absynt

Absynt, czyli „Zielona Wróżka” – bardzo mocny, kontrowersyjny alkohol

Absynt to bardzo mocny alkohol, który sławę zdobył na przełomie XIX i XX wieku. Był popularny szczególnie wśród artystycznej bohemy na całym świecie, zwłaszcza we Francji. Czy słusznie uchodził za trunek halucynogenny i silnie psychoaktywny? Sprawdź!

4/5 - (1 vote)

Liczne kontrowersje sprawiały, że na przestrzeni lat absynt był zakazany w wielu krajach. Trunek zwany „Zieloną Wróżką” rozsławili słynni poeci. Absynt miał rzekomo działanie halucynogenne, stąd jego inna nazwa. Jak się później okazało, właściwości psychoaktywne absyntu nie są wcale większe od innych mocnych alkoholi. Co mogło być źródłem kontrowersji? Najprawdopodobniej bardzo duża zawartość alkoholu, która może wynosić od 45 do 75 procent. Ten mocny trunek owiany legendą możesz spożywać na różne sposoby, także w formie drinków. Sprawdź, jak pić absynt!

 

Absynt – drinki

absynt drinki

Spożywanie alkoholu z innymi napojami to jedna z najprostszych metod picia tego słynnego napoju alkoholowego. Jak to często bywa – najprostsze sposoby bywają najlepsze. Absynt w formie drinka to recepta na zmniejszenie siły alkoholu i goryczy jego smaku. Możesz zatem rozcieńczyć go z:

  • sokiem pomarańczowym, ananasowym, cytrynowym lub jabłkowym;
  • lemoniadą;
  • tonikiem;
  • Coca Colą, Pepsi, 7Upem, Sprite’em i innymi napojami gazowanymi. 

Wszystko zależy od osobistych smaków i preferencji. Będziesz mógł spróbować też bardziej nietypowych drinków z absyntem. Teraz przejdziemy do bardziej klasycznych metod spożywania „Zielonej Wróżki”.

Jak pić absynt? 

jak pić absynt

Istnieje kilka sposobów – szkół – podawania i spożywania tego alkoholu. Bardzo ważne jest, aby dobrze dobrać proporcje. Absynt jest bowiem bardzo silnym alkoholem i złe proporcje mogą być przyczyną problemów. Przyjrzyjmy się z bliska sposobom podawania i spożywania absyntu.

Absynt – przepis francuski, czyli klasyczny

Sposób francuski (inaczej klasyczny) polega na dodaniu sześcianu specjalnie zaprojektowanych łyżek cukru w szklance wypełnionej miarą absyntu. Całość miesza się także w zimną wodą. Dzięki temu absynt mętnieje i jego spożywanie jest łatwiejsze. Ostateczna proporcja zawiera 1 część absyntu i 3-5 części wody.

 Absynt – przepis na czysty trunek

Spożywanie absyntu w czystej postaci także jest możliwe. Alkohol nie jest w żaden sposób rozcieńczony. Zalecana pojedyncza dawka absyntu wynosi 30 gramów. Taką porcję powinno się schłodzić do temperatury niemal zera stopni Celsjusza. Ta metoda nie jest jednak dla każdego.

Absynt – jak pić go po czesku?

Sposób czeski nazywany jest sposobem nowoczesnym. Oto przepis.

  1. Około 1/4 pojemności szklanki wypełnij absyntem.
  2. Następnie dodaj zwilżone kostki cukru.
  3. Umieść kostki na specjalnej łyżce (podobnie jak w sposobie francuskim). 
  4. Potem pal cukier przez około minutę. 
  5. Gdy płomień jest już ugaszony, resztę cukru zmieszaj z absyntem. Lód złagodzi smak alkoholu.

 Absynt – procenty z syropem cukrowym, czyli sposób rosyjski

Kolejnym sposobem picia absyntu jest metoda rosyjska. Polega ona stworzeniu swego rodzaju syropu cukrowego. Jest to cukier rozcieńczony wodą w stosunku 1:2. Gdy zmieszasz powstały syrop z alkoholem, będziesz mógł już pić taką miksturę.

 Absynt – metoda z dwoma kieliszkami

Teraz czas na metodę „dwa kieliszki”. 

  1. Dwa małe kieliszki wypełnij absyntem.
  2. Ustaw je w dużej szklance. 
  3. Powoli dolewaj wodę. 
  4. Stopniowo mieszaj płyny i przelej do dużej zlewki.

 Absynt – metoda barmańska

Ostatnim ze sposobów na picie absyntu jest tzw. metoda barmańska. To jedna z najbardziej popularnych metod picia absyntu. Nazwa nie jest przypadkowa, ponieważ zwykle trunek przygotowuje barman w restauracji lub barze. Receptura jest swego rodzaju tajemnicą barmana, jednak w wielu przypadkach może on się podzielić szczegółami z klientem baru. Jeśli dowiesz się, co trzeba zrobić krok po kroku, możesz spróbować takiej techniki w domu.

Pamiętaj, aby zachowywać określone proporcje i nie eksperymentować!

Absynt – najważniejsze informacje

absynt najważniejsze informacje

Pora na garść informacji o tym alkoholu. Absynt to wysokoprocentowy alkohol o smaku anyżu pozyskiwany z roślin, w tym z kwiatów i liści wielkiego, zielonego anyżu, kopru włoskiego oraz i innych ziół leczniczych i kulinarnych. Absynt tradycyjnie ma naturalny zielony kolor, lecz może także być bezbarwny.

Absynt – procenty

Ten trunek często nazywany jest „la fée verte” („Zielona Wróżka”). Zwykle rozcieńcza się go przed spożyciem. Wiele osób zadaje pytanie, jak bardzo mocny jest absynt. Ile procent ma? Dokładne stężenie trudno określić. Absynt może mieć od 45 procent alkoholu do nawet 75 procent. Wszystko zależy od sposobu produkcji absyntu i od jego rodzaju. Zawsze jednak jest to bardzo silny alkohol.

Jak wytwarza się absynt?

W większości krajów nie ma regulacji prawnych dotyczących produkcji absyntu. Dlatego istnieje pewna dowolność w sposobie jego wytwarzania. Jednak producenci korzystają z jednego z dwóch sposobów. Są to:

  • destylacja absyntu – to metoda produkcji podobna do wytwarzania wysokiej jakości ginu. Jako pierwszy otrzymuje się bezbarwny destylat (zawartość alkoholu wynosi około 72%). Następnie destylat może być butelkowany. Blanche lub La Bleue Absynthe mogą powstać po zabarwianiu. Trunek może być barwiony naturalnie lub sztucznie. Tradycyjnie otrzymuje się zielony kolor z chlorofilu zawartego w ziołach;
  • metoda zimnego mieszania – to nowoczesny sposób wytwarzania absyntu. Nie obejmuje on destylacji i jest powszechnie uważany za gorszą metodę. Proces mieszania zimnego polega na mieszaniu esencji aromatyzujących. Barwienie nie odbywa się w naturalny sposób.

 Historia absyntu

Absynt powstał w kantonie Neuchâtel w Szwajcarii pod koniec XVIII wieku. Zyskał dużą popularność we Francji z końcem XIX wieku i na początku XX wieku, szczególnie wśród paryskich artystów i pisarzy. Spożyciu absyntu sprzeciwiali się społeczni konserwatyści i prohibicjoniści, częściowo ze względu na jego związek z kulturą bohemy. W Europie i obu Amerykach z picia absyntu zasłynęli m.in.: Ernest Hemingway, James Joyce, Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Henri de Toulouse-Lautrec, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Oscar Wilde, Marcel Proust, Aleister Crowley, Erik Satie, Edgar Allan Poe, George Byron i Alfred Jarry.

Czarna legenda absyntu

Absynt był określany jako niebezpieczny narkotyk psychoaktywny i halucynogen. Za rzekome szkodliwe działanie miał odpowiadać tujon. To związek chemiczny który występuje w spirytusie w śladowych ilościach. W 1915 roku absynt został zakazany w USA, a także w większości krajów europejskich, takich jak m.in. Francja, Belgia, Szwajcaria czy Austro-Węgry. Jednak nie udowodniono, nie wykazano, aby był on bardziej niebezpieczny od innych alkoholi.

Absynt – cena i producenci

Najnowsze badania wykazały, że właściwości psychoaktywne tego trunku są przesadzone i wyolbrzymione. W początkach lat 90. XX wieku można było zaobserwować odrodzenie absyntu, gdy przyjęto w Unii Europejskiej nowe przepisy dotyczące żywności oraz napojów. W początkach XXI wieku niemal 200 marek zajmowało się produkcją absyntu w kilkunastu krajach. Wśród nich warto wymienić m.in. Francję, Szwajcarię, Austrię, Niemcy, Holandię, Hiszpanię oraz Czechy. Gdzie kupić absynt? Trunek możesz z powodzeniem znaleźć w sklepach internetowych. Ile kosztuje absynt? Cena trunku to mniej więcej 100 złotych za butelkę 0,7 litra.

Archiwum: październik 2021