brandy a whisky

Brandy a whisky – sprawdź, jak odróżnić brandy od whisky, jak powstają te alkohole oraz w jakich kieliszkach je serwować

Każdy koneser mocniejszych trunków potrafi doskonale odnaleźć każdą, nawet najbardziej subtelną różnicę pomiędzy poszczególnymi smakami. Jeśli jesteś na początku swojej przygody ze szlachetnymi alkoholami, koniecznie sprawdź nasz artykuł, z którego dowiesz się, jakie są różnice pomiędzy brandy a whisky.

3/5 - (8 votes)

Większość ludzi nie potrafi rozróżnić brandy od whisky. W rzeczywistości różnic jest całkiem sporo i w tym artykule postaramy się je przedstawić. Dowiesz się także, jak powstają te alkohole oraz w jaki sposób je podawać i degustować.

Brandy a whisky – co to jest brandy?

Aby szczegółowo przedstawić różnice pomiędzy brandy a whisky, na początek zobaczmy, czym jest pierwszy z wymienionych trunków. W najprostszym i nieskomplikowanym rozumieniu brandy jest destylatem pozyskiwanym z wina, do którego produkcji wykorzystano białą odmianę winogrona. Możemy się spotkać także z brandy wyprodukowanym z moreli, wiśni i śliwek oraz jabłek. W Hiszpanii popularny jest rodzaj brandy na bazie sherry. W przeciwieństwie do innych alkoholi, takich jak whisky czy wino, brandy nie musi leżakować w beczkach.

Zasady produkowania tego trunku dopuszczają nadawanie ciemnej barwy za pomocą karmelu. Nazwa brandy pochodzi od holenderskiego słowa „brandeuwijn”oznaczającego destylowane wino.

Wyróżniamy następujące rodzaje brandy:

  • koniak – brandy wytwarzana w miejscowości Cognac z oryginalnej francuskiej receptury;
  • kalwados – brandy pozyskiwana w destylacji cydru pochodzącego najczęściej z Normandii;
  • śliwowica – wytwarzana na bazie destylatu ze śliwek węgierek;
  • grappa – włoski rodzaj brandy pozyskiwany z pestek winogron i przefermentowanych wytłoków;
  • armaniak – leżakowany w dębowych beczkach destylat pozyskiwany z białych winogron;
  • kirsch – brandy wytwarzana z wiśni lub czereśni.
Zobacz też:  Zestaw do grzańca, czyli niezbędnik każdego miłośnika domowych alkoholi!

Co to jest koniak?

Koniak to odmiana brandy, wytwarzana w pobliżu miejscowości Cognac w zachodniej części Francji. Koniak produkuje się z jednej z trzech odmian białych winogron – Ugni Blanc, Folle Blanche lub Colombard. Winogrona po zebraniu i zgnieceniu poddawane są tygodniowej fermentacji, po której uzyskany produkt trafia do miedzianych alembików, gdzie przechodzi przez dwukrotny proces destylacji, a następnie umieszczany jest w dębowych beczkach, w których leżakuje przez co najmniej 2 lata.

Co to jest Calvados?

Calvados to destylat cydru lub po prostu brandy z jabłek, którą pozyskuje się z podwójnej destylacji w miedzianych alembikach. Po 2,5 rocznym leżakowaniu w dębowych beczkach otrzymuje się napój alkoholowy o mocy od 40 do 50 procent. Calvados wyróżnia się charakterystycznym, jabłkowym smakiem przypominającym pyszną szarlotkę. Ten rodzaj brandy bardzo często podaje się jako aperitif lub digestif.

Jaki kieliszek do brandy?

Jak pić brandy? Trunek ten serwuje się w specjalnym kieliszku zwanym koniakówką, który wyróżnia się pękatym kształtem przypominającym tulipana oraz krótką nóżką. Dzięki temu bardzo łatwo możemy go trzymać całą dłonią i podgrzewać znajdujący się w nim napój, co dodatkowo wzmocni jego walory smakowe i aromat. Brandy podaje się bez dodatków, w temperaturze pokojowej, napełniając kieliszek do 1/4 wysokości. Pijemy powoli, nie śpiesząc się i delektując się zachwycającym bukietem smaków.

Brandy a whisky – czym jest whisky?

Whisky to popularny napój alkoholowy wytwarzany w procesie destylacji zacieru zbożowego. Charakterystyczny smak, aromat i ciemne zabarwienie uzyskuje dzięki długotrwałemu dojrzewaniu w dębowych beczkach. Whisky produkowana jest w wielu rejonach świata, za pomocą różnych metod i receptur. Wyróżniamy trzy następujące rodzaje whisky ze względu na pochodzenie:

  • szkocka – produkowana w Szkocji w całości z destylatu słodu jęczmiennego (Single Malt) lub z mieszanki innych zbóż (Blended);
  • amerykańska – wytwarzana w Stanach Zjednoczonych, zarówno ze słodu jęczmiennego, jak i żyta, pszenica lub kukurydzy. Amerykańską whisky dzielimy na bourbony oraz Tennessee Whiskey;
  • Irlandzka – trzykrotnie destylowana whisky pozyskiwana ze słodu jęczmiennego.
Zobacz też:  Poncz świąteczny – najlepsze przepisy!

Jak pić whisky?

Whisky najczęściej serwuje się w szklankach typu old fashioned z grubym dnem, które idealnie sprawdza się podczas degustacji szlachetnych trunków. Można wykorzystać także kieliszki tulipanowe, których lekko stożkowy kształt zatrzymuje aromat trunku, zwiększając doznania smakowe i zapachowe podczas degustacji. Tradycyjnie whisky pije się sposobem „on the rocks”, czyli z dodatkiem kostek lodu lub z niewielką ilością wody. Popularny drink to whisky z colą, sokiem pomarańczowym lub jabłkowym.

Whisky i brandy – podsumowanie

Najważniejszą różnicą pomiędzy brandy a whisky jest rodzaj destylatu, z jakiego wytwarzane są te szlachetne trunki. W przypadku brandy używa się destylatu gronowego lub owocowego. Whisky produkowana jest ze słodów jęczmiennych, kukurydzianych, pszennych lub żytnich. Oba alkohole podczas produkcji poddawane są procesom destylacji w miedzianych alembikach oraz dojrzewania w dębowych beczkach. Poszczególne rodzaje brandy i whisky różnią się także nutami smakowymi i zapachem. Cechy te zależą przede wszystkim od surowców użytych w procesie produkcji oraz długości leżakowania.