jak zrobić nalewkę

Jak zrobić nalewkę, czyli odpowiedź na pytanie każdego amatora domowych alkoholi

Jak zrobić nalewkę? Najistotniejsze jest to, abyś zaopatrzył się w odpowiedni surowiec, alkohol, cukier i przede wszystkim chęci i cierpliwości. Tworzenie domowych trunków jest nieco czasochłonne, jednak z naszymi wskazówkami dasz sobie radę!

Domowe nalewki mogą być przygotowywane z ziół, kwiatów, korzeni, owoców lub konkretnego połączenia określonych składników. Wybrane produkty zalewane są alkoholem, dzięki czemu możliwe jest wydobycie ich cennego aromatu oraz smaku. Proces ten to nic innego, jak tzw. maceracja. Jak dosłodzić nalewkę? Domowy alkohol może zostać dodatkowo dosłodzony syropem cukrowym czy miodem. Warto także zaznaczyć, że trunki domowej roboty zachwycają nie tylko samym smakiem, ale także równie ważnymi właściwościami zdrowotnymi. Jak się robi nalewki?

Jak się robi nalewkę, czyli historia domowych trunków

Jeśli chodzi o produkcję domowych alkoholi, tradycja jest w naszym kraju naprawdę bogata i długa. Pierwsze zapiski na ten temat pochodzą jeszcze z 1543 rok , kiedy swoją wiedzę przedstawił zielnik – niejaki Stefan Falimierz. Prawda jest jednak taka, że największy rozkwit tej tradycji przypadł na XVIII i XIX wiek, czyli środek epoki oświecenia. Z czego można było robić nalewki? Na samym początku w tym celu wykorzystywano przede wszystkim surowce roślinne. Bardzo często dokładnie te same, które używane były do przygotowywania różnych lekarstw. Wierzono, że trunki alkoholowe są także w stanie poprawić działanie organizmu za sprawą podwyższenia odporności, regulacji pracy przewodu pokarmowego, czy też złagodzenia niestrawności obecnej po posiłku. Obecnie produkcja nalewek stale idzie do przodu. W przyszłości samo słowo „nalewka” może zostać zastrzeżone i być wykorzystywane wyłącznie w odniesieniu do trunków, które spełniają określone wymagania. Według ekspertów są to napoje, których zawartość alkoholu mieści się w przedziale od 40 do 50 procent, a także są one sporządzone na podstawie takich składników, jak owoce, kwiaty, korzenie albo zioła.

Zobacz też:  Kahlua – meksykański likier kawowy

Jak zrobić nalewkę? – przydatne rady dla początkujących!

Wbrew pozorom odpowiedź na to pytanie nie jest tak trudna, jak mogłoby ci się wydawać. Na samym początku zajmij się składnikami. Przygotuj wszelkie potrzebne produkty. Jeśli bazą twojego przepisu są owoce, wybieraj jedynie dojrzałe okazy. Jeśli masz taką możliwość, zdobądź je od miejscowego rolnika albo sprawdzonego sadu. Wszystkie produkty musisz oczyścić i osuszyć. Niektóre owoce, np. jabłka, będą wymagały od ciebie usunięcia pestek i szypułek. Z czego dokładnie można zrobić nalewkę? 

Ilość alkoholu a nalewka – jak zrobić?

Do nalewki domowej roboty nigdy nie powinieneś dodawać czystego spirytusu. Idealna moc procentowa to około 60–70 procent. Jej uzyskanie jest możliwe za sprawą zmieszania czystego spirytusu z czystą wódką w proporcji 1:1. Innym sposobem jest wykorzystanie 1 litra czystego spirytusu oraz dodanie do niego 400 ml przegotowanej wody. Jeśli użyjesz 96-procentowego alkoholu w czystej postaci, zabije on smak owoców oraz innych składników.

Macerowanie domowych alkoholi

Maceracja to proces, którego skutkiem jest pojawienie się nalewu. Z kolei wszystkie produkty, które połączysz z cukrem, za jego sprawą staną się syropem. Finalnie połączenie syropu z nalewem da ci nalewkę. Jak wygląda poprawne macerowanie nalewki?

  • zalanie składników alkoholem. Nalew, jaki powstaje za sprawą tego procesu, zlewa się, a pozostałe składniki zasypuje cukrem. Syrop tym samym łączy się w całość z nalewem;
  • zasypanie składników cukrem. Syrop, jaki w ten sposób zostanie wytworzony, zlewa się, a produkty zalewa alkoholem. W późniejszym czasie nalew łączy się z syropem;
  • owoce zasypuje się cukrem oraz zalewa alkoholem. W tym wypadku najważniejsze jest to, abyś całość dokładnie potrząsnął.

Jak zrobić nalewkę? – poszczególne etapy

W odpowiedzi na pytanie, jak zrobić nalewkę, poza samą maceracją musimy także uwzględnić pozostałe etapy. Jakie?

Zobacz też:  Kordiał – nalewka czy… syrop?

Klarowanie 

Kiedy połączysz ze sobą syrop oraz nalew, powstanie nalewka. Alkohol ten należy przelać do szklanego oraz bardzo szczelnego pojemnika, a później odstawić. Proces klarowania polega na opadnięciu wszystkich kawałków owoców na samo dno słoika. Kiedy już do tego dojdzie, nalewka musi zostać delikatnie zlana znad osadu.

Filtrowanie

Filtrowanie nalewki to proces, który odbywa się po zakończeniu klarowania. Wykonuje się go tyle razy, ile będzie to konieczne. Niekiedy nawet po dwóch, trzech razach nalewka wciąż jest mętna. W takich wypadkach filtrowanie musi zostać przeprowadzone po raz kolejny.


Przelewanie

Przelewanie to bardzo prosty etap. Polega na przelaniu alkoholi do butelek i warto zadbać o to, aby były one wykonane z ciemnego szkła.

Leżakowanie

To ostatni, a zarazem najdłuższy proces. Trwa kilka miesięcy, jednak konkretny czas zależny jest od tego, jaką nalewkę przyrządzasz. 

Jak sam widzisz, odpowiedź na pytanie, jak zrobić nalewkę, jest naprawdę prosta. Kiedy już znasz tajniki tworzenia domowych alkoholi, nie pozostaje ci nic innego, jak brać się do pracy!