likier kokosowy

Likier kokosowy – egzotyczna nalewka

Wódka z mlekiem kokosowym? Ogień z kojącym, łagodnym smakiem? To właśnie likier kokosowy. Smaczny, łagodny i słodki, ale nie przesłodzony napój. Jak go przygotować samodzielnie? Istnieje kilka sprawdzonych przepisów.

Receptura przygotowania domowego likieru kokosowego nie jest skomplikowana i – co ważne – trunek ten nie wymaga leżakowania miesiącami. Po paru tygodniach samodzielnie zrobiona nalewka kokosowa jest już gotowa do serwowania, będąc wspaniałym urozmaiceniem każdego przyjęcia.

Likier kokosowy – przepis 

Nalewka kokosowa na wiórkach, uzupełniona mlekiem skondensowanym, to podstawowy przepis na likier kokosowy. Co będzie potrzebne do jego zrealizowania?

  • 200 g wiórków kokosowych;
  • 500 ml wódki lub 200 ml spirytusu + 300 ml wody;
  • 500 ml mleka skondensowanego słodzonego;
  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego.

Wiórki wsyp do słoika o pojemności 1 litra. Zalej je wódką/spirytusem „złagodzonym” wodą, zakręć słój i odstaw w suche, ciemne miejsce na 1–2 tygodnie. Pamiętaj, aby raz dziennie wstrząsać całością.

Po upływie tego czasu należy otworzyć słój i odcedzić alkohol. Z racji tego, że wiórki są bardzo chłonne, trzeba będzie je odpowiednio odcisnąć. Wystarczy do tego sitko wyłożone gazą, które umieścisz nad garnkiem i będziesz odciskać kolejne porcje wiórków. Tak powstała wódka kokosowa jest już gotowa do dalszych działań!

Aby otrzymać więcej alkoholu i kokosowej esencji, zalej odciśnięte wiórki słodzonym mlekiem skondensowanym. Odczekaj 1 dzień i powtórz tę czynność. Uzupełnij niesłodzonym mlekiem skondensowanym, dobrze wymieszaj, a następnie dolewaj powoli do mleka wódki, cały czas mieszając. Likier można wówczas przelać do butelek!

Przygotowywany według tego przepisu likier kokosowy można przyrządzić z pomocą urządzenia Thermomix. Pierwszy etap – zalanie wiórków wódką – przebiega w zasadzie identycznie, jak przy tradycyjnej metodzie. Po upływie 1–2 tygodni odciśnij wiórki (świetnie nadaje się do tego koszyczek do Thermomixu), a wódkę kokosową przelej do naczynia miksującego, następnie dodaj mleko słodzone i niesłodzone i miksuj przy pomocy końcówki motylek. Wystarczy 10 sekund (ustawienie obrotów na 2).

Zobacz też:  Nalewka z brzoskwiń, czyli jak uzyskać alkohol z popularnego owocu?

Likier kokosowy należy przechowywać w lodówce i podawać schłodzony.

Likier kokosowy z mlekiem kokosowym – alternatywa dla wiórków

Do stworzenia domowego likieru kokosowego można wykorzystać nie tylko wiórki, ale także mleczko kokosowe. Jakie składniki są potrzebne w tym wypadku?

  • puszka mleka kokosowego (400 g);
  • cukier (o objętości 0,5–0,75 puszki po mleku kokosowym);
  • 250 ml wódki lub 125 ml spirytusu.

Wlej mleko kokosowe do rondelka, odmierz odpowiednią ilość cukru za pomocą pustej puszki po mleku i dodaj go do rondelka. Podgrzewaj całość, cały czas mieszając. Mleko powinno się zagotować, a cukier – rozpuścić. Następnie odstaw rondelek z ognia i poczekaj, aż mieszanka się ostudzi.

Kiedy mleczko z cukrem będzie już tylko lekko ciepłe, dodaj wódkę/spirytus i całość wymieszaj. Możesz rozlać likier do butelek i wstawić do lodówki! Po schłodzeniu wyjmij likier z lodówki i przechowuj go w temperaturze pokojowej. Zanim rozlejesz go do kieliszków, wstrząśnij butelką.

Niektóre przepisy uwzględniają w przepisie słodzone mleko skondensowane (wówczas nie będzie zawierał cukru). Taki likier będzie bardzo kremowy i delikatny w smaku. Na 1 puszkę mleczka kokosowego potrzebna będzie taka sama porcja mleka skondensowanego. Tutaj również najpierw podgrzej mleko kokosowe – mieszaj do czasu, aż uzyska jednolitą konsystencję. Ostudź, a następnie dolej mleko skondensowane oraz wódkę/spirytus. Dobrze wymieszaj, rozlej do butelek i wstaw do lodówki.

Likier kokosowy – jaki drink będzie z nim najlepszy?

Jak pić likier kokosowy? Oczywiście sam w sobie jest już doskonałym alkoholowym przysmakiem, przypominającym malibu. Komponuje się doskonale z sokiem ananasowym. Sprawdza się także jako składnik słodkich drinków. Ciekawe są zwłaszcza połączenia tworzące drinki podobne w smaku do Rafaello. Nie ma jednego przepisu na taki drink, ale warto pamiętać, że jeśli ma oddać wrażenia smakowe znanego deseru, powinny znaleźć się w nim nuty kokosowe, waniliowe i migdałowe. Jaka może więc wyglądać taka kompozycja? 

Zobacz też:  Cytrynówka – jak ją przygotować?

Potrzebne będzie:

  • 40 ml wódki waniliowej lub 30 ml wódki czystej i 10 ml syropu waniliowego;
  • 20 ml domowego likieru kokosowego;
  • 10 ml syropu kokosowego;
  • 10 ml syropu migdałowego;
  • 60 ml mleczka kokosowego;
  • 50 ml śmietanki 18%;
  • lód.

Wszystkie składniki wystarczy wlać do shakera i dobrze wstrząsnąć. Przelej koktajl do kieliszka. Możesz udekorować szklankę plasterkiem ananasa, a wierzch drinka wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Źródła:

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/napoje/likiery-nalewki/870-likier-kokosowy

https://www.mojbar.pl/przepis-na-likier-kokosowy-jak-zrobic-i-jak-pic/

https://www.mojbar.pl/rafaello-przepis-na-drink/

https://www.kwestiasmaku.com/drinki/likier_kokosowy/przepis.html

Likier kokosowy

Likier kokosowy