thermomix likier czekoladowy

Thermomix – likier czekoladowy w kilku prostych krokach!

Wykonany za pomocą robota kuchennego Thermomix likier czekoladowy nie ma sobie równych. Smaczną nalewkę deserową przygotujesz w domu w zaledwie kilku krokach.

Ocena

Potrzebne będzie ci zaledwie kilka składników, takich jak mleko skondensowane, czekolada o wysokiej zawartości kakao, oraz najważniejszy z nich – alkohol. Poniższy przepis to likier czekoladowy na bazie wódki, możesz jednak zamiennie wykorzystać zwykły spirytus lub ulubiony rum. 

Likier czekoladowy – składniki przepisu 

Do przygotowania 1 litra likieru czekoladowego przygotuj składniki, takie jak: 

  • 200 g czekolady o zawartości min. 50 % kakao, może być zarówno mleczna jak i gorzka; 
  • puszka mleka skondensowanego (słodzone lub niesłodzone w zależności od preferencji); 
  • 250 ml (szklanka) czystej wódki

Do przepisu możesz dodać również wiórki kokosowe, syropy smakowe czy migdały. Najlepiej przygotować kilka wersji likieru czekoladowego i po degustacji wybrać najlepszy z nich. W podanym przepisie przedstawiamy najprostszą wersję bez dodatków. 

Likier czekoladowy – przepis krok po kroku z wykorzystaniem Thermomixa 

Aby przygotować domowy likier czekoladowy, wykonaj poniższe kroki: 

  1. Czekoladę podziel na kostki lub małe kawałki i wsyp do miksera. 
  2. Dolej mleko skondensowane i włącz Thermomix na mieszanie z podgrzewaniem. Mieszaj składniki na obrocie 3 i 70 stopniach Celsjusza. 
  3. Po pełnym rozpuszczeniu się czekolady w mleku dolej szklankę czystej wódki. 
  4. Powtórz mieszanie na tym samym obrocie (bez podgrzewania). 
  5. Po ostudzeniu przelej likier do butelki i przechowuj w lodówce. 

Czekoladowy likier będzie dobry do spożycia po zaledwie kilku godzinach w lodówce. Im dłużej odczekasz, tym intensywniejszy będzie smak i aromat czekolady. Napój możesz pić jako samodzielny, ale możesz wykorzystać go również jako dodatek do ciast i lodów. Smacznego!

Zobacz też:  Pimento – czym jest, jak przygotować i jak zastosować w drinkach?