nalewka z wiśni

Nalewka z wiśni – dlaczego powinna znaleźć się w twojej spiżarni?

Nalewka z wiśni to jedna z domowych nalewek, która zdobyła szerokie uznanie. Możesz podarować ją bliskim w prezencie lub wykorzystać na własny użytek, gdy najdzie cię ochota na ten oryginalny w smaku trunek.

Nalewka z wiśni nazywana jest także wiśniówką. Ten napój jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim jego spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Nalewkę możesz wzbogacić różnymi dodatkami, dzięki którym jej smak nieco się zmieni. Jakie właściwości ma nalewka wiśniowa? Jak przygotować nalewkę z wiśni? Dlaczego powinna się ona znaleźć w twojej spiżarni?

Nalewka z wiśni – co to za trunek?

Czym właściwie jest nalewka z wiśni? To wyciąg z owoców połączony z wysokoprocentowym alkoholem. Bardzo często zawiera różne dodatki, jak miód czy cukier. Ma ona wielu zwolenników ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Pamiętaj jednak, że jeśli obserwujesz u siebie niepokojące objawy po jej spożyciu, od razu udaj się do specjalisty na konsultację.

Wiśniówka – właściwości tej zdrowotnej mieszanki

Jakie właściwości ma nalewka z wiśni z pestkami? Przede wszystkim może wpłynąć pozytywnie na trawienie, poprawić krążenie krwi, wykazuje również działanie moczopędne. Wiśnie to bogate źródło witaminy C, witamin z grupy B, a także polifenoli i potasu. Warto jednak pamiętać o tym, aby spożywać je w rozsądnych ilościach. 

Nalewka z wiśni – przepis

Jeśli chcesz przygotować nalewkę z wiśni, przepis babci będzie oczywiście najlepszy. Gdy jednak nie masz do niego dostępu, możesz skorzystać z wersji, którą znajdziesz poniżej. Bazowym alkoholem, który zazwyczaj jest używany do przygotowania tej nalewki, jest spirytus. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast spirytusu użyć wódki. Jakie owoce będą najlepsze? Powinieneś wybierać odmiany kwaśne, ponieważ właśnie wtedy nalewka uzyska idealny smak. 

Co będzie ci potrzebne?

Przygotuj:

  • wiśnie (około 1 kg);
  • spirytus (około 0,5 l);
  • cukier (około 400 g);
  • woda (około 200 ml).
Zobacz też:  Jak wykorzystać Campari? Jakie drinki z włoskim bitterem warto przygotować?

Jak przygotować nalewkę?

Przygotowanie nalewki z wiśni jest bardzo proste. Pierwszy krok to zagotowanie wody z cukrem do czasu, aż się rozpuści. Następnie powinnaś ostudzić syrop i wymieszać go ze spirytusem. Owoce umyj i osusz, wydryluj pestki. Włóż je do dużego słoika, zalej syropem i delikatnie wymieszaj. Odstaw słoik na miesiąc w ciemne i ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedź nalewkę i rozlej ją do butelek. Nalewka powinna odczekać kolejne 2–3 miesiące – wtedy będzie gotowa do spożycia. 

Nalewka z wiśni zasypanych cukrem skradła serca wielu osobom. Zdecydowanie warto mieć ją w swojej spiżarni. Przygotowanie wiśniówki jest bardzo proste, dlatego koniecznie powinieneś spróbować. Z pewnością, jeśli poczęstujesz nią rodzinę lub znajomych, umilisz spotkanie!

5/5 - (1 vote)