mojito

Mojito – orzeźwiający drink z gorącej Kuby. Jak je przygotować?

Pochodzi z Kuby, jednak charakterystyczny smak zapewnił mu popularność na całym świecie. Mojito to idealny drink dla amatorów rumu, mięty i limonki, którego przygotowanie jest dziecinnie proste. Jak go zrobić?

Przepisy na mojito 

Ponieważ mojito jest jednym z najsłynniejszych drinków na świecie, możesz spotkać się z różnymi sposobami jego przyrządzania. Do podstawowej receptury możesz włączyć dodatkowe składniki, tworząc własne przepisy na bazie klasycznego mojito. 

Przepisy na mojito 

Podstawowy przepis na mojito 

Klasyczne mojito przygotujesz z: 

  • 40 ml białego rumu,
  • 20 ml syropu cukrowego lub 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego),
  • 6 listków mięty,
  • połówki limonki, 
  • 40 ml wody gazowanej,
  • kruszonego lodu. 

Sposób przygotowania drinka jest prosty. Przygotuj wszystkie składniki i wysokie szklanki, a następnie:

  • pokrój limonkę na cztery części i włóż do szklanek, 
  • wrzuć listki mięty i ugniataj z kawałkami limonki tak, by w szklance pojawił się sok,
  • dodaj 2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu,
  • wlej 40 ml rumu do każdej szklanki, 
  • dodaj wodę gazowaną i kruszony lód.

Mohito drink – jakie zmiany możesz wprowadzić? 

Ten podstawowy przepis możesz modyfikować, np. sięgając po złoty rum Havana Club (jeśli znudził ci się biały Bacardi lub El Dorado 3). Jeśli nie możesz zdobyć brązowego cukru, możesz sięgnąć po jego biały odpowiednik. Możesz też dodać ulubione owoce, rozszerzając w ten sposób podstawową recepturę.

Mohito drink – jakie zmiany możesz wprowadzić? 

Mojito z owocami

Przepis na owocowe mojito daje ci sporo możliwości. Możesz tu skorzystać z: 

  • cukru pudru,
  • musu owocowego,
  • malin, 
  • kawałków truskawek,
  • części grejpfruta, 
  • kilku plasterków ogórka,
  • gałązki rozmarynu.
Zobacz też:  Cuba Libre – poczuj smak wolności

Mojito z wódką

Przepis na „polskie” mojito to propozycja, która pozwoli ci zastąpić rum innym alkoholem. W tym przypadku będzie to wódka, której smak pomoże ci złagodzić mięta. Wrzuć ją do szklanki, dodaj limonkę i cukier trzcinowy, a następnie wlej 40 ml wódki. Na koniec wsyp kawałki lodu i ciesz się smakiem mohito w nieco innej wersji. 

Mojito dla abstynenta? To proste! 

Nie pijesz alkoholu, a chcesz sprawdzić, jak smakuje słynny drink z Kuby? Sięgnij po przepis na mojito w wersji bezalkoholowej. Rum zastąpi tu większa ilość wody gazowanej, limonki i mięty, mile widzianym dodatkiem będzie tu również sok cytrynowy. 

Dzieje najsłynniejszego kubańskiego drinka 

Słoneczna Kuba to piękne plaże, cygara i salsa. To również wszechobecny rum, który pojawia się w większości drinków serwowanych w tym kraju. Najsłynniejszym z nich jest mohito. W gorące dni sprawdza się ono doskonale, a orzeźwiający smak zapewnia mu dużą popularność. 

Mojito to drink o ciekawej historii, która sięga XVI wieku. Był to czas wielkich podróży i nowych odkryć – nie tylko geograficznych. Przysmaki, które trafiały do Europy, cieszyły się wielkim zainteresowaniem wśród ówczesnych elit. I choć w szkole mówi się głównie o przyprawach, domyślasz się pewnie, że wielkie odkrycia oznaczały też wielkie zmiany w świecie trunków i początek międzynarodowej kariery rumu. 

Od tafii do drinka mohito

Pierwszy przepis na napój z procentami, uznawany za pierwowzór mohito, powstał w XVI wieku. Jego wielkim promotorem był Francis Drake – angielski korsarz znany jako organizator wyprawy dookoła świata (drugiej po wyprawie Magellana) i miłośnik trunku powstającego z tafii (taniego rumu z trzciny cukrowej), soku z cytryny i mięty. Wprowadzenie białego rumu w miejsce tafii to początek wielkiej kariery mojito w tej wersji, która znana jest dziś na całym świecie. 

Ulubiony drink Hemingwaya 

Mojito znane jest jako jeden z ulubionych drinków Fidela Castro i Ernesta Hemingwaya. Pisarz zapisał się zresztą w dziejach Kuby jako wierny klient baru La Bodeguita del Medio, na ścianie którego miał napisać: „My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita”. I choć zdaniem wielu miłośników twórczości Hemingwaya napis ten nie jest jego dziełem, to właśnie ten pisarz stał się najsłynniejszym ambasadorem mohito i daiquiri na świecie. 

Zobacz też:  Vesper Martini – jak powstaje drink rozsławiony przez Agenta 007?

Jak podawać mohito drink? 

Jak podawać mohito drink? 

Bez względu na to, jakie przepisy na mojito wykorzystasz, zadbaj o to, by gotowy drink dobrze się prezentował. Kawałki pokruszonego lodu i pokrojone na mniejsze części owoce sprawiają, że szklanka z tym napojem prezentuje się ciekawie już na starcie. Jak możesz ją uatrakcyjnić? 

Co możesz wykorzystać do dekoracji?

Najlepszą ozdobą będą te produkty, z których powstał drink. Jako dekorację możesz wykorzystać:

  • listki mięty, 
  • plastry limonki,
  • kostki lodu,
  • gałązkę rozmarynu,
  • plastry ogórka,
  • cukier do crusty.

W jakim szkle możesz podać mojito?

Szklanka long to najlepsze rozwiązanie w przypadku tego napoju. Szkło tego typu ma wysokość około 150 mm i pojemność 360 ml. Przy napojach serwowanych z dużą liczbą dodatków taka szklanka radzi sobie doskonale. Jej wysokość sprawia, że zmieścisz tu i lód, i limonkę. Możesz tu również dodać gałązki mięty w taki sposób, by było je widać przez cienkie szkło. 

Kiedy możesz podawać mojito?

Ten orzeźwiający drink to idealne rozwiązanie na letnie imprezy. Cukier, mięta, limonka i lód sprawiają, że po przepis na kubański napój większość osób sięga podczas wakacyjnych spotkań. Smakiem Kuby możesz się jednak cieszyć przez cały rok, bez względu na okoliczności. 

Mojito to jeden z najpopularniejszych drinków na świecie, zatem spora ilość przepisów nie powinna cię w jego przypadku dziwić. Jeśli znudzi ci się klasyczna wersja tego alkoholu, możesz skosztować innych połączeń. Dzięki temu unikniesz nudy, a przy okazji odkryjesz wiele nowych, ciekawych smaków. 

Zobacz również: https://gardeneo.pl

5/5 - (1 vote)