amerykańska whisky

Amerykańska whisky – co warto o niej wiedzieć

Amerykańska whisky to jeden z najbardziej popularnych alkoholi na świecie. Czym różni się od szkockich czy irlandzkich odpowiedników? Jakie są najważniejsze informacje na jej temat? Przekonaj się!

1/5 - (3 votes)

Amerykańska whisky to trunek jakże odmienny od wersji szkockiej czy irlandzkiej. Oparty na innym rodzaju zbóż i odmienny w smaku, bardziej delikatny. Bez problemu można go odróżnić od nasyconej silnymi torfowymi smakami i aromatami szkockiej single malt. Jakie są najważniejsze informacje na temat historii oraz specyfiki amerykańskiej whisky? Co powinieneś o niej wiedzieć? Przekonaj się i poznaj tajemnice tego jakże popularnego alkoholu.

Amerykańska whisky – historia

Przez wiele lat a nawet dekad na rynku amerykańskim dominowała nie rodzima lecz irlandzka whisky. Co nie oznacza oczywiście, że rodowity amerykański trunek nie był produkowany. Whisky w tej czy innej formie raczyła podniebienia Amerykanów w wielu stanach – począwszy od gorącego południowego zachodu, a skończywszy na wschodzie.

Jednym z najważniejszych wydarzeń w historii amerykańskiej whisky był bez wątpienia… zakaz jej spożywania czyli innymi słowy prohibicja. Ta trwała przez całe lata dwudzieste aż do początku lat trzydziestych. Sprawiła, że produkcja whisky w Irlandii oraz Szkocji gwałtownie zahamowała, a po 1933 roku (czyli dacie zakończenia prohibicji) to Szkoci przejęli rolę głównego dostawcy zagranicznego trunku na rynek amerykański. Z kolei amerykańskie whisky powoli rosły w siłę w kolejnych dekadach, znajdując kolejnych konsumentów.

Whisky amerykańska – kluczowe przykłady

Amerykańska whisky czyli co dokładnie? Jak konkretnie prezentuje się whisky, która jest produkowana wyłącznie w USA? Tamtejsze whisky dojrzewają w dębowych beczkach co najmniej przez dwa lata. Trunek ten w Stanach Zjednoczonych może być produkowany z różnych rodzajów zbóż. W tym między innymi z żyta, pszenicy, słodu jęczmiennego a także oczywiście z kukurydzy.

Zobacz też:  Kamienie do whisky – czy warto z nich korzystać?

Amerykańska whisky to trzy główne rodzaje. Pierwszy z nich to popularne bourbony. Są to whisky zgodnie z tradycją powstające w hrabstwie Bourbon w Kentucky. Następnie można wskazać Tennessee Whiskey. Ostatni rodzaj to whisky, które pochodzą z różnych mniejszych regionów Stanów Zjednoczonych takich jak Pensylwania czy Nowy Orlean. Do najbardziej popularnych marek można zaliczyć takie amerykańskie whisky jak Jack Daniel’s, Jim Beam, Maker’s Mark czy Wild Turkey. Wiele z nich na pewno widziałeś na sklepowych półkach w naszym kraju.

Whiskey amerykańska – kwestia nazwy

Warto zwrócić uwagę na kwestię językową. Chociaż choćby typowa szkocka whisky pisana jest właśnie w taki sposób, używany przez większość miłośników trunku, co do zasady nazwę amerykańskiego trunku zapisuje się inaczej. Dodawane jest w tym przypadku „e”. Mówimy więc w istocie nie o amerykańskiej whisky ale o whiskey. Dlatego też w niniejszym artykule właśnie tak zapisujemy oficjalne nazwy danych marek. Jednak przy określeniu alkoholu jako takiego pozostajemy przy najbardziej znanej i popularnej pisowni.

Amerykańska whiskey – Bourbon

Powiedzmy teraz nieco więcej o jednym z najbardziej znamiennych przykładów amerykańskiej whisky, który został wskazany powyżej. Bourbon to trunek, który jako że się rzekło, produkowany jest w Kentucky. Kluczowym surowcem wykorzystywanym do produkcji Bourbonów jest kukurydza. Minimalna zawartość kukurydzy w trunku jest określona przez prawo i nie może być niższa niż 51 procent. Jeżeli tego zboża jest mniej, nie możemy mówić o Bourbonie. Ta amerykańska whisky musi leżakować co najmniej dwa lata w świeżych beczkach dębowych. Co ciekawe, wbrew obiegowej opinii nie musi to być koniecznie bourbon w stanie Kentucky. To nie wymóg prawny. Wspaniały bourbon może pochodzić z różnych stanów.

Zobacz też:  Najdroższe whisky – ile kosztują? Co je wyróżnia?

Do najbardziej popularnych marek bourbonu możemy zaliczyć takie pozycje jak Jim Beam czy Wild Turkey tudzież Maker’s Mark. Co ciekawe, ta ostatnia marka jako jedyna zapisuje nazwę produkowanego alkoholu jako „whisky” – podobnie jak w przypadku trunków produkowanych w Szkocji, czy w Japonii. W przypadku Maker’s Mark na etykiecie nie zobaczysz więc charakterystycznej litery „e” i nazwy „whiskey” tak typowej dla amerykańskiego świata.

Whiskey żytnia

Niezwykle ciekawy rodzaj amerykańskiej whisky, o którym należy wspomnieć, to żytnia whisky, która najczęściej wykorzystywana jest jako element blendów. O wiele rzadziej spotkać można czystą żytnią whisky, aczkolwiek takowa także występuje. O ile Bourbon musi być produkowany w więcej niż w połowie z kukurydzy, o tyle w przypadku amerykańskiej żytniej whiskey, co oczywiste, dominować musi żyto. Tu również obowiązkowy jest minimum dwuletni okres leżakowania w beczkach dębowych.

Do przykładów żytniej whisky można zaliczyć Wild Turkey Straight Rye Whiskey, czy Michters Rye Whiskey. Nie są to jednak trunki tak popularne jak bourbony. Warto dodać, że istnieje także odmiana whisky pszenicznej. Jednak wheat whiskey spotykana stosunkowo rzadko.

Whiskey kukurydziana

W tym przypadku mowa nie o typowym bourbonie, co o jego dawnym przodku. Jest to whisky oparta w jeszcze większym stopniu na kukurydzy. Ta stanowi aż 80 proc. podstawy trunku, co nadaje mu charakterystyczne nuty smakowe i aromatyczne. Co ciekawe, leżakowanie w beczkach w dębowych w tym przypadku nie jest obowiązkowe. Fakt faktem, że nie ma wielu destylarni produkujących kukurydzianą whiskey. Corn whiskey destylowana jest nie tak często jak Kentucky straight bourbon whiskey.

Zobacz też:  Szkocka whisky. Poznaj tajemnice jednego z najbardziej popularnych trunków

Tennessee Whiskey

Wreszcie wskazać możemy Tennessee Whiskey. To jedna z odmian, która zrobiła wielką karierę na całym świecie. Najbardziej popularnym przykładem tego trunku jest marka Jack Daniel’s. Być może to najsławniejszy i najpopularniejszy bourbon świata. W istocie jest to alkohol bardzo podobny do Bourbona. Jest wręcz często z nim mylony, jednak nie jest to jeden i ten sam produkt. Różnica polega na tym, że w procesie produkcji Tennessee Whiskey ważną rolę odgrywa węgiel drzewny, który jest wypalany z klonu cukrowego. To właśnie przez warstwę tegoż węgla przepuszczana jest whisky. Ten proces nadaje jej kolor i aromat, które stanowią wyróżnik trunku.

Podsumowanie

Jak widzisz, amerykańska whisky to różnorodne typy aromatów i smaków. Z zasady trunki zza oceanu to propozycje dla tych amatorów destylatów, którzy szukają delikatniejszych smaków. Bo takie właśnie są tamtejsze whisky. Czy to blended czy W przeciwieństwie na przykład do whisky szkockich słynących z wyrazistych i mocnych odczuć smakowych. Jeżeli szukasz takiej delikatności, amerykańska whisky to wybór dla ciebie.