nalewki z limonki

Nalewka z limonki – zachwyci twoje podniebienie! Sprawdź przepis!

Nalewka z limonki to aromatyczny i pyszny trunek. Warto go przygotować w domowym zaciszu. Aby to uczynić, wcale nie potrzeba skomplikowanego sprzętu i umiejętności. Sprawdź!

5/5 - (1 vote)

Limonka to owoc egzotyczny, jednak wszyscy miłośnicy dobrych drinków znają go doskonale. Jest wykorzystywany w wielu popularnych koktajlach. W tym chociażby w mojito. Rzadziej jednak słyszy się o mariażu limonki z mocniejszymi alkoholami w formie nalewki. Tymczasem nalewka z limonki to wspaniała propozycja dla fanów dobrych trunków. Sprawdź, jak ją przygotować.

Nalewka z limonki – składniki

Zacznijmy od składników. Przy przygotowaniu tej nalewki najważniejsze oczywiście będą owoce czyli limonki. Przygotuj siedem lub osiem zielonych owoców. Najlepiej aby były to limonki dojrzałe. Takie dadzą najlepszy aromat i smak. Do tego około pół litra czystej wódki, około stu pięćdziesięciu mililitrów wody, a także łyżka cukru i około siedmiu łyżek miodu.

Nalewka z limonki – wykonanie

Jeżeli przygotowałeś należyte składniki, możesz przejść do przygotowania nalewki z limonki. W tym celu najpierw musisz dokładnie umyć owoce w ciepłej wodzie. Następnie należy je pokroić na małe kawałki. Umieść owe kawałki w dużym słoju. Dodaj cukier oraz połowę przygotowanego miodu.

Zalej wszystko wódką. Następnie należy zamknąć słój i wszystko dokładnie wstrząsnąć. Tak przygotowaną miksturę w słoju zostaw na dobie lub dwie w lodówce. Im dłużej nalewka będzie leżakować, tym mocniejsza będzie goryczka. Możesz dostroić ten poziom wedle własnego upodobania. Pamiętaj, aby regularnie mieszać słojem podczas czasu leżakowania.

Zobacz też:  Jałowcówka, czyli domowy sposób na problemy zdrowotne

Nalewka z limonki. Drugi etap przygotowania

Następny etap to wyciągnięcie limonek ze słoja i wyciśnięcie z nich soku. Wyciśnięty sok wlej do wódki. Następnie musisz zagotować wodę, a potem ją ostudzić. Powinna ona mieć temperaturę około czterdziestu stopni. Taką być mógł w niej zanurzyć rękę, ale by Cię nie parzyła. Rozpuść w wodzie miód i tak powstały syrop zmieszaj z nalewką.

Całość na końcu przecedź przez sito i przelej do butelek. Taka nalewka powinna leżakować jeszcze optymalnie kilka tygodni, by nabrać pełni smaku. Gdy to się stanie, będziesz mógł delektować się jej wybornym smakiem. Smacznego!