nalewki

Udana zabawa w sercu Borów Tucholskich? Zobacz, jakie drinki sprawdzą się najlepiej!

Czy wypoczynek w jednym z najważniejszych w Polsce kompleksów leśnych można pogodzić z dobrą zabawą? Sprawdziliśmy, co czeka na miłośników dobrych drinków, którym marzy się relaks w Borach Tucholskich.

Hotele działające w zacisznych miejscach zwykle mają świetnie rozbudowane zaplecze gastronomiczne. Własna restauracja i bar sprawiają, że i tu miło spędzisz czas na dobrej zabawie. Jeśli jeszcze sięgniesz po drinki wpisujące się w miejscowy klimat, na długo zapamiętasz urlop. A na co warto postawić, by wizyta w hotelowym barze w samym sercu Borów zapisała się w pamięci możliwie jak najlepiej?

Drinki z lokalnym akcentem 

Miejscowi barmani wiedzą doskonale, czego szukają ich goście. Lubisz tradycyjne Mojito czy Krwawą Mary? Oczywiście, i takie drinki tutaj dostaniesz. W miejscach takich, jak hotel Hanza Pałac, skosztujesz też lokalnych trunków oraz klasycznych napitków z leśnymi dodatkami. Propozycje z Borów Tucholskich mogą cię zaskoczyć swoją różnorodnością i smakiem, a niektóre – również mocą.

Kujawska Księżycówka

Jeśli w trakcie wypoczynku w Borach Tucholskich zechcesz zabawić się w hotelowym barze, spróbuj Kujawskiej Księżycówki. Jest to dość mocny trunek (około 40%), pochodzący z okolic Nieszawy. Od 2008 roku znajduje się na liście tradycyjnych produktów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ten bimber rozlewany jest do zielonych butelek ze szkła, których pojemność zwykle wynosi 0,5 litra. Butelki są zamykane korkiem, na który nakłada się papierową serwetkę. A co ze smakiem? O tym przekonasz się w Borach Tucholskich. 

Nalewki z Borów Tucholskich 

Produkcja nalewek od lat cieszy się wielką popularnością wśród mieszkańców terenów leśnych. Dziś wiele z tych trunków pojawia się w hotelowych barach w sercu Borów Tucholskich. Co może zaproponować ci bar hotelowy? 

Borowiacka nalewka wiśniowa z żurawiną

Wiśnia i żurawina tworzą wyjątkowy duet, który z pewnością przypadnie ci do gustu. Pamiętaj, że trunki z nich nie tylko mogą świetnie smakować, ale też mieć dobry wpływ na twoje zdrowie. Nalewka z żurawiny świetnie sprawdza się przy pierwszych objawach przeziębienia, z kolei po trunek z wiśni warto sięgnąć wtedy, gdy układ krążenia zaczyna płatać ci przykre figle. Te dwie nalewki, połączone ze sobą, mogą zatem stworzyć trunek o ciekawym smaku i wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. 

Zobacz też:  Jak wykorzystać Campari? Jakie drinki z włoskim bitterem warto przygotować?

Staropolska nalewka z dzikiego pigwowca

Nalewka, w której aromatyczne owoce łączą się z miodem lipowym, na wielu osobach robi wrażenie. Możesz jej skosztować w hotelowych barach albo spróbować zrobić ją we własnym domu. Najprostszy przepis na taką nalewkę zakłada wykorzystanie:

  • 1 kg pigwy;
  • 2 kg cukru;
  • litra wódki;
  • litra spirytusu.

Aby z takich składników powstała staropolska nalewka, musisz oczyścić owoce i pokroić je na drobne kawałki. Następnie połącz ze sobą wódkę i spirytus, zalej pigwę alkoholem i odstaw na okres 5 tygodni. Po tym czasie wyciągnij owoce z resztek alkoholu i zasyp cukrem. Poczekaj jeszcze 2 tygodnie, a następnie ciesz się smakiem nalewki, którą tak chętnie pijają mieszkańcy Borów Tucholskich. 

Drinki z owocami leśnymi

Leśne owoce, których w Borach Tucholskich nie brakuje, świetnie sprawdzają się jako dodatki do serwowanych w lokalnych barach drinków. Jakie połączenia mogą zrobić na tobie największe wrażenie? 

Leśna Caipiroska 

Ten orzeźwiający drink z wódki i jagód w sercu Borów Tucholskich będzie smakował wyśmienicie. Wystarczy garść jagód, kawałek limonki, 40 ml wódki i kilka kostek lodu, aby stworzyć wakacyjny trunek z leśnymi owocami w roli głównej.

Drink z jeżynami

W polskich lasach jeżyn nie brakuje, a desery z ich udziałem smakują o każdej porze roku. A co z drinkami? Jeżynowe trunki w hotelowych barach znajdujących się w sercu lasu są równie wyborne. Wystarczy cukier, solidna porcja jeżyn, odrobina cytryny, wódka i lód, a powstanie orzeźwiający drink o wyjątkowym smaku. 

Bory Tucholskie to nie tylko rozległe kompleksy leśne, ale też owoce, z których powstają lokalne przysmaki. W okolicznych hotelach wykorzystuje się je nie tylko do deserów. Barmani doskonale wiedzą, jakie nalewki można z nich przygotować, dzięki czemu możesz skorzystać z wielu ciekawych propozycji.