stout

Stout to ciemne piwo o intensywnym aromacie i silnej goryczce – dowiedz się, jakie są jego najpopularniejsze rodzaje

Lubisz ciemne piwo o mocnym smaku? Z pewnością do gustu przypadnie ci stout. Jest to trunek o znacznej zawartości alkoholu oraz wyraźnych aromatycznych nutach smakowych. Dowiedz się o nim nieco więcej!

Stouty to tak naprawdę piwna kategoria, na którą składają się różne style piwne. Poszczególne trunki mogą być zarówno wyraziste, jak i bardziej delikatne – chociaż warto wiedzieć, że sama nazwa „stout” w języku angielskim oznacza „mocny”. Na tle innych browarów wyróżniają się ciemną barwą oraz charakterystycznym palonym smakiem. Jest to ciemne piwo górnej fermentacji o dużej tradycji z wyraźną goryczką. Co ciekawe, stouty są bardzo chętnie warzone przez domowych piwowarów – wpływ na to ma zarówno ich doskonały bukiet kwiatowy, jak i łatwość wykonania tego trunku w domowym zaciszu.

Stout – poznaj jego historię

W jaki sposób powstał stout? Początków tego piwa należy szukać w XVI wieku. W tych czasach w Anglii dużym powodzeniem wśród odźwiernych oraz robotników fizycznych cieszyło się mocne i orzeźwiające piwo porter. Jego popularność sprawiła, że ówczesne browary postanowiły eksperymentować z innymi recepturami ciemnego piwa. Właśnie wtedy na arenie piwnej historii pojawił się stout – było to piwo nieco mocniejsze, o bardziej charakterystycznym finiszu. Nazwa stout po raz pierwszy została użyta w roku 1677 roku, a przez jakiś czas stosowano nawet określenie stout porter. Z czasem jego produkcją zajęły się różne browary, a każdy z nich opracowywał swoją recepturę na idealne piwo. Właśnie w taki sposób powstały różne warianty tego trunku.

Zobacz też:  Piwa dolnej fermentacji – czym różnią się piwa górnej i dolnej fermentacji?

Czym się wyróżniają stouty?

Już od samego początku stout kojarzony był z mocnym oraz wytrawnym piwem. Cechuje się charakterystyczną goryczką, za którą odpowiada wysoka zawartość chmielu. Wytwarzany jest z mocno prażonego słodu jęczmiennego, co sprawia, że wyraźnie wyczuwa się w nim palony aromat. W przeciwieństwie do wielu innych gatunków piwa zyskuje ono na smaku wraz z ogrzaniem, chętnie więc wybierają go osoby, które chcą powoli delektować się intensywnym smakiem alkoholu podczas długich wieczorów. Obecnie piwo to jest produkowane głównie w Irlandii, Szkocji oraz Australii. Dostępne są różne jego wariacje, ale podstawą zawsze są tradycyjne składniki oraz zastosowanie palonego słodu i zboża.

Stout imperialny – co musisz o nim wiedzieć?

Imperial stout to jeden z najpopularniejszy rodzajów tej kategorii piw. Jest to trunek mocny i ciemny, który może pochwalić się długą tradycją. Bywa też nazywany Russian Imperial Stout, ponieważ był eksportowany w XVIII wieku na dwór carskiej Rosji. Zawartość alkoholu w jego składzie zazwyczaj osiąga 9–10% – jest więc mocny, nie tylko jeśli chodzi o smak. Piwo to jest esencjonalne dzięki górnej fermentacji oraz co najmniej 6-miesięcznemu leżakowaniu. Imperialny stout wyróżnia się duża ilością palonych, ciemnych słodów, co nadaje mu niemal czarną barwę.

Dry stout typu Irish – piwo niczym cappuccino

Innym, równie popularnym piwem z tej kategorii jest irish stout. W latach 90. zyskało ono główną nagrodę na Targach Producentów Piw i Alkoholi Wysokoprocentowych organizowanych w Dublinie. Jest to trunek nieco lżejszy od imperial stout oraz wyczuwalne są w nim słodkie nuty – między innymi słodu i karmelu. Wyróżnia się grubą i kremową pianką o gęstej konsystencji, którą można nakładać łyżeczką. Co ciekawe piwo to nie jest gazowane dwutlenkiem węgla, ale podaje się je jak cappuccino. Zauważalne jest jego podobieństwo do mleka czekoladowego, co dotyczy nie tylko nut smakowych, ale również tekstury napoju.

Zobacz też:  Lubisz wysokoprocentowe napoje? Poznaj najmocniejsze piwa świata!

Milk Stout – słodki i subtelny

Stout mleczny to słodka i nieco bardziej kaloryczna wersja tej kategorii piw. Jak sama nazwa wskazuje, zawiera ono dodatek laktozy, czyli cukru mlecznego. Trunek ten pochodzi z Anglii, chociaż obecnie produkowany jest w różnych częściach świata. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz czekoladowym smakiem – wyczuwalne są w nim nuty kawy oraz palonego zboża. Barwa jego piany także ma kolor brązowy. W podobnych klimatach utrzymany jest stout owsiany. Do jego warzenia używa się ciemnych słodów czekoladowych oraz płatków owsianych.

Stout to ciemne piwo o rożnych obliczach. Poznaj je, by zdecydować, czy to napój trafiający w twoje upodobania smakowe.

Ocena