nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki – jak ją zrobić?

Nalewka z czarnej porzeczki jest aromatyczna. Ma wspaniały, głęboki, wytrawny smak. Znakomicie rozgrzewa, poprawia nastrój, dostarcza organizmowi witaminy C. Zobacz, jak samodzielnie przyrządzić likier z czarnej porzeczki!

Nalewka z czarnej porzeczki na spirytusie, znana też jako „smorodinówka”, jest dość prosta do zrobienia. Oczywiście, trochę czasu zajmie na początku przygotowanie samych owoców. Warto jednak włożyć w to nieco wysiłku, aby za kilka miesięcy cieszyć się wybornym smakiem tej rozgrzewającej witaminowej bomby!

Nalewka z czarnej porzeczki – przepis babci

Nalewka z czarnej porzeczki na wódce i spirytusie to klasyczna forma tego domowego trunku. Można oczywiście zmodyfikować przepis i dodawać pasujące do tych owoców składniki, ale zajmiemy się najpierw podstawowym przepisem na „szybką” nalewkę z czarnych porzeczek. Będzie szybka w przygotowaniu, bo jak każda nalewka, również i ta musi „swoje” odczekać, aby nabrać pełni smaku.

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg owoców czarnej porzeczki;
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego;
  • 500 ml wódki 40 lub 45%;
  • 500 g cukru.

Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki na spirytusie 

Możesz także przygotować nalewkę z czarnej porzeczki na spirytusie, bez wódki. Wówczas będzie ci potrzebny spirytus o mocy 70% ze spirytusu rektyfikowanego oraz przegotowana, schłodzona woda. Do 500 ml spirytusu dolej 200 ml wody i wymieszaj.

Nalewka z czarnej porzeczki – przepis krok po kroku

  1. Do nalewki wybierz dojrzałe, jędrne porzeczki. Odrzuć wszystkie nadpsute, zbyt miękkie, uszkodzone. Obierz owoce z ogonków, a następnie dokładnie wyczyść i opłucz. Przesyp owoce do czystego, wyparzonego słoja.
  2. Do owoców najpierw wlej 500 ml wódki, a następnie 500 ml spirytusu (jeśli preferujesz metodę z rozcieńczonym wodą spirytusem, zalewasz porzeczki tylko taką miksturą). 
  3. Zakołysz zawartością słoja, zamknij i odstaw w słoneczne miejsce na co najmniej miesiąc. Owoce będą się macerowały – może to potrwać nawet dłużej. W tym czasie możesz od czasu do czasu potrząsnąć słojem, aby przemieszać składniki, ale poza tym nie musisz nic robić z nalewką z czarnej porzeczki.
  4. Po czasie przeznaczonym na macerację zlej alkohol do drugiego słoja, natomiast do naczynia, w którym zostały porzeczki, wsyp 500 g cukru (lub mniej, jeśli nie lubisz słodkiej nalewki).
  5. Potrząśnij słojem, aby dobrze wymieszać porzeczki z cukrem, a następnie zamknij naczynie i również postaw je w nasłonecznionym miejscu. Pamiętaj, aby codziennie mieszać cukier z owocami – w ten sposób cukier szybciej się rozpuści.
  6. Cukier powinien się rozpuścić po ok. 5 dniach. Jeśli jednak tak się nie stało, nalej do słoja z owocami nieco nalewki i zamieszaj. Po dwóch dniach (tu również nie zapomnij o regularnym potrząsaniu słojem) cukier powinien już rozpuścić się całkowicie.
  7. Odcedź powstały sok przez sitko i zlej do słoja z nalewką. 
  8. Czas na zlewanie alkoholu do butelek – w tym celu weź kilka warstw gazy i przefiltruj nalewkę. Możesz również użyć do tego celu filtra do kawy. 
  9. Nalewkę porzeczkową trzymaj w chłodnym miejscu – niech leżakuje tam przynajmniej 6 miesięcy!
Zobacz też:  Nalewka z gruszek – smak i aromat lata na zimowe miesiące

Nalewka z czarnej porzeczki z miodem

Nalewka z porzeczek znakomicie komponuje się z miodem, który jest zresztą bardziej tradycyjnym środkiem słodzącym. Sam przepis na nalewkę porzeczkową z miodem jest podobny do tego powyżej. Potrzebujesz tu owoców, spirytusu i wódki, a także cukru.

  1. Przygotuj owoce (obierz z ogonków, oczyść) i wrzuć je do słoja. 
  2. Zasyp je cukrem i zalej miodem. Idealnie będzie się do tego nadawał miód gryczany, rzepakowy czy wrzosowy – o zdecydowanym smaku z odrobiną goryczki. Rolą miodu jest nie tylko dodanie nalewce z czarnej porzeczki szlachetnego posmaku, lecz także ochrona owoców przed „wypaleniem” ich przez czysty spirytus (a to przeszkodziłoby procesowi maceracji owoców). Miód powinien dobrze pokryć owoce.
  3. Następnie dolej spirytus rektyfikowany, zamknij słój i odstaw go na dwa tygodnie. Codziennie mieszaj składniki. 
  4. Po dwóch tygodniach przelej przez sito płyn do drugiego słoja, a owoce zalej wódką. Oba zamknięte słoje będą teraz czekały w ciepłym miejscu przynajmniej cztery tygodnie.
  5. Po miesiącu znów przecedź owoce przez sito i zlej płyn z obu naczyń do jednego słoja.
  6. Wymieszaj obie części nalewki – możesz przystępować do filtrowania i zlewania do butelek! Oczywiście i w tym wypadku pozwól nalewce poleżakować, także przynajmniej pół roku.

Smorodinówka – pamiętaj o liściach

Smorodinówka to znana ze wschodniej Polski nazwa nalewki z czarnej porzeczki. Jak przyrządzić trunek zgodnie ze sztuką znaną od dawna na Kresach? Pamiętaj, aby oprócz owoców wrzucić do słoja także liście czarnej porzeczki. Liście nadadzą nalewce intensywnego, charakterystycznego aromatu.

Ciekawa nalewka z czarnej porzeczki, czyli listówka

Istnieje nawet wariant nalewki z samych liści czarnej porzeczki – jest to tzw. listówka. Liście na nią przeznaczone należy zbierać wiosną, zanim krzak porzeczki zacznie kwitnąć. Z czego ją zrobisz?

  • do nalewki przygotowanej z 1 litra wódki uzbieraj 2 szklanki liści;
  • przygotuj też 250 g cukru oraz pół łyżeczki kwasku cytrynowego.
Zobacz też:  Meksykańska wódka dla koneserów. Jak pić tequilę?

Jak zrobić taką nalewkę z czarnej porzeczki? 

  1. Najpierw umyj i osusz liście.
  2. Następnie przełóż do słoja i zalej je 500 ml wódki. 
  3. Zamieszaj i odstaw w ciemne miejsce na co najmniej tydzień.
  4. Potem zlej płyn do drugiego słoja, a liście ponownie zalej 500 ml wódki. Tym razem słój powinien odczekać dwa tygodnie.
  5. Po tym czasie zlej płyn do czystego słoja, a liście zasyp cukrem.
  6. Codziennie potrząsaj słojem, aby cukier się rozpuścił. Po kilku dniach powstanie syrop. 
  7. Wlej go do dużego słoja wraz z poprzednio uzyskanymi płynami, dodaj kwasek cytrynowy i całość dobrze zamieszaj.

Gdy nalewka z się wyklaruje, możesz zlać ją do butelek. Odstaw je w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące. Smacznego!

Nalewka z porzeczek, czyli słówko o tych owocach

Dlaczego ten owoc jest idealny nie tylko na sok i konfiturę, lecz także na nalewkę z czarnej porzeczki? W każdej postaci owoc będzie niezwykle wartościowy. Czarna porzeczka to bogate źródło takich składników, jak:

  • witamina C;
  • antocyjany (substancje antybakteryjne zwalczające m.in. bakterię E. coli);
  • rutyna (ułatwia wchłanianie witaminy C, uszczelnia naczynia krwionośne);
  • kwercetyna (ma właściwości moczopędne oraz antyalergiczne);
  • pektyny (pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz cukru);
  • witamina A;
  • potas;
  • polifenole.

Nalewka z czarnej porzeczki będzie pyszna i zdrowa jednocześnie. Wiesz już, jak ją przygotować. Niezależnie od tego, na który wariant się zdecydujesz, będziesz musiał trochę odczekać. Twoja cierpliwość zostanie jednak wynagrodzona. Na zdrowie!