jak pić tequilę

Meksykańska wódka dla koneserów. Jak pić tequilę?

Lubisz meksykańskie alkohole? Chcesz cieszyć się smakiem oryginalnych, mocnych drinków? Sprawdź, jak pić tequilę – trunek, który stał się jednym z symboli gorącego Meksyku.

Tequila pochodzi z Meksyku, a do jej produkcji wykorzystywany jest sfermentowany sok z niebieskiej agawy. Powstający w ten sposób trunek jest bardzo mocny (od 35 do 55%) i dość zróżnicowany. W sklepach znajdziesz różne rodzaje tequili. Na które warto postawić? W jaki sposób możesz z nich korzystać? 

Jak meksykański trunek podbił świat? 

Zanim dowiesz się, jak pić tequilę, poznaj jej dzieje. Nazwa tego alkoholu pochodzi od miasteczka Tequila w stanie Jalisco, w którym meksykańska wódka zaczęła swą karierę. To właśnie tu w początkach XVII wieku Don Pedro Sanchez de Tagle rozpoczął przemysłową produkcję trunku, który z czasem zdobył międzynarodowe uznanie. 

Tequila w tej formie, w jakiej znasz ją obecnie, powstała w XIX wieku i przez długi czas była lokalnym trunkiem. Z czasem jednak docenili ją mieszkańcy Stanów Zjednoczonych, dzięki czemu w krótkim czasie meksykański alkohol zagościł w barach na całym świecie. 

Jak powstaje tequila? 

Nie byłoby tequili, gdyby nie agawa niebieska. Ten sukulent wyróżnia się długimi i wąskimi liśćmi, które tworzą rozetę dochodzącą nawet do 50 cm wysokości. To z serca tej rośliny można pozyskać sok, poddać go procesowi fermentacji, a następnie przemienić w alkohol. Tak robili już Aztekowie, którzy 2000 lat temu z agawy produkowali trunek o nazwie pulque. 

Uprawa agawy

Dziś z niebieskiej agawy, a raczej z pozyskanego z niej soku, produkuje się przede wszystkim meksykańską wódkę, czyli tequilę. Agawa jest uprawiana z myślą o tym trunku, ważny jest zatem i jej siew, i uprawa. A ta druga trwa dość długo. Zanim roślina będzie nadawała się do wykorzystania, musi minąć nawet 12 lat. Gdy agawa dojrzeje, następuje jej zbiór. 

Zobacz też:  Kieliszki do szampana – jak wybrać odpowiednie szkło do musujących trunków?

Co dzieje się z agawą w destylarni? 

Do destylarni trafia tylko rdzeń agawy, nazywany sercem. Rdzenie takie są cięte na mniejsze kawałki, a następnie pieczone w kamiennych piecach. Po zakończeniu pieczenia agawa jest mielona. Podczas tego procesu pozyskiwany jest gęsty sok o dość słodkim smaku, który poddawany jest procesowi fermentacji. Ostatnim etapem w przypadku tequili srebrnej i złotej jest destylacja, choć są i takie gatunki tequili, które muszą dojrzewać przez określony czas w dębowych beczkach. 

Gdy meksykańska wódka jest gotowa, trafia do butelek i sklepów na całym świecie. Czy wiesz, jaki gatunek warto wybrać i jak pić tequilę, by w pełni docenić jej smak? 

Jak powinno się pić tequilę? 

O tym decyduje przede wszystkim jej rodzaj. Każdy gatunek tequili ma swą specyfikę oraz związane z tym wymagania. 

Tequila i jej rodzaje

Na sklepowych półkach znajdziesz kilka gatunków tequili. Te najpopularniejsze to: 

  • tequila silver (Blanco) – dojrzewająca w beczkach ze stali nierdzewnej lub butelkowana tuż po zakończeniu procesu destylacji. Jest bezbarwna, może się za to pochwalić silnym aromatem agawy, 
  • tequila gold (Joven) – zawierająca dodatki smakowe oraz barwniki.

Mniejszą popularnością, głównie ze względu na wyższą cenę, cieszą się:

  • Anejo, w przypadku której czas leżakowania to minimum rok,
  • Reposado, która leżakuje od 2 miesięcy do roku.

Te odmiany tequili po zakończeniu destylacji trafiają do dębowych beczek, w których powoli się starzeją i nabierają wyjątkowego smaku.

Jak pić tequilę gold?

Złota tequila to ciekawa odmiana wyróżniająca się bladożółtym kolorem. Ma ona dość łagodny, słodkawy smak, dobrze wyczuwalna jest tu karmelowa nuta. 

Jak pić złotą tequilę? Często znajdziesz ją wśród składników popularnych koktajli, dobrze sprawdza się ona również jako shot. 

Jak pić tequilę blanco? 

Bezbarwna srebrna tequila jest gotowa do spożycia niemal natychmiast po destylacji. Nie musi ona leżakować, wręcz przeciwnie – dość szybko jest rozlewana do butelek, w których trafia do sklepów na całym świecie. 

Zobacz też:  Kamienie do whisky – czy warto z nich korzystać?

Zastanawiasz się, jak pić srebrną tequilę? Najlepiej z solą lub z limonką, choć Blanco bardzo dobrze radzi sobie również jako składnik drinków.

Jak pić tequilę Sierra? 

Sierra Tequila Silver jest tym gatunkiem tequili, który najlepiej się sprzedaje w Europie (w Polsce również). Co decyduje o jej popularności? Kuszący aromat? A może lekki posmak chili? 

Jeśli chcesz odkryć smak tego alkoholu, możesz go podać niczym zwykłą wódkę, możesz też skorzystać z soli i cytryny. Znane są też takie metody picia Sierry, jak:

  • mieszanie jej z piwem w proporcji 1 do 10,
  • mieszanie tequili ze słodką wodą gazowaną.

Jak możesz pić tequilę?

W Meksyku tequilę pije się zwykle bez dodatków, choć popularne jest też picie jej na przemian z sangrią (napojem alkoholowym powstającym z soku z limonki, pomarańczy i pomidorów, połączonych z syropem cukrowym i tabasco). W innych częściach świata dolewa się ją do drinków albo podaje z solą lub cynamonem. 

Jak pić tequilę z solą?

Jednym z ciekawszych sposobów picia tequili jest podawanie jej z solą oraz limonką. W jaki sposób? To proste. Wystarczy, że przetrzesz limonką nasadę palca wskazującego i posypiesz go solą. Następnie zlizujesz sól, wypijasz kieliszek tequili, a na koniec przegryzasz limonką. 

Jak pić tequilę z cynamonem?

Tequila złota może się też bardzo dobrze sprawdzić w duecie z cynamonem. Zasady postępowania są tu takie same jak przy piciu tequili z solą, z tym że miejsce soli zajmuje cynamon, a limonkę zastępuje kawałek pomarańczy.

Tequila w drinkach

Meksykański trunek może się też świetnie sprawdzić w wielu drinkach. Wśród tych najsłynniejszych znajdują się:

  • Tequila Sunrise – z sokiem pomarańczowym i grenadiną,
  • Margarita – z likierem pomarańczowym i sokiem z limonki, 
  • Devil’s Punchbowl – z syropem z agawy, limonką oraz suszonymi kwiatami hibiskusa, 
  • Tequila Julep – z sokiem jabłkowym, listkami mięty i lemoniadą,
  • Don Juan – z ciemnym rumem oraz sokami: ananasowym i grejpfrutowym,
  • Mexico City – z grand marnier, sokiem z limonki i żurawiny oraz syropem cukrowym,
  • El Diablo – z likierem porzeczkowym, sokiem z limonki oraz Ginger Ale,
  • Californication – z wódką, rumem, ginem i likierem pomarańczowym.
Zobacz też:  Nalewka z czarnej porzeczki – jak ją zrobić?

Wiesz już, jak można pić tequilę i jakie rodzaje tego trunku cieszą się największą popularnością. Znajdź zatem swój ulubiony gatunek tequili i serwuj go w taki sposób, jaki uznasz za najlepszy.