bazie białej czekolady łatwo przygotujesz dzięki następującym wskazówkom:

  1. Podziel tabliczkę białej czekolady na drobne kawałki lub kostki i wsyp do naczynia miksującego. 
  2. Dolej mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy. 
  3. Ustaw Thermomix na podgrzewanie i mieszanie na 3 obrocie i przy 70 stopniach Celsjusza. 
  4. Mieszaj składniki aż do pełnego rozpuszczenia się czekolady w mleku. 
  5. Odstaw mieszankę do ostudzenia. 
  6. Dolej 300 ml czystej wódki. 
  7. Ponownie mieszaj, tym razem na ustawieniu 3 obrotu bez podgrzewania. 

To wszystko – właśnie przygotowałeś domowy likier z białej czekolady. Będzie świetnie smakował konsumowany samodzielnie, możesz jednak dodawać go jako sos do deserów i lodów. 

Zobacz też:  Likier kawowy – jak go zrobić? Do czego wykorzystać?