west coast ipa

Piwo west coast IPA – opis amerykańskiego, mocno chmielowego piwa

West coast IPA słynie ze swojego wyrazistego chmielowego aromatu i mocnej goryczki zbilansowanej nutami cytrusów i sosny. Pochodzi z Ameryki; w polskich sklepach dostępnych jest wiele jego wersji kraftowych.

West coast IPA to amerykańska odmiana IPA, czyli india pale ale. Złotawa barwa, gęsta i trwała piana, oraz wyraźna, intensywna gorycz to znaki rozpoznawcze tego trunku. Zdecydowanie nie jest to uniwersalne piwo na każdy gust. Pokocha je jednak każdy, kto preferuje gorzkie piwa o dużym stężeniu chmielu. Dodatek amerykańskich szyszek nadaje temu trunkowi orzeźwiający, cytrusowy aromat. Dowiedz się o nim więcej.

West coast IPA – piwo zachodniej Ameryki

Czym west coast IPA wyróżnia się spośród innych rodzajów IPA? Przede wszystkim silnym, odważnym aromatem amerykańskiego chmielu. Można doszukać się w nich naleciałości cytrusów, owoców tropikalnych, sosny, żywicy, kwiatów lub czarnej porzeczki. Zaznaczamy, że smaki te nie stanowią osobnych dodatków. Pochodzą jedynie z zastosowanej podczas produkcji odmiany chmielu.

Cechy charakterystyczne piwa west coast IPA

W produkcji tego rodzaju american IPA dopuszczalna jest lekka wyczuwalność słodu. Składnik ten nie może być jednak zbyt wyrazisty. Powinien być czysto zbożowy i stanowić tło dla dominującego chmielu. Niedopuszczalne są słodowe nuty karmelowe ani kawowe. Owocowe estry fermentacyjne mogą pojawiać się na bardzo niskim poziomie. Alkohol obecny jest na poziomie około 5,5-7,5%.

Zobacz też:  Piwo marcowe – sławny, sezonowy niemiecki lager ze słodu i ulubieniec Oktoberfest

Piwo wytrawne o dominującej goryczy, która może nie przypaść do gustu każdemu

Jeśli jesteś przyzwyczajony do lekkich lagerów lub karmelowych stoutów, gorycz west coast IPA może cię przytłoczyć. Polecamy to piwo każdemu, kto gustuje w chmielowej goryczy wszystkich rodzajów IPA i APA. Doskonale smakuje w szklance typu shaker, która skutecznie uwydatni jego aromat i walory wizualne.

Unikalna receptura i gatunek chmielu

Do stworzenia west coast IPA potrzebny jest amerykański słód pale ale. Europejscy producenci zastępują go podobnym w smaku słodem pilźnieńskim. Amerykański chmiel jest tu jednak niezastąpiony. To właśnie on nadaje temu trunkowi jego specyficzny smak. Rośliny pochodzące z innych obszarów świata nadadzą piwu całkowicie inny charakter. Do produkcji używa się drożdży piwnych górnej fermentacji. Powinny mieć one czysty profil smakowy, niezakłócający ogólnego chmielowego wrażenia.

Kiedy dodaje się chmiel do piwa?

Ten napój warzony jest z użyciem chmielu w kotle warzelnym. Dodanie go na tym etapie gwarantuje wysoką gorycz i odczuwanie chmielnego smaku na środku podniebienia. Po fermentacji ponownie dodaje się chmiel, który będzie mniej gorzki, za to bardziej aromatyczny.

West coast IPA to amerykańska wersja india pale ale tworzona z dużą ilością chmielu pochodzącego z zachodnich Stanów Zjednoczonych. Oprócz sporej goryczy wyczujesz w nim także nuty cytrusowe, sosnowe lub żywiczne i tropikalne. Do produkcji tego trunku wykorzystywane są drożdże górnej fermentacji i neutralne odmiany słodu. W konsekwencji powstaje piwo jasne, orzeźwiające, w którym chmiel wybija się na pierwszy plan. Polecamy cieszyć się nim dość mocno schłodzonym, w szklance typu shaker. W ten sposób uwydatnisz wszystkie zalety, jakie skrywa w sobie to unikalne piwo.

Ocena