nalewka piernikowa

Nalewka piernikowa, czyli alkohol w iście świątecznej odmianie

Nalewka piernikowa to świetna propozycja dla każdej osoby, która przepada za piernikowym smakiem. Ten czekoladowy trunek pozwoli ci zapamiętać święta przez naprawdę długie lata.

Nalewka piernikowa jest również nazywana adwentową, ponieważ to właśnie początek tego okresu powinien być momentem, w którym rozpoczniesz pracę nad swoim alkoholem. W przeciwnym razie możesz się nieco spóźnić, a przecież alkohol ten powinien stanąć na każdym stole w Wigilijną noc. Nie oznacza to jednak, że w pozostałe zimowe dni trunek ten się nie sprawdzi. Piernikowy smak i rozgrzewające właściwości sprawiają, że naprawdę warto przetestować jeden z wielu przepisów. 

Nalewka piernikowa – przepis na klasyczny wariant 

Klasyczna nalewka piernikowa to propozycja dla ciebie, jeśli nie jesteś fanem dużej ilości smaków zamkniętych w jednym trunku. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania tego alkoholu?

  • 200 ml spirytusu;
  • 250 ml wódki;
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika;
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj garnek oraz wypełnij go do połowy wodą.
  2. Włóż do naczynia puszkę z mlekiem skondensowanym i gotuj przez około 1,5 godziny. Pamiętaj, aby stale dodawać wodę, gdyż puszka przez cały czas musi być nią zakryta.
  3. Pozostaw puszkę na 30 minut do ostygnięcia.
  4. W mikserze umieść karmel z puszki, dodaj przyprawę i zacznij miksować.
  5. Powoli wlewaj alkohol do swojej mikstury, kiedy połączysz całość, przelej alkohol do butelek.
  6. Twoja nalewka piernikowa potrzebuje jeszcze 4–6 tygodni leżakowania. Pamiętaj, aby systematycznie potrząsać butelką. 

Likier piernikowy – jak go przygotować?

Mimo tego, że alkohol ten nie jest nalewką, to naprawdę warto go przygotować. Będzie gotowy w zaledwie kilka chwil, a smak zachwyci niejedną osobę.

Składniki:

  • 250 ml brązowego rumu;
  • 500 ml słodkiej oraz płynnej śmietany 30–36%;
  • 2 łyżki Nutelli lub też innego kremu czekoladowo-orzechowego;
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika;
  • 100 g cukru pudru.
Zobacz też:  Nalewka z wiśni – dlaczego powinna znaleźć się w twojej spiżarni?

Przygotowanie:

  1. Umieść Nuttellę w misce oraz mieszając za pomocą trzepaczki, dodawaj do niej rum. Poczekaj aż krem zupełnie się rozpuści.
  2. Kontynuując mieszanie, zacznij stopniowe wlewanie śmietany. Na samym końcu dodaj przyprawę do piernika oraz cukier, po czym mocno wymieszaj.
  3. Przelej likier przez gazę oraz przechowuj w lodówce. 

Pamiętaj o tym, aby przed pierwszym spożyciem tego trunku mocno go schłodzić. W tym celu warto pozostawić go na nie mniej niż 12 godzin w lodówce. 

Nalewka piernikowa z dodatkiem przypraw – domowa receptura

Nalewka piernikowa z dodatkiem przypraw to coś, co przypadnie ci do gustu, jeśli przepadasz za eksplozją smaków w alkoholach.

Składniki:

  • 2 l wódki;
  • 500 ml płynnego miodu;
  • 1 l wody;
  • 8 lasek cynamonu;
  • 4 laski wanilii;
  • 7 g ziaren kardamonu;
  • łyżka goździków;
  • 150 g anyżu gwiazdkowego.

Przygotowanie:

  1. Wydrąż miąższ z laski wanilii, a goździki, cynamon, kardamon oraz anyż dokładnie rozgnieć w moździerzu.
  2. Wszystkie przyprawy wrzuć do słoika i zalej wódką, po czym zamknij i odstaw na około 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
  3. Po upływie 14 dni odcedź przyprawy.
  4. Wymieszaj miód z gorącą wodą w taki sposób, aby stworzył jednolity płyn.
  5. Schłodzoną wodę z miodem połącz z alkoholem, zamknij i pozostaw na 24 godziny.
  6. Po upływie doby twoja nalewka piernikowa może zostać przefiltrowana oraz rozlana do butelek.

Nalewka piernikowa to zarówno świetny dodatek do kawy, jak i pomysł na świąteczny podarunek. Jej smak z pewnością każdemu przypadnie do gustu, a prostota przygotowania wyłącznie zachęca do jej stworzenia.

5/5 - (1 vote)