Likier Baileys thermomix

Likier Baileys – Thermomix 

Miłośnikom whiskey oraz śmietankowo-kawowych deserów z pewnością zasmakuje domowy likier o smaku Baileys. Podpowiadamy, jak likier Baileys zrobić w Thermomixie.

Ocena

Aby przygotować w domu pyszny kawowy likier na bazie whiskey, potrzebne jest ci zaledwie kilka składników oraz thermomix, który wymiesza je ze sobą. Przeczytaj jak przygotować w domu nalewkę o smaku Baileys. 

Likier Baileys – niezbędne składniki 

Przygotuj składniki, takie jak: 

  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała szklanka świeżo zaparzonego espresso; 
  • 2 czubate łyżeczki kakao; 
  • ¾ szklanki śmietany 30%; 
  • ½ szklanki mleka; 
  • puszka mleka skondensowanego (około 400 gramów); 
  • łyżka miodu; 
  • 1 lub 2 szklanki (250 ml) whiskey (w zależności od tego jak silnie alkoholowy ma być twój likier); 
  • czubata łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii. 

Powinieneś uzyskać około litra likieru. Przy kolejnych eksperymentach przepis możesz wzbogacić o ekstrakt migdałowy, masę krówkową czy kajmakową. Klasycznym alkoholem wykorzystywanym przy likierze Baileys jest irlandzka whiskey, jeśli jednak nie lubisz jej smaku, możesz składnik zamienić na wódkę lub rum

Przepis do Thermomixa – likier Baileys krok po kroku 

Aby przygotować w domu likier Baileys, przygotuj wymienione powyżej składniki, wielofunkcyjne narzędzie kuchenne, kubek do kawy oraz litrową butelkę, do której przelejesz swój likier. Jak go przygotować? 

  1. Rozpuść dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej w gorącej wodzie i mieszaj aż do całkowitego połączenia się składników lub zaparz w ekspresie świeży shot silnego espresso. 
  2. Do kubka z kawą dodaj kilka łyżek śmietany oraz mleko. Ponownie wymieszaj. 
  3. Kawę ze śmietaną przelej do naczynia mieszającego i dodaj pozostałe składniki. 
  4. Ustaw thermomix na obrót 3 bez podgrzewania i około dwie minuty mieszania. 
  5. Po zakończeniu pracy przez Thermomix likier Baileys przelej do przygotowanej wcześniej butelki. 
  6. Odstaw likier do lodówki na przynajmniej kilka godzin. 
Zobacz też:  Domowy likier waniliowy – z czym pić i jak zrobić?

Likier najsmaczniejszy będzie po dobie spędzonej w lodówce