dereniowka

Dereniówka – pyszna szlachecka nalewka znana od lat!

Dereniówka to nalewka z owoców o bardzo intrygującej nazwie. Dereń to owoc, który w smaku przypomina wiśnię. Nalewka z derenia nazywana jest również nalewką szlachecką, ponieważ była przysmakiem na szlacheckich dworkach i w pałacach.

Ocena

Nalewka z derenia zdecydowanie wyróżnia się unikalnym smakiem i zapachem. Można powiedzieć, że jest ona słodko-gorzka. Wykazuje bardzo pozytywny wpływ na organizm. Od wieków ceniona była ze względu na to, że korzystnie wpływa między innymi na odporność. Bez żadnego problemu przyrządzisz ją samodzielnie we własnym domu. Czym jest dereń? Jakie właściwości ma dereniówka? Jak zrobić nalewkę z derenia? Na te i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w dalszej części artykułu. 

Czym jest dereń?

Na początku warto wyjaśnić, czym właściwie jest dereń. Jeśli jeszcze o nim nie słyszałeś, już wyjaśniamy! Dereń to owoc, który nieco przypomina wiśnie, ma delikatnie kwaśny smak i czerwony kolor. Do dereniówki warto wybierać ciemniejsze i bardziej dojrzałe owoce. Będą miały trochę słodszy, intensywny smak i więcej aromatu aromatyczne. Nalewka wykonana z takich owoców podbije twoje serce i zachwyci znajomych oraz rodzinę. 

Nalewka z derenia – właściwości

dereniówka właściwości

Jakie korzyści niesie ze sobą picie nalewki z derenia jadalnego? Ta propozycja świetnie sprawdzi się w przypadku jesiennych dolegliwości, takich jak grypa i przeziębienie. Warto wtedy – oczywiście oprócz wizyty u lekarza – skorzystać także z domowych sposobów, które były cenione również przez nasze babcie. 

Zobacz też:  Nalewka z głogu – świetnie sprawdzi się jesienią!

W dereniówce znajdziesz wiele cennych witamin i minerałów: to przede wszystkim witamina C, a także wapń, magnez, cynk i potas. Dereniówka świetnie sprawdzi się również w przypadku problemów z układem pokarmowym. Może pomóc w walce z biegunką i innymi dolegliwościami. Dodatkowe składniki takie jak na przykład miód mogą dodatkowo wzmocnić jej działanie. 

Jak zrobić nalewkę z derenia?

Zastanawiasz się, jak zrobić nalewkę z derenia? Powinieneś od razu wiedzieć, że nie musisz korzystać wyłącznie ze świeżych owoców. Nalewka z derenia mrożonego to również świetny pomysł, szczególnie zimą. Świeże owoce derenia zbiera się we wrześniu. Pamiętaj, że to właśnie te najciemniejsze, najbardziej dojrzałe sprawdzą się świetnie, jeśli chodzi o przyrządzenie pysznej dereniówki. Spróbuj swoich sił w kuchni i ciesz się pyszną, słodką i aromatyczną dereniówką. 

Dereniówka – przepis, który polecamy!

Zdecydowanie warto przygotować samodzielnie pyszną dereniówkę. Dzięki temu będziesz miał w swoim domu wyjątkowy naturalny trunek, który ma bardzo pozytywny wpływ na twoje zdrowie. Jeśli chcesz przygotować nalewkę z derenia, przepis znajdziesz poniżej! W przypadku dereniówki najważniejsze są proporcje. 

Co będzie ci potrzebne?

Chcesz przyrządzić domową dereniówkę? Proporcje i składniki to:

  • owoce derenia (około 1 kg);
  • cukier (około 0,5 kg);
  • wódka (około 0,5 l);
  • spirytus (około 0,5 l).
dereniówka przepis

Jak przygotować nalewkę z derenia?

Czas dowiedzieć się, jak wykonać nalewkę z derenia – krok po kroku! 

Najpierw dokładnie umyj i osusz owoce. Umieść je w dużym słoiku. Warto delikatnie nakłuć owoce widelcem, aby szybciej puściły sok. Owoce zalej spirytusem i wódką, a następnie odstaw w nasłonecznione miejsce na około miesiąc. 

Zobacz też:  Nalewka z miodu – właściwości, zastosowanie i przepis na nalewkę miodową

Po tym czasie oddziel owoce od alkoholu. Do owoców dodaj cukier i odstaw w nasłonecznione miejsce na kolejne 2 tygodnie. Sok odcedź od owoców i wymieszaj z alkoholem. Tak przygotowaną nalewkę odstaw na przynajmniej 2 tygodnie, ponownie przecedź i rozlej do butelek. Nalewka powinna poleżeć jeszcze przynajmniej pół roku.

Nalewka z derenia to trunek znany już od setek lat. Był ceniony nawet na królewskich dworach. Ma niezwykle cenne właściwości dla zdrowia – pomaga zwiększyć odporność organizmu, walczyć z problemami związanymi z układem pokarmowym. Zdecydowanie warto spróbować swoich sił w kuchni i przygotować dereniówkę! Po kilku miesiącach będziesz mógł delektować się swoim domowym wyrobem.