nalewka słony karmel

Nalewka słony karmel – najlepszy przepis na domowy likier słony karmel. Spróbuj pysznego trunku!

Słony karmel już od kilku lat zdobywa popularność, szczególnie w branży spożywczej. Charakterystyczne połączenie słodkiego karmelu i soli wkroczyło także do produkcji napojów alkoholowych. W tym artykule podamy najlepszy przepis na nalewkę słony karmel. Sprawdź!

3.7/5 - (9 votes)

Jeśli lubisz słodkie trunki, to likier o smaku słonego karmelu z pewnością przypadnie ci do gustu. To pyszny napój z procentami wykonany na bazie masy kajmakowej lub mleka skondensowanego. Wspaniale sprawdzi się na różnego rodzaju okazje oraz podczas chłodnych, zimowych wieczorów.

Nalewka słony karmel – co to jest?

Nalewka słony karmel to przepyszny trunek, który doskonale nadaje się jako dodatek do słodkich wypieków oraz jako aperitif. Może być także świetną bazą do stworzenia różnorodnych drinków. Dostaniesz go w niemal każdym sklepie spożywczym i monopolowym, gdzie często występuje pod nazwą krupnik słony karmel. Jednak zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowanie likieru w domu z wykorzystaniem kilku prostych składników. Cały proces nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut, a efekt końcowy jest zachwycający.

Jak podawać likier słony karmel?

Nalewka słony karmel ujawnia wszystkie nuty smakowe i zapachowe gdy jest dobrze schłodzona przed podaniem. W przeciwnym wypadku słodycz i słone akcenty ustępują miejsca wyraźnie wyczuwalnemu smakowi alkoholowemu. Nalewkę można podawać w specjalnych kieliszkach do likieru o małych pojemnościach, wyróżniających się charakterystyczną długą nóżką. Karmelowy trunek spożywa się zwykle solo na kostkach lodu lub jako smakowity dodatek do deserów lodowych. Doskonale komponuje się w towarzystwie kawy lub czekolady.

Zobacz też:  Nalewka z winogron jasnych, czyli jak przygotować alkohol z całorocznych owoców?

Nalewka świetnie sprawdzi się także jako dressing do sałatki owocowej. Możliwości jej wykorzystania jest znacznie więcej. Szczególnie popularny jest drink na bazie likieru w stosunku 1:1 z wódką z dodatkiem mrożonego espresso.

Nalewka słony karmel – przepis

Najlepszą nalewkę słony karmel przygotujesz we własnym domu z wykorzystaniem kilku łatwo dostępnych produktów. Takie rozwiązanie jest nie tylko smaczniejsze, ale również znacznie tańsze w porównaniu z dostępnymi w sklepach gotowymi trunkami.

Składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej;
  • 250 ml mleka (1 szklanka);
  • 1 szklanka śmietanki 30%;
  • 0,5 litra czystej wódki wysokiej jakości;
  • sól morska do smaku

Domowy likier karmelowy – przygotowanie

  1. Wyłóż masę kajmakową do rondelka z grubym dnem i podgrzewaj na małym ogniu. Przez cały czas mieszaj, aż masa stanie się płynna.
  2. Dodaj mleko i śmietankę. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu – w przeciwnym razie masa może się przypalić. Podgrzewaj przez około 3 minuty na małym ogniu. Zdejmij rondelek z palnika i odstaw do przestygnięcia.
  3. Następnie do przestudzonego płynu wlej powoli wódkę, mieszając całość rózgą lub przy pomocy miksera ustawionego na wolne obroty.
  4. Teraz czas na ostatnie szlify, czyli doprawianie. Dodaj sól morską, wymieszaj i spróbuj. W tym momencie możesz także dodać więcej alkoholu jeśli Twoim zdaniem nalewka ma zbyt mało mocy lub więcej kajmaku jeśli trunek potrzebuje dosłodzenia.
  5. Przelej likier do butelek i schowaj na noc do lodówki.

Nalewka słony karmel to bardzo oryginalny trunek, który z łatwością przygotujesz samodzielne. Zaskocz swoich gości tym przepisem!

Zobacz też:  Nalewka z czarnego bzu, czyli jak ze smakiem walczyć z chorobą?