negroni

Negroni – król aperitifu. Co warto wiedzieć o tym drinku?

Nazywany królem aperitifu, jest jednym z najsłynniejszych włoskich drinków. Negroni to prosty przepis, który doczekał się wielu modyfikacji. Czy warto go przygotować? W jaki sposób go podawać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Jak przygotować Negroni? 

Drink Negroni stał się jednym z najsłynniejszych drinków z ginem. Jeśli lubisz gorzko–słodkie koktajle i potrafisz docenić ziołową nutę smakową, będzie on dla ciebie idealny. Przygotowanie drinka z ginem, wermutem i Campari jest bardzo proste. Tu znajdziesz najprostszą recepturę, dzięki której już po paru minutach będziesz się cieszyć wybornym smakiem tego koktajlu. 

Klasyczny przepis na Negroni

Chcesz przygotować klasyczne Negroni? Postępuj w następujący sposób:

  • wrzuć do szklanki kostki lodu i kawałek pomarańczy, 
  • wlej po kolei (w proporcjach 1:1:1) Campari, wermut oraz gin,
  • delikatnie wymieszaj.

Jak pić Negroni?

Ziołowe dodatki sprawiają, że Negroni pobudza apetyt. Dzięki temu największą sławę zdobył jako aperitif, czyli drink podawany przed posiłkiem. Możesz go również wykorzystać jako digestif, serwowany już po zakończeniu jedzenia. 

Składniki i czas przygotowania 

Negroni cocktail ma wiele zalet. Jedną z tych najważniejszych jest łatwość i krótki czas przygotowania. Podstawowe składniki to:

  • gin – wódka o smaku i zapachu jałowca,
  • Campari – gorzki likier z Mediolanu, w którym łączy się smak ziół i pomarańczy,
  • wermut (np. Martini) – wytrawne wino z ziołami, np. piołunem. 

Na przemienienie tych składników w słynny drink potrzebujesz około 10 minut.

Ulubieniec Jamesa Bonda

James Bond kojarzony jest zazwyczaj z martinii, jednak na liście drinków pijanych przez słynnego Agenta 07 znajdziesz też Negroni.

Jak powstał słynny aperitif?

Negroni, podobnie jak większość znanych drinków, powstał przez przypadek. Jego historia zaczyna się w 1919 roku we Florencji. Włosi w tym czasie zachwycali się Americano, którego podstawowym składnikiem jest Campari. Dla hrabiego Camilla Negroniego mieszanka taka była jednak zbyt słaba, szukał zatem ciekawszej i mocniejszej alternatywy. A że był on miłośnikiem podróży, znał już doskonale moc ginu. Co ciekawe, przyjacielem hrabiego był Fosco Scarselli – barman pracujący w Caffe Casoni. To on stworzył pierwszy przepis na drinka, nadając mu nazwę Negroni. 

Zobacz też:  Klasyczny Martinez – jak przygotować tego drinka?

Negroni z Martini, ginem i gorzkim likierem to włoska klasyka, którą możesz podać gościom przed uroczystym obiadem lub po jego zakończeniu. Ziołowe dodatki pobudzą apetyt, a ciekawy smak zachwyci twoich gości.