caipirinha

Caipirinha – drink z brazylijskim rumem w roli głównej

Cachaca, zwana brazylijskim rumem, może przemienić się w wyjątkowy drink. Czy wiesz, w jaki sposób powstaje słynna Caipirinha?

Caipirinha – przepis na drinka dla miłośników prostoty 

Do przygotowania tego drinka nie potrzebujesz wielu składników, a łatwość wykonania jest jego kolejnym walorem. Abyś mógł się cieszyć jego orzeźwiającym smakiem, wystarczy cachaça, kruszony lód i limonki. Jak go przygotować? 

Caipirinha – przepis podstawowy 

Do przygotowania najsłynniejszej wersji tego napoju alkoholowego potrzebujesz zaledwie trzech składników i paru dodatków. To: 

  • 50 ml cachacy,
  • limonka,
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • kilka kostek lodu, 
  • gałązka mięty i plaster limonki do dekoracji.

Sposób przygotowania krok po kroku 

Jeśli chcesz przyrządzić najsłynniejszy brazylijski drink: 

  • przygotuj szklankę old fashioned,
  • podziel limonkę na ćwiartki,
  • ułóż limonkę na dnie szklanki i zasyp cukrem, a następnie ugnieć tak, by nie naruszyć skórki owoców,
  • wlej alkohol, 
  • dodaj lód,
  • wymieszaj wszystkie składniki,
  • udekoruj drinka plastrem limonki i miętą.

Caipirinha drink – przepisy alternatywne

Jak większość znanych drinków, tak i ten doczekał się wielu modyfikacji. Jeśli nie możesz skorzystać z cachaca, wykorzystaj jedną z alternatywnych wersji tego napoju. Możesz postawić na drinki:

  • Caipiroska, w którym zamiast cachaca pojawia się wódka, 
  • Sakedina, który powstaje na bazie sake,
  • Caipiríssima, w którym głównym składnikiem jest rum,
  • Caipifruta, czyli Caipirinha dla miłośników owocowych dodatków (truskawek, mango lub ananasów).

Jest najsłynniejszym napojem alkoholowym w Brazylii, który potrafi zaskoczyć nie tylko smakiem, ale i mocą. Chcesz podać takie drinki na imprezie? Zobacz, co będzie ci potrzebne.

Choć kaszasa i powstający na bazie tego alkoholu drink są dumą Brazylii, mieszkańcom tego kraju trudno jest przedstawić jego genezę. Jedni twierdzą, że już w XIX wieku takim napojem raczono się na uroczystych przyjęciach, organizowanych przez posiadaczy ziemskich. Inni twierdzą, że zanim Caipirinha stała się modnym drinkiem, była lekiem, wykorzystywanym do walki z grypą hiszpanką w latach 1918 – 1919. Jedno jest pewne – cachaca jest obecnie dobrem narodowym Brazylii, a przygotowany z niej drink zdobył sławę na całym świecie. 

Zobacz też:  Gimlet – drink brytyjskich marynarzy. Jak go przygotować?

Cachaca – co warto wiedzieć o brazylijskim rumie? 

Cachaca, nazywany brazylijskim rumem, to alkohol powstający z nierafinowanego cukru trzcinowego. Trunek ten powstaje tylko w Brazylii, jednak z ciekawymi pomysłami na drinki z jego udziałem możesz się spotkać na całym świecie. 

Drinki z cachaca – co możesz przygotować z tego alkoholu? 

Caipirinha jest najsłynniejszym napojem alkoholowym z brazylijskim rumem w roli głównej. Cachacę możesz jednak wykorzystać na wiele sposobów. Powstają z niej m.in. takie drinki, jak:

  • Caipiruva – napój z dodatkiem syropu cukrowego, limonki i winogron,
  • Batida – drink z marakują, miętą i syropem cukrowym,
  • Azure Martini – koktajl z jabłkiem, sokiem z cytryny i likierem cynamonowym,
  • Beja Flor – alkoholowy napój dla miłośników likieru bananowego.

Caipirinha to najlepszy dowód na to, że proste rozwiązania są najlepsze. Trzy proste składniki, kilka minut pracy i już możesz się cieszyć drinkiem, który stanie się gwiazdą każdej imprezy.