daiquiri

Daiquiri – orzeźwiający drink na lato. Jak go przygotować?

Daiquiri to kubańska klasyka, dzięki której w prosty sposób osiągniesz wspaniałe efekty. Biały rum i orzeźwiająca limonka łączą się tu w duet, który podbił świat. Jak go przygotować? Co sprawiło, że zyskał on tak wielką sławę? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tekście.

Daiquiri – przepis na kubańską klasykę

Ten popularny drink przygotujesz bez problemów. Jak? 

Jakich składników potrzebujesz? 

Na początek przygotuj:

Jak przygotować ten drink?

Aby przygotować Daiquiri, musisz połączyć ze sobą wszystkie składniki. Najlepsze efekty osiągniesz, korzystając z shakera. Wystarczy kilka energicznych ruchów i możesz przelać płyn do schłodzonego szkła.

W czym podawać takiego drinka? 

Daiquiri podawaj w kieliszku koktajlowym o pojemności ok. 180-200 ml. Pamiętaj, by przed wlaniem drinka odpowiednio go schłodzić. Daiquiri powinno być zimne, w gotowym koktajlu nie może się jednak pojawiać lód. Jeśli chcesz, by kieliszek stał się ozdobą stołu, możesz go udekorować plasterkiem limonki.

Jeśli lubisz słodko–kwaśne napoje, ten drink przypadnie ci do gustu. Orzeźwiający napój na bazie białego rumu pozwala cieszyć się smakiem wakacji przez cały rok, stanie się też hitem niejednej imprezy – szczególnie w okresie letnich upałów. 

Czas przygotowania 

Daiquiri przygotujesz w 5 minut. Tyle czasu potrzebujesz, by połączyć biały rum z syropem cukrowym i sokiem z limonki. 

Daiquiri – drink znanych i lubianych 

Losy amerykańskiego prezydenta Johna F. Kennedy’ego do dziś intrygują, a sam JFK stał się legendą. Jeśli chcesz spróbować drinków, które w jego czasach rządziły w Białym Domu, sięgnij po Daiquiri. Dobrą reklamą napoju mogą być też liczne wzmianki na jego temat, zamieszczane w książkach wielkiego fana kubańskich alkoholi – Ernesta Hemingwaya. 

Zobacz też:  Mojito – orzeźwiający drink z gorącej Kuby. Jak je przygotować?

Daiquiri – wielka kariera prostego drinka 

Choć Daiquiri jest bardzo prostym drinkiem, cieszy się wielką popularnością na całym świecie. Jak przebiegała kariera napoju z białym rumem w roli głównej? 

Z kubańskiej plaży na salony świata

Nazwa drinka pochodzi od kubańskiej plaży Daiquiri, która w początkach XX wieku zachwyciła Jenningsa Coxa. Ten amerykański inżynier pracował w kopalni w Santiago, a wolny czas spędzał wraz z przyjaciółmi w barach. To on uznawany jest za twórcę napoju alkoholowego, którego podstawą stały się limonki połączone z białym rumem.

Wojenna kariera drinka z Kuby 

Wielką popularność drink ten zyskał podczas II wojny światowej. W tych czasie w USA wódka i whisky stały się towarami trudno dostępnymi, za to import rumu znacznie się zwiększył. Miłośnicy napojów z procentami zaczęli zatem szukać przepisów na koktajle, w których podstawą był rum. Tak Amerykanie odkryli Daiquiri – drinka promowanego również przez jednego z najważniejszych pisarzy XX wieku. 

Daiquiri w wersji Papa Doble 

Papa Doble to nic innego, jak klasyczny drink Daiquiri z podwójną porcją rumu. W takiej wersji napój ten pijał Ernest Hemingway – wielki miłośnik rumu i kubańskich koktajli. Nazwa nawiązuje zresztą do pisarza, którego mieszkańcy Hawany nazywali Papą. Jego słowa „Moje mojito w La Bodeguita, moje daiquiri w El Floridita” znane są dziś na całym świecie i skutecznie reklamują kubańskie bary. El Floridita istnieje do dziś, a ze względu na swe dzieje jest nazywana „Katedrą Daiquiri”. 

Daiquiri skutecznie promuje Kubę – wyspę, na której króluje rum. Orzeźwiający drink możesz przygotować w swoim domu. Wystarczy kilka minut pracy, by zrobić niezapomniane wrażenie na gościach.