likier piernikowy thermomix

Likier piernikowy Thermomix. Idealny likier na czas świąt 

Nie ma zapachu silniej kojarzącego się z okresem świąt niż aromat pierników. Magię świąt możesz zamknąć w butelce i delektować się likierem piernikowym przez cały rok. Jak przygotować prosty likier piernikowy w Thermomixie?

Ocena

Likier piernikowy to prosta w przygotowaniu nalewka, idealna sama w sobie, ale i stanowiąca podstawę wielu innych likierów. Jeśli zasmakuje ci ta opcja, spróbuj przygotować jejwersje wzbogacone o mleczną czekoladę czy kakao. My przedstawiamy przepis na likier pełen aromatów z dużą ilością przypraw. Przeczytaj, jak przygotować likier piernikowy w domu. 

Likier piernikowy – lista składników 

Uwaga! Likier piernikowy przygotujesz również, zamieniając przyprawy w przepisie na gotową mieszankę przypraw do piernika. Na uzyskanie pełnego, intensywnego aromatu najlepiej pozwalają osobno dodane gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon i goździki. Nasz przepis wykorzystuje pełen miks przypraw. 

Do przygotowania likieru piernikowego potrzebne będą:: 

  • czubata łyżka przyprawy do piernika; 
  • 3 laski cynamonu; 
  • 1 gałka muszkatołowa; 
  • 10 g goździków; 
  • 5 g kardamonu; 
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu; 
  • 250 ml whisky lub brązowego rumu; 
  • 500 g (puszka) mleka skondensowanego; 
  • 10 kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao. 

Czekolada w likierze stanowi świetny dodatek smakowy. Może być to zarówno czekolada mleczna, jak i gorzka. Ważne jednak, aby miała jak najwyższą zawartość ziaren kakao. Polecamy czekolady gorzkie o zawartości kakao powyżej 50% masy. Zamienić w przepisie możesz również alkohol. My stosujemy whisky lub brązowy rum, ale równie dobrze sprawdzi się też czysta wódka

Przepis na thermomix. Likier piernikowy krok po kroku 

Jak łatwo przygotować likier piernikowy? Zacznij od zmieszania ze sobą przypraw. Przepis krok po kroku wygląda następująco: 

  1. Zmieszaj ze sobą gałkę muszkatołową, goździki, kardamon, cynamon i pieprz. Miksuj bez podgrzewania na najwyższym obrocie Thermomixa (obrót 10). 
  2. Mieszankę przypraw zalej mlekiem skondensowanym. Dodaj kostki czekolady oraz czubatą łyżeczkę przyprawy do piernika. 
  3. Ustaw thermomix na średni obrót 3 i podgrzewanie 70 stopni Celsjusza. 
  4. Miksuj składniki przez pięć minut, do pełnego rozpuszczenia się czekolady. 
  5. Odstaw na kilka minut do ostudzenia, po czym dolej szklankę rumu. 
  6. Ponownie mieszaj na ustawieniu 3 obrót, tym razem bez podgrzewania. 
Zobacz też:  Przepis na domowy likier jajeczny. Ajerkoniak (advocaat, adwokat, eggnog) i nie tylko!


To wszystko! Tak przygotowany likier najlepiej odstawić do lodówki i spożywać schłodzony. Smacznego!