nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy – domowe przepisy na tradycyjną nalewkę

Nalewka z pigwy, czyli popularna pigwówka, może być przygotowana na kilka sposobów. W jaki sposób możesz wykorzystać walory smakowe owoców w połączeniu z alkoholem i dodatkami? Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na nalewkę z pigwy!

Nalewkę z pigwy można w bardzo prosty sposób przygotować domowymi sposobami. Co istotne, możesz dołączyć różne dodatki, aby wzbogacić i urozmaicić trunek. Często takie dodatki są w stanie nadać temu napojowi alkoholowemu całkiem inny, zupełnie nowy aromat i smak. Pigwówka, czyli nalewka z pigwy, doskonale smakuje, jeśli jeszcze na etapie przyrządzania dodasz do niej miód, cytrynę albo imbir. Tradycyjna pigwówka przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy lubią cierpki, kwaśny smak. Dzięki naszym wskazówkom przygotowanie nalewki z pigwy nie będzie dla ciebie problemem!

Tradycyjna domowa receptura nalewki z pigwy – przepis babci

Tradycyjna nalewka z pigwy charakteryzuje się cierpkim, kwaśnym smakiem. Co warte podkreślenia, jest łatwa w przyrządzeniu i bez problemów poradzisz sobie samodzielnie z tym wyzwaniem. Aby przyrządzić tradycyjną nalewkę z pigwy, potrzebne ci będą:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • 1 kg cukru;
  • 0,5 l wódki; 
  • 0,5 l spirytusu.
  1. Przygotowanie nalewki pigwowej rozpocznij od starannego umycia owoców pigwy.
  2. Następnie je osusz i pokrój na kawałki. Pamiętaj także, by dokładnie oczyścić je z gniazd nasiennych. 
  3. Tak przygotowane owoce pigwy wrzuć do słoja, a następnie zasyp je cukrem
  4. Przykryj słoik szmatką i odstaw na około 2 tygodnie.
  5. Gdy już upłynie ten czas, zlej uzyskany syrop do innego naczynia. Teraz trzeba zmieszać ten syrop ze spirytusem. 
  6. Następnie szczelnie go zamknij i odstaw na około 2 miesiące. 
  7. Po tym czasie przefiltruj otrzymaną miksturę i zlej do butelek. 
  8. Owoce, które pozostały, zalej wódką, następnie odstaw na około 3 tygodnie i przefiltruj. 
  9. Ostatni etap przygotowania nalewki z pigwy to połączenie obydwu roztworów.
Zobacz też:  Kahlua – meksykański likier kawowy

Przepis na nalewkę z pigwy z miodem

Nalewka z pigwy z miodem to sposób na to, by trunek był słodszy. Jest to więc rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za cierpkimi smakami. Aby przygotować nalewkę pigwową z miodem, będą ci potrzebne:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy;
  • 1 szklanka cukru;
  • 0,5 l wódki;
  • 4 łyżki płynnego miodu;
  • skórka z pomarańczy;
  • sok z pomarańczy.

Miodowa nalewka z pigwy – przepis i kolejne etapy

  1. Owoce pigwy umyj, pokrój i wydrąż z nich gniazda nasienne. 
  2. Następnie włóż je do słoika i zalej alkoholem. Odstaw na dwa do trzech tygodni. 
  3. Po upływie tego czasu zlej ekstrakt i go odstaw. 
  4. Zasyp pigwę cukrem, zamknij słoik i postaw na około tydzień w ciepłym miejscu do czasu, gdy cukier się rozpuści. Pamiętaj, aby codziennie mieszać zawartość. 
  5. Kolejny etap to zlanie tak otrzymanego syropu i połączenie go z ekstraktem. Na tym etapie dodaj także miód oraz skórkę i sok z pomarańczy. 
  6. Teraz odstaw nalewkę na około 2 tygodnie. Po upływie tego czasu będzie gotowa do spożycia. Nalewka z pigwy z miodem czeka już na degustatorów!

Przepis na nalewkę z pigwy i cytryny

Niektóre owoce to bardzo dobre połączenie. Dużą popularnością cieszy się więc nalewka z pigwy i cytryny. Oto składniki, które będą potrzebne:

  • 1 kg pigwy;
  • 1 l wódki;
  • 50 dag cukru;
  • 1 cytryna.

Cytrynowa nalewka z pigwy – sprawdzony przepis

  1. Umyj, obierz pigwy i usuń z nich gniazda nasienne. 
  2. Pokrój owoce w drobną kostkę. 
  3. Zagotuj szklankę wody, a następnie wsyp do niej cukier. 
  4. Wymieszaj, po czym dodaj sok z cytryny i skórkę cytrynową, którą zatrzesz na drobnych oczkach. 
  5. Gdy ten syrop będzie się gotował, włóż kawałki pigwy i dalej gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. 
  6. Gdy mikstura całkowicie ostygnie, wlej wódkę, a następnie przelej całość do szklanego naczynia. 
  7. Teraz odstaw na około miesiąc. Po upływie tego czasu zlej trunek do butelek i szczelnie zamknij.
Zobacz też:  Nalewka śliwkowa – jak ją zrobić?

Jak przygotować nalewkę z pigwy i imbiru?

Kolejnym ze sposobów na przyrządzenie pigwówki jest dodanie do niej imbiru. Imbir ma właściwościami rozgrzewające. W związku z tym nalewka z pigwy i imbiru jest chętnie pita zwłaszcza zimą. Jakie są składniki takiej pigwówki? Przepis podajemy poniżej:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • 1 l spirytusu 70%;
  • 0,5 kg cukru;
  • imbir. 

Nalewka z pigwy na spirytusie z dodatkiem imbiru krok po kroku

  1. Owoce pigwy umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki. 
  2. Włóż do wysokiego słoika, zalej spirytusem, a następnie dodaj obrany i pokrojony imbir. Przykryj i odstaw na około 2 tygodnie. 
  3. Gdy upłynie ten czas, przelej spirytus do innego naczynia, natomiast do owoców dosyp cukru. 
  4. Teraz odstaw je na 3 do 4 dni do momentu, gdy cukier wyciągnie spirytus, który pozostał w owocach, a następnie się w nim rozpuści. 
  5. Pamiętaj o codziennym potrząsaniu. 
  6. Kolejny etap to przelanie roztworu cukru do spirytusu i wymieszanie. 
  7. Teraz nalewkę z pigwy będziesz musiał odstawić na kilka miesięcy.

Właściwości smakowe i wartości odżywcze pigwy

Pigwa to owoc o stosunkowo niewielkich rozmiarach – wyglądem przypomina nieduże jabłko w kolorze żółtym. W smaku zaś pigwa jest kwaśna, dlatego nazywa się ją czasami „polską cytryną”. Jej kolor i smak przypominają bowiem tego cytrusa. 

Ten owoc ma bardzo dobry wpływ na organizm. Zawiera ona dużo witamin, m.in.:

  • witaminę C;
  • witaminy z grupy B.

100 g owocu pigwy zawiera:

  • 57 kcal;
  • 0,40 g białka;
  • 0,10 g tłuszczu;
  • 15,30 g węglowodanów;
  • 1,9 g błonnika.

Nalewka z pigwy może rozgrzewać i świetnie wzmocnić odporność zimą, szczególnie z miodem lub imbirem. Jeśli chcesz samodzielnie zrobić pigwówkę, przepis masz na wyciągnięcie ręki. Zdecydowanie polecamy tę nalewkę!