nalewka z winogron jasnych

Nalewka z winogron jasnych, czyli jak przygotować alkohol z całorocznych owoców?

Nalewka z winogron jasnych przygotowywana była jeszcze przez twoje babcie. Jej smak oraz zdrowotne właściwości sprawiają, że naprawdę warto się nią zainteresować. Przepisów jest wiele, dlatego z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Winogrona to owoce, których właściwości prozdrowotne znaną są już od bardzo dawna. Jeszcze 5 tysięcy lat p.n.e. znalazły zastosowanie jako środek na rany, skaleczenia, a także wszelkie dolegliwości układu pokarmowego. Działanie winogron zostało również docenione przez niekonwencjonalną medycynę współczesną. Bardzo dobrym tego przykładem jest pojawianie się ampeloterapii, czyli specjalnego działu odpowiedzialnego za leczenie samymi owocami, a także ich sokiem czy winem. Nie powinno cię to dziwić, gdyż winogrona zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, a także fosfor, potas, magnez, wapń, cynk, żelazo czy miedź. Czym charakteryzuje się sama nalewka z winogron jasnych?

Nalewka z winogron jasnych – jak działa na twój organizm?

Nalewka z winogron jasnych to alkohol, który można przygotować znacznie łatwiej niż wino. Z kolei same wartości, jakie zostają w niej zamknięte, pomogą ci z niejedną chorobą. Zawarty w niej alkohol wzmaga dobroczynny wpływ winogron. Jakie działanie ma nalewka?

  • wspomagające organizm;
  • alkalizujące;
  • przeciwdziałające zakwaszeniu organizmu;
  • przeciwmiażdżycowe;
  • wzmacniające serce.

Na tym nie koniec, ponieważ nalewka z jasnych winogron zawiera dużo boru, korzystnie wpływa na twój poziom cholesterolu, a także niszczy wolne rodniki. 

Domowy przepis od babci na trunek, jakim jest nalewka z winogron jasnych

Nalewka z winogron jasnych jest łatwa oraz szybka w przygotowaniu. Pierwszy wariant, jaki ci przedstawimy to najbardziej klasyczny trunek. Będzie charakteryzował się słodkim smakiem, a dostępność winogron jest obecna cały rok, dlatego możesz ją wyprodukować, kiedy będziesz chciał. Jakie składniki będą konieczne?

  • 1 litr alkoholu 70%;
  • 1 kg jasnych winogron;
  • 3 goździki;
  • 1 cm kory cynamonowej;
  • 0,5 kg cukru;
  • kilka liści mięty.
Zobacz też:  Nalewka z orzecha włoskiego – prosty przepis!

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz z szypułek winogrona.
  2. Umieść owoce w słoiku, delikatnie rozgnieć i zasyp cukrem. Całość odstaw na około 4 dni, dopóki cukier się nie rozpuści.
  3. Kiedy czas upłynie, dodaj goździki, miętę, cynamon oraz zalej alkoholem. Odstaw słoik na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  4. Po upływie 14 dni dokładnie przefiltruj alkohol.
  5. Przelej całość do butelek oraz pozostaw na pół roku w piwnicy.
  6. Po upływie tego czasu twoja nalewka z winogron jasnych będzie gotowa.

Nalewka z winogron jasnych z wanilią – jak ją przyrządzić?

Nalewka z winogron jasnych z dodatkiem wanilii to bardzo delikatny trunek. Idealnie sprawdzi się w czasie zimowych pogawędek z przyjaciółmi. 

Składniki:

  • 1 litr wódki;
  • 1 kg białych winogron;
  • 500 ml wody;
  • 2 strąki wanilii;
  • 120 gramów cukru;
  • cytryna.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj syrop za pomocą wody oraz cukru.
  2. Umyj cytrynę oraz zdejmij z niej skórkę.
  3. Dodaj wanilię.
  4. Wlej gorący syrop i poczekaj, aż całość ostygnie.
  5. Umyj owoce, wysusz je oraz dodaj do syropu.
  6. Dodaj nalewkę.
  7. Mocno wstrząśnij słoikiem i umieść go w ciepłym miejscu na tydzień.
  8. Po tym czasie jeszcze raz mocno wstrząśnij słoikiem przez około 2 minuty i pozostaw go na kolejny miesiąc.
  9. Po 30 dniach przecedź alkohol oraz dokładnie przefiltruj.
  10. Wlej nalewkę do butelek.

Nalewka z winogron jasnych z przyprawami – domowa receptura

Nalewka z winogrona jasnych z przyprawami to bardzo interesujący przepis. W naszych składnikach pominęliśmy takie produkty, jak anyż gwiazdkowy, mięta, melisa czy zwykły anyż, jeśli jednak masz ochotę, możesz także je dodać.

Składniki:

  • 1 kg winogron;
  • 1,5 litra wódki;
  • 380 ml wody;
  • 2 cytryny;
  • 450 gramów zwykłego cukru;
  • 10 gramów cukru waniliowego;
  • 8 goździków.

Przygotowanie:

  1. Opłucz owoce i osusz je.
  2. Wlej wodę na patelnię, dodaj goździki, cynamon i skórkę z dwóch cytryn. Gotuj przez około 5 minut.
  3. Odcedź przygotowany bulion.
  4. Połącz wodę z cukrem oraz dodaj cukier waniliowy.
  5. Mieszaj na wolnym ogniu, aż wszystko się rozpuści.
  6. Kiedy ziarna się rozproszą, doprowadź do wrzenia, a później ochłodź całość.
  7. Umieść owoce w słoiku.
  8. Dodaj chłodny syrop.
  9. Wypełnij słoik wódką.
  10. Zamknij naczynie i mocno potrząśnij.
  11. Pozostaw alkohol na około 6 tygodni w ciepłym miejscu, co jakiś czas wstrząśnij.
  12. Po upływie tego czasu przefiltruj całość.
Zobacz też:  Nalewka z nagietka – sprawdzona receptura na domowy lek

Nalewka z winogron jasnych to prosty i smaczny trunek. Idealnie sprawdzi się w czasie zimy, dlatego wybierz swój przepis i zacznij działać, a jej niepowtarzalny smak i świetny aromat wynagrodzi ci czas oczekiwania!

5/5 - (1 vote)