likier kawowy

Likier kawowy – jak go zrobić? Do czego wykorzystać?

Jeśli lubisz niebanalne desery oraz drinki ze słodkimi dodatkami, z pewnością polubisz likier kawowy. W jaki sposób możesz go przygotować? Do czego taki dodatek będzie się nadawał najlepiej? Zobacz, jak wiele możliwości daje ci domowa kawówka.

Jak zrobić likier kawowy? 

Wbrew pozorom przygotowanie takiego napoju nie jest trudne. Co musisz zrobić? Poniższa receptura pomoże ci bez problemu przygotować aromatyczny likier. 

Likier kawowy – przepis dla każdego 

Przygotuj:

  • 250 ml spirytusu,
  • 250 ml mocnej kawy,
  • 250 ml skondensowanego mleka.

Co dalej? Wykonaj następujące czynności:

  • zaparz kawę i odstaw do ostygnięcia,
  • wlej do garnka mleko skondensowane i delikatnie podgrzej, 
  • powoli wlej kawę, cały czas mieszając, 
  • odstaw garnek na bok, a gdy likier ostygnie, dodaj do niego spirytus,
  • przelej likier do butelki i postaw w chłodnym miejscu na minimum 24 godziny. 

Domowy likier kawowy – do czego możesz go wykorzystać? 

Możliwości jest wiele, a jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia. Możesz przygotować wiele deserów z takim dodatkiem, możesz też postawić na mocniejsze drinki:

Gęsty likier o smaku kawy może się sprawdzić na rodzinnych imprezach czy spotkaniach w damskim gronie. Rarytas taki sprawdzi się też doskonale jako dodatek do mocniejszych drinków, które dzięki kawie nabiorą wyjątkowego charakteru. 

Kahlua – meksykański rarytas

Najsłynniejszy likier o smaku kawy pochodzi z Meksyku. To Kahlua, który wyróżnia się intensywnym aromatem oraz kolorem. Powstał on w 1936 roku. Ten meksykański rarytas świetnie smakuje, jednak jego cena może zniechęcać. Co możesz zrobić? Sięgnąć po tańsze likiery lub przygotować domową kawówkę. 

Jak likiery podbiły świat? 

Czy wiesz, że likierami delektowano się już w XVI wieku? W jakich okolicznościach powstał pierwszy włoski „liquori”? 

Zobacz też:  Szklanki do drinków – jak dopasować szkło do alkoholu?

Skąd wzięła się moda na likiery?

Likiery, czyli słodkie i gęste wódki, cieszą się dziś wielką popularnością na całym świecie. Obok likieru kawowego możesz znaleźć likiery cytrusowe i owocowe, korzenno–ziołowe oraz jajeczne. Tak wielki wybór likierów to skutek zmian, do których doszło w XIX wieku. Lepsza jakość spirytusu, udoskonalenie metod destylacji – wszystko to doprowadziło do wzrostu popularności likierów. 

Dzieło włoskich alchemików

Jeśli chcesz poznać najstarsze dzieje likierów, musisz cofnąć się do XVI–wiecznych Włoch. W tym czasie alkohol produkowali alchemicy. A ponieważ ówczesny spirytus miał kiepski smak, starano się go łączyć z ziołowymi wyciągami lub miodem. Efektem było powstanie trunku, który dziś cieszy się dużym powodzeniem.

Likier, w którym kawa z mlekiem tworzą wspaniały duet, może stać się ozdobą niejednej uroczystości. Bez względu na to, czy podasz go w kieliszku, czy wykorzystasz jako dodatek do innych specjałów, zrobisz na swoich gościach wielkie wrażenie.