likier kinder bueno thermomix

Likier kinder bueno – Thermomix. Idealny prezent dla miłośników słodyczy

Chcesz stworzyć idealny likier kinder bueno? Thermomix pomoże ci przygotować w kilku prostych krokach!

Ocena

Domowe likiery smakowe to idealny pomysł na samodzielnie przygotowany prezent dla twojego bliskiego. Przy wykorzystaniu robota kuchennego (np. thermomix), likier kinder bueno wyczarujesz w kilka minut. Przeczytaj, jak przygotować ten czekoladowy likier w domu. 

Likier kinder bueno – potrzebne składniki 

Potrzebne będą ci składniki, takie jak: 

  • 5 batoników kinder bueno połamanych na kostki; 
  • 30 g cukru; 
  • 250 ml (szklanka) niskotłustego mleka; 
  • 200 ml śmietanki 30%; 
  • 250 ml wódki bądź białego rumu. 

Batoniki kinder bueno możesz zamienić na inne o podobnym smaku – proporcje będą tutaj zachowane przy niemal każdym mlecznym likierze. Do mieszanki dla dodatkowego smaku można dodać np. wiórki kokosowe wcześniej rozpuszczone w wódce. 

Likier kinder bueno na Thermomix – przepis 

Przygotowanie pysznego likieru kinder bueno to za sprawą Thermomixa zaledwie kilka minut pracy. Wszystkie składniki możesz wymieszać i podgrzać za pomocą robota kuchennego, po czym pozostawić napój do ścięcia się w lodówce. Przepis na likier krok po kroku wygląda następująco: 

  1. Połam batoniki kinder bueno na kostki. Im drobniejsze kawałki, tym lepiej i szybciej rozpuści się czekolada. 
  2. Kawałki czekolady wymieszaj z cukrem na krótkim (12 s), ale silnym obrocie (obr.10).
  3. Podgrzej czekoladę razem z mlekiem i śmietanką do uzyskania gładkiej masy. Najlepsze ustawienie to 5 minut na 3 obrocie i 80 stopni Celsjusza. 
  4. Jeśli czekolada dokładnie się rozpuściła w mleku, dodaj szklankę czystej wódki. 
  5. Powtórz mieszanie przez 4 minuty na 3 obrocie i przy temperaturze 30 stopni Celsjusza. 

W ten sposób przygotowany napój możesz przelać do szklanej butelki i przechowywać długo w lodówce. Co jakiś czas warto potrząsnąć butelką, aby nie doprowadzić do zgęstnienia masy. Smacznego dla ciebie i twoich bliskich!

Archiwum: październik 2022