nalewka kokosowa

Nalewka kokosowa, czyli tropikalny trunek o niepowtarzalnym smaku!

Nalewka kokosowa charakteryzuje się dwoma najważniejszymi zaletami. Pierwszą z nich jest niepowtarzalny smak, za który odpowiedzialny jest sam owoc, a drugą prostota oraz krótki czas przygotowywania.

Chłodne miesiące coraz bliżej, a w takie dni każdy marzy, aby rozgrzać się po wejściu do domu. Słodki i aromatyczny trunek zimą idealnie sprawdza się w tej roli. Nalewka kokosowa to rozgrzewający alkohol, który zaskakuje niesamowitym zapachem kokosa i obłędnym smakiem. Przepisów na ten trunek nie brakuje, jednak warto postawić na klasykę, która ma wielu zwolenników. 

Czym tak naprawdę jest kokos?

Nalewka kokosowa tworzona jest na podstawie owocu, który pochodzi z Azji. Rośnie na drzewach, które nazywamy palmą kokosową. Roślina ta jest dość charakterystyczna, dlatego w naturalnym środowisku spotkasz ją tylko i wyłącznie w tropikalnych krajach nieopodal mórz i oceanów. Palma kokosowa wymaga wiele słońca, wilgotności oraz słonego klimatu. Z kolei jej owoce niezwykle szybko się rozprzestrzeniają. Kiedy spadną z drzewa prosto do wody, mogą dryfować przez setki kilometrów, zanim dotrą do nowego lądu. W momencie, gdy się to stanie, bez większego problemu będą mogły wykiełkować na nowej ziemi. 

Czym charakteryzują się owoce kokosa?

Nalewka kokosowa przygotowywana jest z owoców tego drzewa, które cechują się cienką skórką, brązowymi włóknami oraz endokarpem, który tworzy ich pestkę. Wnętrze samego orzecha to biała wyścielina zwana bielmą oraz woda kokosowa. Waga owoców jest bardzo zróżnicowana. Zaczyna się od 50 dag, jednak może osiągnąć nawet 2,5 kg. Właściwości kokosa doceniona są przez specjalistów, dlatego nalewka kokosowa bardzo pozytywnie wpływa na twoje zdrowie. Co warto wiedzieć na ten temat?

Zobacz też:  Nalewka z imbiru na walkę z przeziębieniem

Nalewka z kokosa – jak wpływa na organizm?

Kokos to owoc, który ma zbawienny wpływ na pracę twojego organizmu. Jakimi właściwościami zdrowotnymi charakteryzuje się ta roślina?

  • reguluje pracę układu pokarmowego;
  • zwalcza bakterie;
  • wspomaga funkcjonowanie mózgu;
  • obniża cholesterol;
  • zwalcza gronkowca złocistego;
  • zapobiega powstawaniu próchnicy;
  • dodaje energii i pobudza metabolizm;
  • obniża ciśnienie.

Jak sam widzisz, nalewka kokosowa pomaga na wiele schorzeń. Kiedy dodasz do tego wspaniały smak, będziesz chciał samodzielnie ją przygotować. Jak wygląda sprawdzony przepis na nalewkę kokosową?

Nalewka kokosowa na spirytusie – domowa receptura na niepowtarzalny alkohol

Nalewka z wiórków kokosowych potrafi zarówno świetnie rozgrzać, jak i zaspokoić twój głód na słodycze. Smak tego owocu w alkoholu jest naprawdę niesamowity, dlatego z pewnością na stałe pozostanie w twoim barku. Jakich składników będziesz potrzebował, aby przygotować nalewkę z mleczka kokosowego?

  • 600 ml wody;
  • 1 l spirytusu 95%;
  • dwie puszki mleka skondensowanego słodzonego;
  • dwa kartoniki mleka skondensowanego niesłodzonego;
  • 2 puszki mleczka kokosowego;
  • 400 g wiórek kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Połącz litr przygotowanego spirytusu z wcześniej przegotowaną i ostudzoną wodą. Dzięki temu będziesz w stanie przyrządzić około 60-procentowy alkohol, który idealnie sprawdza się w czasie robienia domowych trunków.
  2. Wsyp wiórki kokosowe do dużego słoika i zalej je rozcieńczonym spirytusem.
  3. Zakręć naczynie i odstaw na dwa tygodnie, co jakiś czas mocno nim wstrząśnij.
  4. Po upływie 14 dni przefiltruj alkohol przez gęste sitko. Płyn samoistnie się przesączy, jednak z wiórek będziesz musiał wycisnąć alkohol.
  5. Do całości dodaj mleczka w dowolnej kolejności, pamiętaj, aby przed otwarciem puszek nimi wstrząsnąć.
  6. Dokładnie wymieszaj całość, zakręć i odstaw w chłodne miejsce na jeden dzień.
  7. Przelej całość do butelek, twoja nalewka kokosowa jest gotowa;

Nalewka kokosowa na bimbrze – jak ją przygotować?

Nalewka kokosowa to alkohol, który może być przygotowany zarówno na bimbrze, jak i spirytusie. Aby wykorzystać drugi przepis, będziesz potrzebował następujących składników:

  • 1 duży orzech kokosowy;
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • 1 litr oczyszczonego bimbru;
  • mleko kokosowe;
  • woda.
Zobacz też:  Jak zrobić piwo samodzielnie?

Przygotowanie:

  1. Obierz kokos, zbierz mleko oraz zetrzyj z niego miąższ.
  2. Dodaj cynamon, wióry oraz ugotuj wszystko w wodzie.
  3. Ostudź mieszaninę i wymieszaj z bimbrem.
  4. Po odcedzeniu twoja nalewka kokosowa będzie gotowa.

Domowe trunki to coś zupełnie innego niż alkohole dostępne w sklepach. Ich smak jest znacznie bardziej wyrazisty, a brak konserwantów sprawia, że rozwiązania te są znacznie zdrowsze. Nie inaczej jest w przypadku alkoholu, jakim jest nalewka z kokosa.

5/5 - (1 vote)